Tidligere ombudsmand Jørgen Steen Sørensen forsvarede of­fentligt ansattes ytringsfrihed. Foto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix

backspace

Tag hånden fra munden

Redaktionen dykker ned i gamle udgaver af Prosabladet på jagt efter nedslag, der siger noget om it-fagets utrolige udvikling.

< 1992 >

Tidligere ombudsmand Jørgen Steen Sørensen forsvarede of­fentligt ansattes ytringsfrihed. ”Den højt besungne ytringsfrihed har det ikke alt for godt – specielt på arbejdspladserne”.

Sådan lyder det i Prosabladets spalter i marts 1992. Folketingets Ombudsmand har ifølge artiklen netop ”slået en pæl igennem arbejdsgivernes forsøg på at diktere omfanget af ytringsfriheden”. Holstebro Kommune har nemlig fået en kraftig irettesættelse af ombudsmanden, fordi kommunen året før truede tre tillids­folk til at dementere deres egen presse­meddelelse, der havde været stærkt kritisk over for kommunens planer om at lade servicevirksomheden ISS overtage en række kommunale opgaver.

Flertallet i byrådet mente, at tillids­folkene skulle være særligt samarbejdsvillige, fordi de sad i samarbejdsudvalget. Derfor truede politikerne tillidsfolkene med en advarsel, hvis ikke pressemeddelelsen blev trukket tilbage. Men ombudsmanden understreger, at kommunens retsopfattelse er grundløs.

”Dermed slås det fast, at ytringsfriheden gælder for alle ansatte, også selv om de sidder i et samarbejdsudvalg”, slår Prosabladets skribent fast.

< 2020 >

Man kan i Folketingets Ombudsmands beretning for 2020, der udkom i april, læse, at beskyttelsen af offentligt ansattes rettigheder stadig udgør et væsentligt sagsområde.
I to sager har DSB givet advarsler til to ansatte, som under en faglig konflikt i 2018 og 2019 kritiserede ledelsen. En togfører havde i et blogindlæg omtalt et forslag fra DSB som en ”danmarkshistorisk nedslagtning af tillidsmandssystemet”, og en lokomotivfører havde i et interview kaldt DSB’s bestyrelse og ledelse ”inkompetente”.

”Udtalelserne var rigtignok polemiske og skarpe. Men offentlige arbejdsgivere må i vidt omfang tåle at blive kritiseret af de ansatte. Det gælder ikke mindst under en faglig konflikt, hvor der i sagens natur vil være situationer, hvor parterne i større eller mindre grad er uenige, og hvor der i kampens hede kan ryge et par finker af panden”, skriver ombudsmanden.

De overordnede rammer for offentligt ansattes ytringsfrihed er beskrevet i en vejledning fra Justitsministeriet. Heri står, at de har en udstrakt ytringsfrihed og som udgangspunkt ikke kan afskediges, degraderes eller på anden måde mødes med negative konsekvenser på jobbet på grund af deres ytringer.

”Det er vigtigt at understrege, at ledelsen ikke kan pålægge offentligt ansatte andre begrænsninger i deres ytringsfrihed end dem, der er beskrevet i denne vejledning. Hvis man som offentligt ansat oplever at blive mødt med negative ledelsesreaktioner på grund af en lovlig ytring, kan man rette henvendelse til sin faglige organisation eller fagforening”, slås det fast.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…