billede

Cloud-tendensen har skabt nye arbejdsgange hos NNIT, der har rigtig travlt på grund af det aktuelle boom inden for public cloud. llustration: Mikkel Henssel

public cloud

Kraftig efterspørgsel på cloud

Danske virksomheder strømmer til Amazon Web Services og Microsoft Azure, fortæller NNIT-chef. Han vil ikke udtale sig om risikoen for amerikansk overvågning, men siger: ”Vi føler os overbeviste om, at der kommer løsninger på det her”.

Det danske it-firma NNIT har travlt – rigtig travlt – med det aktuelle boom inden for public cloud.
– Vi ser en stor efterspørgsel hos alle typer af kunder – både det offentlige, det private og store internationale virksomheder. Alle kigger i den retning, fortæller Søren Svarrer Nielsen, der er corporate vice president i NNIT.
– Nogle vil vide: Hvordan kommer jeg i gang med det her cloud? Hvordan får jeg bygget et solidt fundament? Andre er længere på rejsen og er begyndt at bygge løsninger og migrere gamle it-løsninger op i skyen, siger han.

TEMA:

Denne artikel er en del af et tema om brugen af cloud computering og beskyttelse af persondata:
Skyen i stormvejr
Cloud er ofte det bedste værn mod hacking
Kraftig efterspørgsel på cloud
Fem cloud-tip til dig med livrem og seler

NNIT samarbejder med Amazon Web Services (AWS) og Microsoft Azure, som er to af cloud-markedets mest dominerende spillere. Og Søren Svarrer Nielsen mener, at de store amerikanske cloud-udbydere er de bedste på markedet.
– De har meget store service-kataloger, som du kan tappe ind i. Der ligger rigtig mange standard-services, som du kan bruge stort set med det samme, siger han.

Det er også nemt at få hurtige servere – og mange af dem – siger han. Og så har de amerikanske udbydere nogle store ”innovationsmuskler”, som europæiske konkurrenter ikke kan hamle op med, mener NNIT-chefen.
– Vi ser slet ikke europæiske cloud-spillere i samme liga som hyperscalers – Amazon, Microsoft og Google. Hele deres platforms-univers: Der kan konkurrenterne ikke rigtigt være med. Når du har så store virksomheder, der investerer så meget i udviklingen, så er det svært at konkurrere med, mener Søren Svarrer Nielsen.

En ny måde at arbejde på

Cloud-tendensen har skabt nye arbejdsgange hos NNIT.
– Måden at arbejde sammen med kunderne på har ændret sig, efterhånden som clouden er kommet ind. Det er blevet mere agilt og hurtigere. Det betyder også, at vi laver andre holdopstillinger ud mod kunderne, fortæller Søren Svarrer Nielsen.
– Du kan hurtigere få kapacitet til rådighed i cloud­en. Og det understøtter en bedre innovationstilgang med vores kunder. Man sidder sammen med dem og designer ting, og en time senere går man i gang med at implementere, forklarer han

Måden at arbejde sammen med kunderne på har ændret sig, efterhånden som clouden er kommet ind
- Søren Svarrer Nielsen, corporate vice president, NNIT

Ofte deltager AWS og Microsoft også i dialogen med kunderne, fortæller Søren Svarrer Nielsen.

Men aktuelt er der en ophedet juridisk debat i EU om amerikanske cloud-aktører. Spørgsmålet er, hvordan man kan overføre persondata til dem uden at overtræde europæiske GDPR-regler. Udfordringen er, at de amerikanske efterretningstjenester kan tvinge sig adgang til kundernes data.

Inden interviewet sendte Prosabladet derfor en spørgeramme til NNIT, hvor vi blandt andet gerne ville have stillet disse tre spørgsmål:

    Hvordan forholder I jer til debatten om Cloud Act og risikoen for amerikansk overvågning?
    Hvordan forholder I jer til den anspændte situation i EU som følge af Schrems 2-sagen?
    Hvordan skal danske virksomheder navigere i det aktuelle stormvejr?

Men inden interviewet afviste NNIT at svare på netop disse tre spørgsmål.

Søren Svarrer Nielsen, jeg skal lige være sikker: Jeg har stillet tre vigtige spørgsmål om de juridiske aspekter af at benytte amerikanske cloud-udbydere. Jeg får at vide af jeres presseafdeling, at I ikke kan svare på spørgsmålene. Fastholder du det?
– Ja, det gør jeg. Det må være politikerne, der er med til at svare på nogle af de spørgsmål.

Følger udviklingen nøje

Søren Svarrer Nielsen fortæller dog, at problemstillingen har været der længe. Og at NNIT holder tæt øje med udviklingen– Vi følger, hvad der sker på området. Og vi forsøger at hjælpe vores kunder så godt som muligt. Og rådgive dem så godt som muligt. Vi er i løbende dialog med Amazon og Microsoft, nærmest på ugentlig basis. Og de holder os orienteret om, hvor de er på det her område. Vi gør, hvad vi kan, for at følge med i markedet og lovgivningen, siger han.

NNIT føler sig overbeviste om, at der kommer løsninger, fortæller han.
– Og vi kan se, at Amazon og Microsoft arbejder på det her nu. Det er en væsentlig driver i deres forretning, at de finder løsninger, både af teknisk, juridisk og politisk karakter, siger Søren Svarrer Nielsen.

Han vurderer, at nye krypteringsteknologier bliver en del af løsningen. Og han håber på, at der snart kommer en afklaring.
– Det, vi som branche – både kunder og it-leverandører – har brug for, er, at myndighederne, Microsoft og Amazon bliver så præcise i deres kommunikation som muligt, så det giver kunderne en mulighed for at navigere, siger han.


Læs også...

På få minutter komponerede Ole Tange en PROSA-slagsang med tekst fra ChatGPT, og med musik, sang, beats og kor fra Udio.com. "Det fungerer, det er…

Natasha Friis Saxberg er en af de mest markante stemmer, når det handler om at sætte dagsordener inden for it og tech herhjemme. Hun er direktør for…

Selvom Anna igen og igen fortalte sine ledere, at den kode, hun og kollegerne arbejdede med, ikke var god nok, blev der ikke lyttet – men der blev…

Dagligt hører vi om nye hackerangreb, og frygten for, at store angreb kan lægge vores samfund ned, bliver mere og mere reel. Nye it-sikkerhedsregler…

I år har 5.187 personer søgt ind på en it-uddannelse via kvote 2. Det er 10 pct. flere end i 2023.

Den to-årige overenskomst for ansatte i staten er endelig forhandlet på plads for de enkelte organisationer. For ansatte på PROSAs overenskomst…

33-årige Ahmed Zewain drømte om at blive astronom eller astrofysiker, men i dag laver han AI-algoritmer. Han er god til matematik – ikke sådan…

Det er en leg at kode for Simon Moe Sørensen – men det er ikke nok, at du laver verdens flotteste kode, hvis du gerne vil være en succesfuld data…

Politisk rådgiver og talnørd hos PROSA, Ole Tange, giver her en hurtigt introduktion til kryptering.

Musk sagsøger ChatGPT, Instagram mest downloadede app, Netcompany-sagen ruller videre, flere får terapi af chatbots, Apple får kæmpebøde fra Vestager,…