Bill Gates og Paul Allan startede Microsoft i 1975. Foto: Microsoft

MICROSOFT

Microsoft fylder 50 år – virksomheden som for alvor gjorde tech "big" og nørder til "rockstjerner"

Fredag den 4. april er det 50 år siden, at Bill Gates og Paul Allan stiftede virksomheden Microsoft. De gjorde hjemmecomputeren (desktop) til allemands-værktøj og startede samtidig en ny æra, hvor nørder og big tech fik stjernestatus og skabte virksomhedsværdier af hidtil uset størrelse. PROSAs IT-politiske rådgiver Ole Tange sender en fødselsdagshilsen.


I dag – fredag den 4. april – er det 50 år siden, at to lidt nørdede venner satte sig for at udvikle software til Altair 8800, en tidlig personlig computer.

De to, Paul Allan og Bill Gates, fandt på navnet, som dækker over sammentrækning: Micro(processor) og soft(ware) – altså Microsoft.

Resten er historie.

Og en ret vild historie.

Den skal fejres. Hvilket Microsoft også gør – blandt andet med en række historiske artikler.

I dag er Microsofts styresystem i over 2/3 af verdens desktopcomputere (fraregnet tablets og mobiler m.m.).

Virksomheden har i en årrække været i top tre af de mest værdifulde virksomheder i verden – godt 19.000 milliarder kroner i markedsværdi i skrivende stund. Altså 19.000.000.000.000 kroner!

Der ville faktisk være råd til at give alle mennesker på kloden, nyfødt som pensionist, en personlig gave på over 2.000 kroner.

Microsoft har i øvrigt næsten 230.000 ansatte.

Bill Gates var den store historie – nørden, der på ingen tid blev verdens rigeste menneske og næsten fik stjernestatus.

Og sammen med ham, Steve Jobs fra Apple. Det var lidt som en popstjerne og en rockstjerne – henholdsvis.

De indvarslede en ny tidsalder, hvor små tech-startups på ingen tid kunne akkumulere milliarder af dollars – og til i dag, hvor det er helt almindeligt, og navne som Musk, Zuckerberg og Besos troner på pengetanke og papirværdier, som ikke er set tidligere i historien.

Både Gates og Allan har for længe siden overladt styringen af Microsoft til andre. Bill Gates blander sig dog stadig i debatten om IT og tech og ikke mindst AI. Om sidstnævnte har han netop advaret om, at der ikke bliver mange jobs tilbage om få år, når den kunstige intelligens for alvor har bidt sig fast som en del af opgaveløsningen på arbejdspladserne.

Microsoft er techgiganten, som har bidt sig fast.

Der er styresystemer, browsere og en lang række andre digitale varer på hylden, om det så er Temas, LinkedIn eller Xbox – og senest et tæt samarbejde med ChatGPT-skaberen OpenAI.

Således står virksomheden stærkt rustet i den kommende kamp om at sætte sig på AI-markedet og udviklingen af kvantecomputerteknologi.

Sidsnævnte fejrede nye triumfer med Majorana 1: ”Verdens første kvantechip drevet af en ny TopologicalCore-arkitektur, som den forventer vil realisere kvantecomputere, der er i stand til at løse meningsfulde problemer i industriel skala i år, ikke årtier,” som virksomheden selv skriver på sit website.

Som techgigant med close source-systemer og noget, som kan ligne monopoler, så er Microsoft ikke lige elsket alle steder.

En af dem som har et had/kærligheds-forhold til fødselaren, er PROSAs IT-politiske rådgiver og privacy-frontkæmper, Ole Tange, som kommer med følgende hilsen:

Tillykke Microsoft.

Sikke en rejse.

I har formået at få hjemmecomputeren hjem hos folk. I har fået meget kritik for at misbruge jeres monopol, men skal man finde en positiv vinkel, så er det nok, at de fleste danskere i dag kan betjene en Microsoft Windows maskine – at det er blevet en de-facto-standard.

I har flyttet jer fra ”Linux is a cancer” (https://www.theregister.com/2001/06/02/ballmer_linux_is_a_cancer/) til at se mulighederne. I er i dag en af de største udviklere af Open Source software (https://opensourceindex.io/) og I har endda købt og driver GitHub (https://news.microsoft.com/announcement/microsoft-acquires-github/), som stadig bruges til meget Open Source udvikling.

I har bidraget med forskning – som f.eks. at bruge 1.58 bit til AI (https://www.microsoft.com/en-us/research/publication/the-era-of-1-bit-llms-all-large-language-models-are-in-1-58-bits/), hvilket uden tvivl vil blive til gavn for samfundet.

Vi håber, at I i fremtiden vil give bedre muligheder for at plukke i jeres produktfølge, så man ikke bliver nødt til at købe hele pakken hos jer, og dermed bliver låst til én leverandør. Gør jeres pakker mere modulære, så man kan skifte dele uden at skifte det hele. Det vil skade jeres monopol på kort sigt, men jeg tror, det vil gavne os alle (også jer) på langt sigt.

Jeg ved, at nogle af jer er irriterede over USA's snagen i persondata og den mistanke, der klæber sig som en ubehagelig skygge over en virksomhed med hovedsæde i USA.

I kan være med til at gøre skyggen mindre, hvis I gør det nemmere at køre softwaren på udstyr, som I ikke har adgang til.

Med EU’s ønske om at frigøre sig mere fra USA kan det godt blive en salgsparameter!

Om Microsoft

  • Microsoft er verdens næstmest værdifulde virksomhed med en markedsværdi fastsat til 2.800 milliarder dollar (næsten 19.000.000.000.000 kroner), kun overgået af Apple på 3.000 milliarder dollar.
  • Til sammenligning er det danske bruttonationalprodukt på cirka 2.900 milliarder kroner eller 430 milliarder dollar.
  • Microsoft har op mod 230.000 ansatte over hele verden, heraf næsten 1.000 i Danmark.
  • Microsofts andel af markedet for operativsystemer til stationære computere = 70 procent.
  • Microsoft Office 365's andel af produktivitetssoftwaremarkedet 2022 = 45,46 procent. 
  • Microsofts andel af det globale pc-marked = 4,7 procent.
  • Global markedsandel ejet af Windows-tablets i 2022 = 11 procent.
  • Månedlige aktive brugere af Microsofts Xbox-netværk = 120 millioner.
  • Globalt enhedssalg af Xbox XS i 2022 = 8,6 millioner.
  • Andel af Cloud computing-markedet = cirka 22 procent.

Læs også...

Den danske IT-branche omsatte for knap 330 milliarder kroner sidste år, hvilket er rekord. Fremgangen sker til trods for, at det samlede antal ansatte…

Det seneste halve år har PROSA oplevet, at antallet af henvendelser om opsigelser overstiger antallet af ansættelseskontrakter. ”Det er nyt og uvant,…

Kommissionens udspil omkring at gøre EU førende inden for AI-udvikling blev offentliggjort 9. april. Der skal blandt andet oprettes AI-gigafabrikker…

I 2026 åbner SDU et nyt campus i Vejle, som skal have fokus på IT- og STEM-uddannelser. Nu har uddannelses- og forskningsministeren godkendt de første…

Meta vil udvide begrænsningerne i de ungdomskonti til Instagram, som virksomheden indførte i blandt andre USA, Canada og England i efteråret. Samtidig…

Surrogatmødre, medforældre og stedbørnsadoptanter får nu udvidede muligheder for at holde barsel. Læs om de nye regler her.

PROSA oplever en stigning blandt især mandlige medlemmer, der opsiges enten i forbindelse med, at de fremsætter ønske om afholdelse af forældreorlov,…

Netcompany har alle de rette kontakter og kontrakter med det offentlige Danmark, men det sker desværre ofte på bekostning af de ansatte. ”Der er for…

Peter var glad og spændt, da han landede sit første job i IT-branchen – en ansættelse i Netcompany. Men nu, et halvt år senere, er han ved at brænde…

Der mangler et opgør og nye alternativer til techgiganternes forretningsmodel, som fremmer hadtale. Tag jer sammen og kom i gang, lyder det fra Maia…