Alkoholindtag, smog og diabetes er de tre største risikofaktorer for at udvikle demens, som du selv har indflydelse på, hvis du vil forebygge.
Det viser en ny undersøgelse foretaget af forskere fra Oxford University.
Undersøgelsen er baseret på 40.000 hjernescanninger af voksne mellem 44 og 82 år og offentliggjort i Nature Communications.
- Vi ved, at en konstellation af hjerneområder degenererer tidligere i aldring. I denne nye undersøgelse har vi vist, at disse specifikke dele af hjernen er mest sårbare over for diabetes, trafikrelateret luftforurening og alkohol af alle de almindelige risikofaktorer for demens, siger den ledende forsker bag undersøgelsen, Gwenaelle Douaud.
Alt i alt tyder det på, at et adresseskifte fra de mest trafikforurenede gader, mindre sukkerindtag kombineret med mere motion samt færre drinks er en god investering, hvis du vil begrænse risikoen for demens.
Hvert ekstra uddannelsesår reducerede dødeligheden med 2 procent.
Uddannelse forlænger livet
Og nu vi er ved hjernen, så kan den også passende trænes på mange måder. Eksempelvis ved uddannelse.
Uddannelse forlænger nemlig levetiden. Således skriver Time Magazine, at:
- Ved at analysere data fra hundredvis af undersøgelser af mennesker i 59 lande har forskere fundet ud af, folk med mere skolegang har tendens til at dø senere end dem, der havde mindre. Hvert ekstra uddannelsesår reducerede dødeligheden med 2 procent.
Det kan naturligvis være afledte effekter, som større viden, bedre økonomiske forhold og større overskud, som medvirker til sundere livsstil. Uddannelse er på den måde næsten lige så udslagsgivende for livslængde som sunde spisevaner.
Spis det rigtige
Men et er at forlade bilernes udstødningsgasser og spise sundere, noget andet er at fodre hjernen korrekt.
Således anbefaler Center for Sund Aldring ved Københavns Universitet følgende brainboostere:
• Grønne bladgrøntsager
• Nødder
• Bær
• Bønner
• Fuldkorn
• Fisk
• Fjerkræ
• Olivenolie
Samtidig advarer centret mod (hvis du vil være god ved din hjerne):
• Rødt kød
• Smør
• Ost
• Kager og slik
• Fastfood
Hjerneforstærkende fødevarer har ifølge de senere års forskning en tendens til at indeholde:
• Antioxidanter, såsom flavonoider
eller E-vitamin og B-vitamin
• Sunde fedtstoffer
• Omega-fedtsyrer
Søvn, motion og mindfulness
Der findes en bred vifte af forskning, som peger på, at socialt samvær og venskaber er livsforlængende og også godt for hjernen. Dertil kommer vores behandling af kroppen. Ud over en justering af kosten kan hjernen bedst lide at fungere, når: Den får nok søvn, kroppen holdes hydreret, der motioneres regelmæssigt, stress reduceres gennem mindfulness, meditation eller hobbyer, som giver ro i hovedet, alkoholindtag et lavt.