Foto: Justitia

Overvågning

Regeringen udskyder PET-lov efter storm af klager

Der er tilfredshed i PROSA, efter at PET-lovændring er udskudt. IT-fagforeningen sendte forleden et åbent brev til justitsministeren, som påpegede store bekymringer, og som opfordrede til at nedsætte en privatlivskommission og stoppe hastebehandling af PET-loven. "Nu undgår vi måske kinesiske tilstande," siger PROSAs formand Niels Bertelsen.


Regeringen udskyder behandling af et lovforslag, som ifølge kritikere vil give Politiets Efterretningstjeneste (PET) vidtgående og hidtil usete beføjelser.

Det skriver Ritzau.

Udskydelsen kommer efter en storm af klager – herunder et åbent brev fra PROSA, Justitia og 23 andre organisationer til justitsministeren og digitaliseringsministeren. Her advarede de mod, at en hasteændring af PET-loven ville tildele Politiets Efterretningstjeneste hidtil usete beføjelser til at indsamle til at overvåge og analysere data om alle danskeres personlige oplysninger og digitale færden.

Det er et skridt mod noget, som ligner kinesiske tilstande, og som dybest set vil betyde, at alle borgere systematisk kan blive overvåget overalt og hele tiden.

Nedsæt privatlivskommission

Underskriverne af brevet opfordrede i stedet regeringen til at nedsætte en privatlivskommission og stoppe hastebehandling af PET-loven

Ifølge PROSAs formand Niels Bertelsen er lovændringen "et skridt mod noget, som ligner kinesiske tilstande, og som dybest set vil betyde, at alle borgere systematisk kan blive overvåget overalt og hele tiden. I princippet opskriften på et overvågningssamfund."

De IT-professionelles formand fortsætter:

"Det ville være et meget stort skridt væk fra noget, som kan undskyldes med, at ”hvis ikke du har noget at skjule, så er det jo ikke så slemt”. Jo det er, for det overskrider grænser i forhold til privatliv, vi som borgere i et åbent demokratisk retssamfund ikke bør kunne acceptere."

Justitsminister: Jeg lytter til bekymringerne

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) mener, at den offentlige debat beror på flere misforståelser og vil hurtigst muligt indkalde til politiske forhandlinger.

"Der skal selvfølgelig være både tid og plads til at diskutere balancerne i det her lovforslag. Det mener jeg også, at der er. Men jeg lytter selvfølgelig til de bekymringer, der bliver rejst," siger Peter Hummelgaard i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Behandlingen af lovforslaget udskydes til efter sommerferien.

LÆG OGSÅ: Stop hastebehandling af PET-loven
 


Læs også...

Det var en helt ny fornemmelse, da Søren tidligere på året blev ramt af stress, for han havde aldrig oplevet stresssymptomer før. Søren har arbejdet i…

I 1999 havnede Berit Søgaard mere eller mindre tilfældigt i IT-branchen, og hun har arbejdet her lige siden. I dag er hun compliancedirektør i Visma,…

Nettet er proppet til randen med websider, som kan hjælpe dig med det ene eller andet eller har så nørdet viden, at de med fordel kan besøges.

Unge tech-folk fortæller om deres håb og drømme for fremtiden. Danske virksomheder kigger mod et tysk eksporteventyr. Forfatter sætter spot på Kina og…

26-årige Francesca Tremulo rejste til Danmark fra Italien for tre år siden for at realisere drømmen om en fremtid i spilbranchen. Hun er uddannet…

Kinas tech fungerer og er udviklet i benhård konkurrence til at være bedst og billigst. Talentmassen er enorm, og der er prestige og attraktive…

Alberte Viendahl er 25 år og har læst multimediedesign på KEA. Hun er blevet vild med at kode og nørde, og nu vil hun gerne tage en top up-uddannelse…

Benjamin Elias Harris er 27 år, og han har gået på datamatikerlinjen på KEA. Han startede egentlig med at læse engelsk på Københavns Universitet, men…

28-årige Yousra Diab arbejdede i flere år som socialrådgiver, inden hun tog springet og startede på datamatikeruddannelsen. Det har været svært at…

26-årige Sophie Ankjær Andersen har læst multimediedesign på KEA. Hun drømmer om, at hun i fremtiden skal tage sit arbejde med til Bali og arbejde…