"Spilbar, eller Dev, Test, Repeat. Jeg vil altid opfordre folk til at tage til disse arrangementer, for det er klart den letteste måde at møde nye personer fra spilbranchen på," fortæller Kristian Hedeholm. Foto: Jakob Boserup

Gaming

Sådan kommer du ind gaming-branchen

Senior game engineer Kristian Hedeholm kommer med fem gode råd om spilbranchen.


Hvilke “sprog” bliver der programmeret mest i spilbranchen?

"I mange år har det været henholdsvis C# og C++,  man har brugt mest, når man laver spil. Dette skyldes at de to største spilmotorer, Unity (som bruger C#) og Unreal (som bruger C++), har kunnet give mange udviklere alle de værktøjer, der skal til, for at kunne lave et godt spil."

"I de seneste par år er der dog kommet nye spilmotorer til, hvor én af de meget populære hedder Godot, hvor man kan bruge både C# og C++ til at lave spil med."

 

Skal man være supergod til at programmere for at få arbejde i spilbranchen?

"Det er klart, at jo bedre en programmør man er, desto bedre chancer har man for at blive ansat. Det er dog vigtigt at huske, at man ikke bare skal være god til at programmere. Man skal også være god til at samarbejde med andre på tværs af vidt forskellige baggrunde, så gode kommunikationsevner er også vigtigt. Når det så er sagt, så er det meget let at komme i gang med at lave spil i dag. Jeg har set flere folk, som ingen programmerings erfaring har, lave meget små spil på en uge eller weekend."

 

Jeg vil gerne ind i branchen/lære folk i branchen at kende, hvad gør jeg?

"I den danske spilbranche er der flere forskellige arrangementer, hvor folk fra branchen mødes. Nogle af disse arrangementer kan være Spilbar, eller Dev, Test, Repeat. Jeg vil altid opfordre folk til at tage til disse arrangementer, for det er klart den letteste måde at møde nye personer fra spilbranchen på. Et andet must er at tage til Game Jams. Game Jams er et arrangement, hvor deltagerne udvikler små spil ofte over en weekend. I Danmark har vi et af verdens største Game Jam kaldet Nordic Game Jam."

 

Dit bedste råd til unge som drømmer om at arbejde med spiludvikling?

★ Netværk, Netværk og Netværk. Det er supervigtigt at kende folk fra branchen, for jo flere du kender, jo nemmere er det at navigere i hvilke muligheder der findes i branchen.

★ Hav en god selvdisciplin, for med god selvdisciplin kan du lære dig selv rigtig meget af det, du har brug for at kunne arbejde i spilbranchen. Der er tonsvis af undervisningsmateriale og kurser på nettet i dag, ofte helt gratis, hvor man lærer at lave forskellige ting inden for spil. Så hvis man kan skifte en times TikTok ud med en times programmeringsvideo hver dag, så er man godt kørende.

★ Hav en god portfolio. Det er ikke nok bare at sige, at du er god til at lave spil, men du skal også kunne bevise det. Hvis du har en god portfolio med masser af eksempler på gode spil, du har lavet, er det meget lettere for folk, der skal ansætte dig at se, hvad du kan.

 

De seneste spil du har sagt ”wow” til er og hvorfor?

"Jeg tror det må være, da jeg første gang spillede COCOON. Et dansk puzzle-spil, hvor man bruger små farvede snekugler til at løse gåder. Hver af disse snekugler er en lille verden, som man kan komme ind i. Dog bliver det første rigtigt sjovt, når man begynder at tage en rød snekugle med ind i en anden grøn snekugle for at løse gåder. Henimod slutningen af spillet skete der noget, så man var nødt til at tage den samme røde snekugle med ind i den samme røde snekugle for at løse en gåde. Det var så stort et mindfu*k, at min hjerne ikke kunne være med mere, og jeg bare tænkte wow."
 


Læs også...

Der er tilfredshed i PROSA, efter at PET-lovændring er udskudt. IT-fagforeningen sendte forleden et åbent brev til justitsministeren, som påpegede…

Vi har hørt det uendelig mange gange: Der mangler kvinder i tech. Og vi får gang på gang at vide, at det er et problem, at piger ikke er interesserede…

Big tech er ved at kvæle rigtige fællesskaber med zombie-scrolling. Den faglige kamp har brug for, at de unge møder op og giver en injektion af…

Behandling eller undersøgelser mod barnløshed sidestilles med almindeligt sygefravær, og som funktionær har du derfor også ret til fri med løn for at…

Arbejdsmiljøet hos den danske IT-gigant er så problematisk, at de IT-professionelles fagforening nu advarer unge mod ansættelse. ”Det er prestige over…

Den danske IT-branche omsatte for knap 330 milliarder kroner sidste år, hvilket er rekord. Fremgangen sker til trods for, at det samlede antal ansatte…

Det seneste halve år har PROSA oplevet, at antallet af henvendelser om opsigelser overstiger antallet af ansættelseskontrakter. ”Det er nyt og uvant,…

Kommissionens udspil omkring at gøre EU førende inden for AI-udvikling blev offentliggjort 9. april. Der skal blandt andet oprettes AI-gigafabrikker…

I 2026 åbner SDU et nyt campus i Vejle, som skal have fokus på IT- og STEM-uddannelser. Nu har uddannelses- og forskningsministeren godkendt de første…