Chatbot

Snapchat holder unge som gidsler: Politikerne skal reagere

Snapchats chatbot 'My Ai' høster data fra børn og unge. PROSAs forbundssekretær Mirza Cirkinagic kræver politisk handling.


Prosabladet har tidligere bragt artiklen Sender du et billede af dig selv? Snapchat høster data fra børn og unge. Her fortæller 16-årige Filipa om Jonathan om Snapchats nye chatbot My Ai, som høster børn og unges data og kun kan fjernes mod betaling. 

- Jeg synes, at det er grotesk, at My Ai ikke er blevet stoppet. Det er svært nok for voksne at forstå, hvad kunstig intelligens er, og for unge er det endnu mere komplekst. My Ai hører ikke hjemme på en platform som Snapchat, som har så mange unge brugere, der mangler grundforståelse for, hvad der egentlig sker. De unge skriver med en statistisk model – altså en robot som høster data til målrettet annoncering, siger Mirza.

My Ai udvikler sit sprog og adfærd ude fra brugerens data, og siden Snapchat lancerede tjenesten, har den været i massiv modvind. Blandt andet fordi den kun kan fjernes mod et gebyr på 249 kr.

- Børn og unge vil gerne være på Snapchat sammen med vennerne men kan kun slippe for My Ai, hvis de betaler. På den måde holder Snapchat dem som gidsler, siger Mirza

- For Snapchat er det en glimrende forretningsmodel. Enten skal brugerne betale for at fjerne funktionen My Ai og ellers får Snapchat betaling i form af brugernes data. Store virksomheder er i fuld gang med at undersøge, hvad Snapchat kan bruges til, og børn bliver forsøgspersoner uden at der er nogen, som har opsyn med det. Politikerne burde have reageret for længe siden.

Faktaboks om Snapchat

  • Snapchat er et socialt medie, som downloades som app til telefonen. På platformen deler brugerne beskeder, billeder og videoer med hinanden, der forsvinder efter få sekunder – heraf ordet ”snap”.
  • Beskedernes korte levetid gør, at indholdet ofte er mere intimt og autentisk end andre sociale medier, der kan være mere iscenesatte og polerede.
  • Tjenesten er en interaktiv og legende platform, hvor du kan følge kendte, bruge sjove filtre og spille spil.
  • En af Snapchats øvrige funktioner er ”Snap Map”, som viser kontaktpersonernes geografiske placering, som automatisk er sat til.
  • I foråret lancerede platformen chatbotten ”My Ai”, som er bygget på kunstig intelligens og som udvikler sprog og adfærd, der er tilpasset den enkelte bruger. Denne er blevet kritiseret for at høste data fra brugerne, som virksomhederne kan bruge til målrettet annoncering
  • My Ai kan fjernes mod en årlig betaling på 249 kroner på ”Snapchat Plus”.
  • Aldersgrænsen for at oprette en profil er 13 år, men der er også yngre brugere på platformen og ifølge Børns Vilkår bruger 73 procent af alle 9-17 årige i Danmark Snapchat

Teknologiforståelse på skemaet – for både børn og voksne


Til spørgsmålet om, om Snapchat kan agere virtuel ven, ryster Mirza på hovedet:

- Man kan sagtens have sociale relationer med folk online – f. eks. folk der gamer. Men det her er en robot. På sigt vil man måske kunne bruge den til er et introforløb til at diagnosticere folk og fortælle, hvem brugeren skal kontakte ved forskellige problematikker. Men den vil aldrig kunne erstatte menneskelige interaktioner. Lige nu frygter jeg primært skrækscenarier, hvor Snapchat kan give uhensigtsmæssige råd såsom selvskade. Jeg er bange for, at der først bliver reageret, når det er gået galt, siger han.

- PROSA har slået slag for, at teknologiforståelse skal på skoleskemaet fra 3. klasse. Vi bør beskytte vores børn mod den rivende teknologiske udvikling, for de har ikke den viden, som vi har. Vi kan ikke tillade os at sætte dem ud som forsøgskaniner og bagefter rette op på skaden.  Jeg mener også, at voksne skal uddannes, for vi er en hel generation der er vokset op med sociale medier uden at have kritiske øjne til, at vi var produktet. Det er politikernes ansvar at informere både børn såvel som voksne om dets muligheder og faldgruber, siger Mirza.

 


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…