Privat

FOKUS

Verdens bedste robotby

Odense er i dag centrum for mere end 160 robotvirksomheder med mere end 3.600 ansatte. Det er ikke kommet tilfældigt, men skyldes en målrettet indsats og en ambition om at blive førende inden for robotindustrien, som ligefrem er skrevet ind i den centrale bystrategi. Et tæt samarbejde mellem kommune, forskningsinstitutioner, uddannelser, erhvervsliv og iværksættere har skabt et unikt roboteventyr, som vækker opsigt i resten af verden. PROSAbladet har interviewet Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, om at være verdenscentrum for robotindustrien.

Peter Rahbæk Juel, du er borgmester i Odense og fremhæver ofte selv Odense som ”Verdens bedste robotby”. Hvad er status på Odense som robotby?

- Status er, at Odense i dag huser 162 robotvirksomheder, som beskæftiger mere end 3.600 mennesker – og anerkendes globalt som en af verdens førende robotbyer. Der investeres fortsat massivt i byens robotmiljø – for eksempel er Mobile Industrial Robots (MiR) og Universal Robots (UR) ved at bygge verdens største hub/hovedsæde for kollaborative robotter her i Odense. Ude på Odense Havn åbner verdens første robotcenter for store produktioner i 2025 – et projekt til mere end 250 millioner kroner. Og så har vi lige for nylig afholdt European Robotics Forum, Europas største robotmesse, for anden gang inden for ti år. Det er en direkte anerkendelse af byens internationale styrkeposition, når det kommer til robotterne. 
 

Hvorfor har Odense succes som knudepunkt for robotvirksomheder?

- Det har vi, fordi der efter lukningen af det store, gamle Lindøværft blev truffet nogle markante og meget ambitiøse beslutninger om, at det her felt ville man satse på. Siden er der blevet investeret massivt, særligt omkring Syddansk Universitet, hvor man har opbygget førende forskningsmiljøer i international verdensklasse. Dertil kommer unikke robotuddannelser, der sikrer en strøm af arbejdskraft og talenter til virksomhederne.
 

Verdens bedste robotskole

Hvad kan I, som er så særligt, i Odense?

- Det unikke ved Odense er samspillet mellem vidensinstitutioner, kommune og virksomheder. Og så er Odense simpelthen arnested for såkaldte kollaborative robotter (eller cobots). Her er den odenseanske virksomhed Universal Robots også markedsfører på verdensplan med mere end 75.000 solgte eksemplarer. Og så har vi jo som by og som byråd taget nogle helt bevidste og markante beslutninger om, at vi simpelthen vil være verdens bedste robotby.
- Det skal gennemstrømme vores by. Senest har vi lige indviet Odinskolen, som vi har givet tilnavnet 'Verdens bedste robotskole' – fordi den er indrettet med robotter for øje, lærerne er særligt klædt på til at bruge teknologien i undervisningen – og så er den bygget op i tæt partnerskab med flere af de centrale robotvirksomheder i byen. Det har vi gjort, fordi også de mindste odenseanere tidligt skal stifte bekendtskab med teknologi, digitalisering og robotter.
 

Hvorfor er det særligt?

- Koncentrationen af både virksomheder og  medarbejdere inden for robotbranchen på et så geografisk lille område ses ikke andre steder i verden. Når det kommer til kollaborative robotter, er Odense verdensledende – og byens robotter sælges overalt i verden. Robotter udgjorde i 2022 36 mia. kr. af Danmarks samlede eksport og forventes at udgøre 47 mia. i 2025. Odense har som lille by enorm international pondus her. Seoul i Korea har netop besluttet at investere 158 mio. USD i at fremme sit robotøkosystem de næste tre år og nævner i den forbindelse Odense som en inspiration herfor. Og det vi har set inden for den her branche, er jo både eksplosivt og imponerende. Stort set alle arbejdspladserne i branchen er skabt inden for de sidste 15 år – og Universal Robots er den eneste virksomhed i Danmark, stiftet i dette årtusinde, der har nået 1.000 medarbejdere.

Robotter tænkt ind i alt

Hvem er de centrale aktører fra industrien?

- Det er virksomheder som Universal Robots og Mobile Industrial Robots (Teradyne), OnRobot, Blue Ocean Robotics, Gibotech. Og så er det lokale investorer og aktører, der tidligere har været involveret i opbygningen af robotsucceser – såsom Esben Østergaard, Thomas Visti, Enrico Krogh Iversen, Niels Juel, Helge Munk, Torben Frigaard m.fl.
 

Hvilke politiske tiltag har gjort en forskel?

- Noget af det, der har gjort en forskel, er, at vi har skrevet ambitionen om at blive verdens bedste robotby helt ind i vores centrale bystrategi. På den måde har vi politisk sikret, at robotterne tænkes helt ind i alle relevante aspekter af vores by.

- Og  så har opbygningen af Odense Robotics, den lokale klynge – der i dag er blevet ophøjet til hele Danmarks klynge for robotter – været et vigtigt skridt mod en stærk og bæredygtig branche med mange innovative virksomheder. I forlængelse heraf gik vi også tidligt ind og understøttede Odense Robotics Start-up Hub – en unikt stærk kuvøseordning for helt nye og lovende robotvirksomheder.

- I dag er den blevet så succesfuld, at vi som kommune har kunnet trække os tilbage og lade den fortsætte i sin egen retning, hvor den løbende udklækker nye innovative virksomheder, der kan være med til at drive robotbranchen videre.

Stor rolle i grøn omstilling
Hvad er perspektiverne?

Verden står over for store udfordringer inden for produktion, grøn omstilling og manglen på arbejdskraft inden for en lang række brancher og professioner. Her kan robotteknologi spille en vigtig rolle, og en stor del af løsningen på udfordringerne kan findes i Odenses robotøkosystem.

Derfor oplever vi stor efterspørgsel, hvor flere byer rundtomkring i verden kigger mod Odense, når der skal gives et eksempel på, hvordan innovation inden for robotteknologi findes. Dette giver store perspektiver for internationalt samarbejde og partnerskaber til gavn for by og virksomheder. Og jeg tror, udviklingen vil fortsætte i de kommende år – både her i Odense og i resten af verden.


Læs også...

På grund af den nye lov om registrering af arbejdstid, har PROSAs juridiske team hen over sommeren fået mange henvendelser omkring tidsregistrering og…

Forestående ferietid betyder desværre også fyringstid og ”oprydning” i en del virksomheder. Det fortæller jurist Camilla Winter, som her giver et par…

Vi kan ligeså godt se det i øjnene - juli vejret er lunefuldt og rammer ofte sommerdrømmene som en våd karklud. Men fortvivl ikke! PROSAs egen film-…

Internettet og computerbranchen var engang det vilde vesten, et sted, hvor man kunne gøre, hvad man ville uden nogen form for ansvar for almindelige…

Hvad er op og ned i junglen af sundhedstrends? PROSAbladet har spurgt Martin Grønne Jensen, som er dataingeniør, holder foredrag om longevity og er…

Vil du gerne leve længere, så bør du måske give longevity escape velocity-teorien lidt opmærksomhed. Tilhængerne af teorien mener nemlig, at vi kan…

Ny image-analyse fra Computerworld rykker ikke ved, hvem de danske it-professionelle sætter ind på en førsteplads. Til gengæld må Apple se sig slået…

XZ Utils-angrebet havde potentialet til at blive det mest alvorlige supply chain attack til dato, men angrebet blev (heldigvis) spottet i tide, fordi…

JA, siger Isak, Amanda, Lea, Martha og Hannibal. De er mellem 16-26 år og bruger dagligt flere timer på at scrolle gennem de sociale medier for at…

Er du en af de mange dimittender, som står med et nytrykt eksamensdiplom i hånden og er på vej ud på arbejdsmarkedet? Så er Kasper Bach manden, du…