åbenhed

AI giver øget risiko for diskrimination

Når det offentlige bruger kunstig intelligens i sagsbehandlingen, skaber det risiko for diskrimination og manglende åbenhed om beslutninger, der kan have store konsekvenser for borgerne. Sådan lyder fra Institut for Menneske­rettigheder (IMR) i to nye analyser, der undersøger brugen af kunstig intelligens i den offentlige forvaltning.

IMR fastslår, at det i en retsstat er et grund­læggende princip, at borgere og offentlighed skal kunne kigge magthaverne i kortene og få indsigt i de processer, der ligger bag love og afgørelser. Men når dele af afgørelsen træffes af en algoritmisk profileringsmodel, bliver det princip udfordret. 

”Borgeren har ret til at kende til de oplysninger, der indgår i vedkommendes egen sag, og vide, hvad der ligger til grund for en afgørelse. På samme måde har kontrolinstanser og i visse tilfælde også offentligheden krav på at vide, hvordan myndigheden træffer afgørelser”, siger Marya Akhtar, der er jurist og chefkonsulent i IMR.

Modellerne benyttes blandt andet på socialområdet og beskæftigelsesområdet, men det har ikke været muligt for IMR at få et overblik over, hvor mange myndigheder der bruger profileringsmodeller i deres sagsbehandling.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…