Foto: DIKU

Forskning

Algoritmen der fjerner en af årsagerne til overbelastede servere

Internettrafikken er i nærmest eksplosiv stigning, og datacentrene udleder allerede i dag lige så meget CO2 som den samlede flytrafik i verden.

Mikkel Thorup, professor ved Basic Algorithms Research Copenhagen (BARC) på Datalogisk Institut ved København Universitet, har sammen sammen med Anders Aamand og Jakob Bæk Tejs Knudsen skabt en ny algoritme, som kan gøre verdens computerservere mere klimavenlige ved at effektivisere deres arbejdsgange.

Hvad er problemet?

En af bagsiderne ved vores galopperende internetforbrug er den påvirkning, det har på klimaet i kraft af det massive elforbrug, som computerservere har. Serverne bliver ofte overbelastede, fordi de modtager flere anmodninger fra klienter, end de har kapacitet til. Det kan for eksempel være, når en bruger beder om at se en bestemt video på Vimeo eller film på Netflix. Computersystemerne har derfor brug for at flytte rundt på klienter mange gange for at opnå en balanceret fordeling mellem de forskellige servere.

Hvad er jeres løsning?

Allerede for en håndfuld år siden skabte vi en algoritme, som gav en banebrydende opskrift til at effektivisere computerserveres arbejdsgange. Både Vimeo og Google har implementeret den i deres systemer, og ifølge Vimeo reducerede den forbruget af båndbredde med otte gange. Nu har vi lavet den perfekte udgave af den smarte algoritme, som gør den i stand til at løse et grundlæggende problem i computersystemer mange gange hurtigere end i dag – nemlig at nogle servere bliver overbelastede, mens andre har plads til overs.

Hvordan virker den?

Det er en skalérbar løsning, som ikke er afhængig af hvor mange servere, der er involveret. Algoritmen fjerner én gang for alle en af de store årsager til overbelastede servere, og den bruger så få ressourcer som overhovedet muligt. Det er et hundesvært matematisk regnestykke, da der kan være en milliard servere involveret i systemet, som ovenikøbet er omskifteligt, fordi nye klienter og servere hele tiden kommer og går. Den nye algoritme sørger for, at klienterne bliver fordelt så ligeligt som muligt mellem serverne ved at flytte rundt på klienter færrest gange muligt og hente indhold så lokalt som muligt.

Hvordan sker det konkret?

Hvis man for eksempel gerne vil sikre, at ingen af serverne er over 10 procent mere belastet end andre, kunne den gamle algoritme klare en opdatering ved at flytte en klient 100 gange. Den nye er nede på 10 flytninger, selv hvis der er milliarder af klienter og servere i systemet. Sagt i et mere matematisk sprog: Hvis balancen skal overholdes inden for en faktor 1+1/X, er forbedringen i antal flytninger fra X2 til X, hvilket generelt er umuligt at gøre bedre.


Læs også...

”Der er ingen tvivl om, at ChatGPT er højere kvalitet i forhold til specifikke opgaver, men generelt er DeepSeek god nok. Man kan sige, at den fint…

Virtual reality er trådt ind hos sundhedsvæsenet. Senest er VR-briller blevet en del af hverdagen på flere hospitaler, hvor de giver patienter et…

En stor, global undersøgelse viser et tydeligt ønske om bedre balance mellem privatliv og arbejde. Det er første gang, at det bliver højere…

I Tyskland har over 70 procent af virksomhederne ifølge Eurostat svært ved at få fat i de rette it-kompetencer. I Danmark gælder det halvdelen af…

Presset økonomi i Rigspolitiet betyder, at Koncern IT, der står for politiets it-udvikling og it-drift skal spare 50 årsværk. Processen med…

Det bekymrer de it-ansattes fagforening, PROSA, at der trods anstrengelser for at skærpe cybersikkerheden herhjemme er pivåbent for, hvordan køb…

En global rangliste har et dansk hackerhold på førstepladsen, og det sætter en streg under, at Danmark er i den internationale hacker-elite.…

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…