("")

Lasse F. Wolff Anthony og Benjamin Kanding. Foto: Privat

forskning

Effektivt våben mod klimaforandringer

Det gratis open source-værktøj Carbontracker udregner, hvor stort et klimaaftryk udviklingen af såkaldte deep learning-modeller sætter.

Hvor udbredt er deep learning?

De fleste af os er i nærkontakt med deep learning i det daglige, uden at vi måske ved det. Når vi for eksempel bruger Siri og Alexa, eller når Netflix foreslår film og serier til os baseret på vores historik, eller når vi skriver med en kundeservice-chatbot på en hjemmeside, så er deep learning-algoritmer i spil.

Hvad er problemet?

Bagsiden ved deep learning, som ellers forventes at blive et effektivt våben i kampen mod klimaforandringer, er det store energiforbrug. Hvis tendensen i industrien fortsætter, kan kunstig intelligens og især deep learning blive en af de helt store klimasyndere. Fra 2012 til 2018 er behovet for regnekraft i deep learning vokset med 300.000 procent. Lige nu er der tale om en eksponentiel vækst.

Hvor ligger energiforbruget?

Selve træningen, hvor den matematiske model lærer at genkende mønstre i store mængder data, er en energitung proces, fordi den foregår i specialiseret, strømkrævende hardware, der kører i døgndrift. Samtidig bliver datasættene hele tiden større, og problemerne, som algoritmerne skal løse, mere og mere komplekse. En af de største deep learning-modeller er den avancerede sprogmodel GPT-3. På bare en enkelt træningssession estimeres den til at bruge, hvad der svarer til et års energiforbrug i 126 danske hjem, og udlede samme mængde CO2 som godt 700.000 kilometers bilkørsel.

Hvordan kan problemet løses?

Vi har opfundet softwareprogrammet Carbontracker, som kan beregne, hvor meget energi og CO2-udledning der går på at træne en deep learning model. Programmet indhenter periodevis information om, hvor meget CO2 der bliver brugt ved at producere energi i den region, som træningen foregår i, for så at kunne omregne energiforbruget til CO2-udledning. Det er vigtigt, at man i branchen kigger på, hvor og hvornår på dagen man træner sin model, da strømmen ikke er lige grøn i løbet af et døgn. Det er ikke ligegyldigt, om man træner sin model i Estland eller i Sverige, hvor CO2-aftrykket kan være over 60 gange mindre, fordi energiforsyningen er langt grønnere. Der er også stor forskel på, hvor energieffektive algoritmer er. Nogle kræver mindre regnekraft og dermed mindre energi for at opnå det samme.


Læs også...

”Der er ingen tvivl om, at ChatGPT er højere kvalitet i forhold til specifikke opgaver, men generelt er DeepSeek god nok. Man kan sige, at den fint…

Virtual reality er trådt ind hos sundhedsvæsenet. Senest er VR-briller blevet en del af hverdagen på flere hospitaler, hvor de giver patienter et…

En stor, global undersøgelse viser et tydeligt ønske om bedre balance mellem privatliv og arbejde. Det er første gang, at det bliver højere…

I Tyskland har over 70 procent af virksomhederne ifølge Eurostat svært ved at få fat i de rette it-kompetencer. I Danmark gælder det halvdelen af…

Presset økonomi i Rigspolitiet betyder, at Koncern IT, der står for politiets it-udvikling og it-drift skal spare 50 årsværk. Processen med…

Det bekymrer de it-ansattes fagforening, PROSA, at der trods anstrengelser for at skærpe cybersikkerheden herhjemme er pivåbent for, hvordan køb…

En global rangliste har et dansk hackerhold på førstepladsen, og det sætter en streg under, at Danmark er i den internationale hacker-elite.…

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…