("")

Lasse F. Wolff Anthony og Benjamin Kanding. Foto: Privat

forskning

Effektivt våben mod klimaforandringer

Det gratis open source-værktøj Carbontracker udregner, hvor stort et klimaaftryk udviklingen af såkaldte deep learning-modeller sætter.

Hvor udbredt er deep learning?

De fleste af os er i nærkontakt med deep learning i det daglige, uden at vi måske ved det. Når vi for eksempel bruger Siri og Alexa, eller når Netflix foreslår film og serier til os baseret på vores historik, eller når vi skriver med en kundeservice-chatbot på en hjemmeside, så er deep learning-algoritmer i spil.

Hvad er problemet?

Bagsiden ved deep learning, som ellers forventes at blive et effektivt våben i kampen mod klimaforandringer, er det store energiforbrug. Hvis tendensen i industrien fortsætter, kan kunstig intelligens og især deep learning blive en af de helt store klimasyndere. Fra 2012 til 2018 er behovet for regnekraft i deep learning vokset med 300.000 procent. Lige nu er der tale om en eksponentiel vækst.

Hvor ligger energiforbruget?

Selve træningen, hvor den matematiske model lærer at genkende mønstre i store mængder data, er en energitung proces, fordi den foregår i specialiseret, strømkrævende hardware, der kører i døgndrift. Samtidig bliver datasættene hele tiden større, og problemerne, som algoritmerne skal løse, mere og mere komplekse. En af de største deep learning-modeller er den avancerede sprogmodel GPT-3. På bare en enkelt træningssession estimeres den til at bruge, hvad der svarer til et års energiforbrug i 126 danske hjem, og udlede samme mængde CO2 som godt 700.000 kilometers bilkørsel.

Hvordan kan problemet løses?

Vi har opfundet softwareprogrammet Carbontracker, som kan beregne, hvor meget energi og CO2-udledning der går på at træne en deep learning model. Programmet indhenter periodevis information om, hvor meget CO2 der bliver brugt ved at producere energi i den region, som træningen foregår i, for så at kunne omregne energiforbruget til CO2-udledning. Det er vigtigt, at man i branchen kigger på, hvor og hvornår på dagen man træner sin model, da strømmen ikke er lige grøn i løbet af et døgn. Det er ikke ligegyldigt, om man træner sin model i Estland eller i Sverige, hvor CO2-aftrykket kan være over 60 gange mindre, fordi energiforsyningen er langt grønnere. Der er også stor forskel på, hvor energieffektive algoritmer er. Nogle kræver mindre regnekraft og dermed mindre energi for at opnå det samme.


Læs også...

Det seneste halve år har PROSA oplevet, at antallet af henvendelser om opsigelser overstiger antallet af ansættelseskontrakter. ”Det er nyt og uvant,…

Kommissionens udspil omkring at gøre EU førende inden for AI-udvikling blev offentliggjort 9. april. Der skal blandt andet oprettes AI-gigafabrikker…

I 2026 åbner SDU et nyt campus i Vejle, som skal have fokus på IT- og STEM-uddannelser. Nu har uddannelses- og forskningsministeren godkendt de første…

Meta vil udvide begrænsningerne i de ungdomskonti til Instagram, som virksomheden indførte i blandt andre USA, Canada og England i efteråret. Samtidig…

Surrogatmødre, medforældre og stedbørnsadoptanter får nu udvidede muligheder for at holde barsel. Læs om de nye regler her.

PROSA oplever en stigning blandt især mandlige medlemmer, der opsiges enten i forbindelse med, at de fremsætter ønske om afholdelse af forældreorlov,…

Netcompany har alle de rette kontakter og kontrakter med det offentlige Danmark, men det sker desværre ofte på bekostning af de ansatte. ”Der er for…

Peter var glad og spændt, da han landede sit første job i IT-branchen – en ansættelse i Netcompany. Men nu, et halvt år senere, er han ved at brænde…

Fredag den 4. april er det 50 år siden, at Bill Gates og Paul Allan stiftede virksomheden Microsoft. De gjorde hjemmecomputeren (desktop) til…

Der mangler et opgør og nye alternativer til techgiganternes forretningsmodel, som fremmer hadtale. Tag jer sammen og kom i gang, lyder det fra Maia…