Foto: flickr.com

techgiganter

Amnesty angriber techgiganter

Amnesty International kræver politiske indgreb for at regulere techgiganternes dominerende stilling.

Den forretningsmodel, som Facebook og Google er bygget på, er uforenelig med retten til privatliv og udgør en systemisk trussel mod andre rettigheder som ytringsfrihed og ligestilling.

Sådan lyder kritikken fra verdens største menneskerettighedsorganisation Amnesty International, der kræver politiske indgreb for at regulere techgiganternes dominerende stilling.
”For at beskytte vores centrale menneskelige værdier og privatliv i den digitale tidsalder skal der ske en radikal ændring af den måde, som Big Tech fungerer på”, siger Amnestys generalsekretær Kumi Naidoo.

I en ny rapport skriver Amnesty, at størstedelen af verdens befolkning er afhængig af adgangen til Google og Facebook for at søge efter information, deltage i samfundsdebatten og udøve deres demokratiske ret. Men det sker på vilkår, der er dikteret af Facebook og Google, mener Amnesty, der peger på, at Google og Facebook indsamler så detaljerede informationer om brugerne, at det kan misbruges i andre sammenhænge.

Derfor bør lovgiverne helt forbyde, at virksomhederne stiller betingelser til brugerne om samtykke til at indsamle, behandle eller dele deres personlige data til markedsføring for at få adgang til deres tjenester.
”Vi har allerede set, hvordan Google og Facebooks enorme arkitektur for annoncer er et potentielt våben i de forkerte hænder. Det kan misbruges til politiske formål med katastrofale konsekvenser for samfundet, og de er skjult for offentlig kontrol”, siger Kumi Naidoo.

Facebook og Google er blevet forelagt Amnestys rapport og er uenig i konklusionerne.


Læs også...

Jargon har i årevis samlet forklaringer på tech-forkortelser, it-udtryk og ord. Det er blevet til et ret massiv og enkelt opslagsværk over it-kultur…

Isak Juel Nielsen er 20 år og studerer datalogi på Syddansk Universitet.

I Estland vokser udviklingen derfor også nedefra, fordi de lytter oppefra. Det har gjort dem til verdensmestre i iværksætteri, og det har skabt…

PROSA oplever en tendens til at muligheden for hjemmearbejde blandt vores medlemmer indskrænkes. Regler om hjemmearbejde er langt de fleste steder et…

Lønsamtaler kan give sved på panden, men med den rette strategi kan du forlade chefens kontor med mere i lønningsposen. Mariam Senounou er jurist hos…

Man kan lære mange ting på skolebænken, men meget læring kommer også fra virkeligheden. Det har tre software design-studerende i den grad mærket på…

Microsoft vil starte en atomreaktor op igen for at give grøn strøm til deres datacentre, specielt dem med AI. Hvis det reelt går igennem, og de får…

En ny feature i et af Googles AI-værktøjer gør det muligt at lave en podcast på få minutter. Featuren er så nem at bruge, at den egentlig ikke behøver…

Millioner af udviklere verden over bruger hver dag JavaScript – men hvorfor er programmeringssproget blevet så populært? PROSAbladet har talt med…

Et nyt projekt indsamler danske stemmer for at sikre, at AI-løsninger fremover også kan tale med dialekter. Du kan også donere din stemme, skriver DR.…