Foto: flickr.com

techgiganter

Amnesty angriber techgiganter

Amnesty International kræver politiske indgreb for at regulere techgiganternes dominerende stilling.

Den forretningsmodel, som Facebook og Google er bygget på, er uforenelig med retten til privatliv og udgør en systemisk trussel mod andre rettigheder som ytringsfrihed og ligestilling.

Sådan lyder kritikken fra verdens største menneskerettighedsorganisation Amnesty International, der kræver politiske indgreb for at regulere techgiganternes dominerende stilling.
”For at beskytte vores centrale menneskelige værdier og privatliv i den digitale tidsalder skal der ske en radikal ændring af den måde, som Big Tech fungerer på”, siger Amnestys generalsekretær Kumi Naidoo.

I en ny rapport skriver Amnesty, at størstedelen af verdens befolkning er afhængig af adgangen til Google og Facebook for at søge efter information, deltage i samfundsdebatten og udøve deres demokratiske ret. Men det sker på vilkår, der er dikteret af Facebook og Google, mener Amnesty, der peger på, at Google og Facebook indsamler så detaljerede informationer om brugerne, at det kan misbruges i andre sammenhænge.

Derfor bør lovgiverne helt forbyde, at virksomhederne stiller betingelser til brugerne om samtykke til at indsamle, behandle eller dele deres personlige data til markedsføring for at få adgang til deres tjenester.
”Vi har allerede set, hvordan Google og Facebooks enorme arkitektur for annoncer er et potentielt våben i de forkerte hænder. Det kan misbruges til politiske formål med katastrofale konsekvenser for samfundet, og de er skjult for offentlig kontrol”, siger Kumi Naidoo.

Facebook og Google er blevet forelagt Amnestys rapport og er uenig i konklusionerne.


Læs også...

Det var en helt ny fornemmelse, da Søren tidligere på året blev ramt af stress, for han havde aldrig oplevet stresssymptomer før. Søren har arbejdet i…

I 1999 havnede Berit Søgaard mere eller mindre tilfældigt i IT-branchen, og hun har arbejdet her lige siden. I dag er hun compliancedirektør i Visma,…

Nettet er proppet til randen med websider, som kan hjælpe dig med det ene eller andet eller har så nørdet viden, at de med fordel kan besøges.

Unge tech-folk fortæller om deres håb og drømme for fremtiden. Danske virksomheder kigger mod et tysk eksporteventyr. Forfatter sætter spot på Kina og…

26-årige Francesca Tremulo rejste til Danmark fra Italien for tre år siden for at realisere drømmen om en fremtid i spilbranchen. Hun er uddannet…

Kinas tech fungerer og er udviklet i benhård konkurrence til at være bedst og billigst. Talentmassen er enorm, og der er prestige og attraktive…

Alberte Viendahl er 25 år og har læst multimediedesign på KEA. Hun er blevet vild med at kode og nørde, og nu vil hun gerne tage en top up-uddannelse…

Benjamin Elias Harris er 27 år, og han har gået på datamatikerlinjen på KEA. Han startede egentlig med at læse engelsk på Københavns Universitet, men…

28-årige Yousra Diab arbejdede i flere år som socialrådgiver, inden hun tog springet og startede på datamatikeruddannelsen. Det har været svært at…

26-årige Sophie Ankjær Andersen har læst multimediedesign på KEA. Hun drømmer om, at hun i fremtiden skal tage sit arbejde med til Bali og arbejde…