Kodekunst

CARPETS AND TILES

Devi Parikh, 35, har en ph.d. i Computer Vision og er professor ved Georgia Tech i Atlanta, hvor hun forsker i natural language processing, kunstig intelligens og kreativ AI. Hun har modtaget adskillige store priser for sin forskning og er på magasinet Forbes’ liste over 20 “Incredible Women Advancing AI Research”.

Den amerikanske AI-forsker Devi Parikh udvikler kodekunst, hvor samarbejdet mellem mennesker og maskiner står i centrum. Et af eksemplerne er interaktiv, generativ kunst, som hun fremstiller i et Javascript bibliotek kaldet p5.js og MATLAB.

Maskiner, der udvider menneskets kreative proces, er en kraftfuld brug af teknologi

I generativ kunst bestemmes enkelte elementer af en computer, som randomiserer udtrykkene. Devi Parikh designer og definerer først grundstenene i en familie af kunstværker, men hun efterlader nogle udvalgte parametre åbne for manipulation. Dermed kan brugerne selv skrue på designet og skabe deres eget, personlige kunstværk ud fra de muligheder, som Devi har opstillet, men hvor maskinen injicerer et element af overraskelse. Det giver en fornemmelse af ejerskab og gør hvert kunstværk unikt – der er aldrig to ens.

Instagram: [@deviparikh]  |  https://www.cc.gatech.edu/~parikh/art.html


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…