backspace

Da magnetkort blev moderne

Redaktionen dykker ned i gamle udgaver af Prosabladet på jagt efter nedslag, der siger noget om it-fagets utrolige udvikling.

< 1971 >

UNIVAC, Universal Automatic Computer, havde netop sendt en spritny hulle-kontrolmaskine på markedet, da maj-udgaven af Prosabladet årgang 1971 kom på gaden. Der var tale om en UNIVAC hullemaskine VIP 1710, og hulleafdelingen på SAS havde ­foreløbigt fået leveret fire, kunne bladet afslører.

Læsere kunne forstå, at den nye maskine ”har mange nye finesser og er meget hurtigere end de tidligere hullemaskiner”, og ”en hulleoperatør kan let producere mellem 40-50 procent mere på denne maskine”. For med UNIVAC VIP 1710 skal man, som skribenten forklarer, ikke ”vente på kortene”.

Når den sidste kolonne i et kort er hullet, er næste kort parat. Samtidig sker hulingen ikke kolonne for kolonne, men først når kortet er færdigt. ”Hullemaskinen har et magnetisk lager, der indeholder både kontrolprogram og de data, der skal hulles, kontrolleres eller printes”. Nyt er også, at kontrolhulningen sker på samme maskine.

”Rettelsesproceduren sker med det samme. Finder man en fejl i kortet, lyser en rød fejlknap. Men i stedet for at hakke i kortets kant, huller man de nye og rigtige oplysninger ind i lageret, tager et nyt blankt kort og indsætter dette i et ekstra kort-indførelsesmagasin, og hullemaskinen duplicerer så automatisk hele kortet uden fejlen”, lyder beskrivelsen af den nye smarte maskine.

Derudover kan farverullen let og hurtigt skiftes ”uden man får ­snavsede fingre”.

< 2020 >

Hullekortmaskiner havde deres storhedstid i 1960'erne og 1970'erne, indtil moderne computerteknologi og teknologi til lagring af data afløste dem. Er du nysgerrig på første og anden generationsmaskiner, så tjek Dansk Datahistorisk Forening på datamuseum.dk

 

 


Læs også...

Det seneste halve år har PROSA oplevet, at antallet af henvendelser om opsigelser overstiger antallet af ansættelseskontrakter. ”Det er nyt og uvant,…

Kommissionens udspil omkring at gøre EU førende inden for AI-udvikling blev offentliggjort 9. april. Der skal blandt andet oprettes AI-gigafabrikker…

I 2026 åbner SDU et nyt campus i Vejle, som skal have fokus på IT- og STEM-uddannelser. Nu har uddannelses- og forskningsministeren godkendt de første…

Meta vil udvide begrænsningerne i de ungdomskonti til Instagram, som virksomheden indførte i blandt andre USA, Canada og England i efteråret. Samtidig…

Surrogatmødre, medforældre og stedbørnsadoptanter får nu udvidede muligheder for at holde barsel. Læs om de nye regler her.

PROSA oplever en stigning blandt især mandlige medlemmer, der opsiges enten i forbindelse med, at de fremsætter ønske om afholdelse af forældreorlov,…

Netcompany har alle de rette kontakter og kontrakter med det offentlige Danmark, men det sker desværre ofte på bekostning af de ansatte. ”Der er for…

Peter var glad og spændt, da han landede sit første job i IT-branchen – en ansættelse i Netcompany. Men nu, et halvt år senere, er han ved at brænde…

Fredag den 4. april er det 50 år siden, at Bill Gates og Paul Allan stiftede virksomheden Microsoft. De gjorde hjemmecomputeren (desktop) til…

Der mangler et opgør og nye alternativer til techgiganternes forretningsmodel, som fremmer hadtale. Tag jer sammen og kom i gang, lyder det fra Maia…