FOKUS

Den danske arbejdskultur er meget mere social end den australske

39-årige Russell Sim kommer fra Australien og har en bachelor i datalogi fra James Cook University. Årsagen til, at Russell Sim flyttede til Danmark, er en af de helt klassiske: Han blev forelsket. Selvom hans kæreste ikke er dansk, men irsk, endte parret i Danmark for omkring syv år siden, og siden da har Russell Sim arbejdet som softwareingeniør hos Zendesk.

 

Hvordan var det at søge job i Danmark?

- Jeg undersøgte, hvordan man søger job i Danmark – for en typisk ting som at have et foto på sit CV er for eksempel ikke almindeligt i Australien. Jeg startede helt idealistisk med at tro, at jeg var i stand til at søge et job, hvor man arbejdede med interessante tech stacks. Jeg havde ikke det store held, så jeg begyndte i stedet at søge job, hvor jeg skilte mig mere ud. I sidste ende fik jeg job hos Zendesk, og jeg tror, at det, der hjalp mest, var, at det er en meget international virksomhed.

Hvordan har du oplevet at arbejde på en dansk arbejdsplads?

- Jeg har oplevet, at den danske arbejdskultur er meget mere social, end jeg havde forventet. Den fælles frokost er en fantastisk måde at lære folk at kende på. Det har også været overraskende, at den årlige julefrokost er så stor en begivenhed – vi har også den slags fester i Australien, men de er bare ikke så store begivenheder som her.

Hvad har været den største ændring i forhold til at arbejde i Australien?

- Jeg synes, at work-life-balancen er bedre. Der er en reel forventning om, at du har vigtige ting i dit liv, der sker uden for dit arbejde.

Noget af det mest komplicerede har været at omstille sig til, at ferie skal optjenes.

Hvad har været den største overraskelse?

- Skat. Folk klager over, at skatterne er høje, men det virkelig sjove for mig er, hvor personlig skat er. Det er virkelig overraskende for mig, at man kan ringe til Skat og få råd. Den eneste gang, du nogensinde ville tale med ATO (Australian Tax Office), er, hvis du bliver undersøgt.

Har du oplevet nogen vanskeligheder?

- Efter covid var der et pludseligt fald i it-økonomien, og det førte til et par fyringsrunder, som til tider var lidt neglebidende. Desværre er danske fordele som A-kasse ikke så tilgængelige for udlændinge, fordi deres arbejdsvisum ville udløbe, før de fik meget gavn af det. Det må være det hårdeste aspekt ved at være en ikke-EU-immigrant her.

- Men derudover har jeg haft det rigtig godt med at arbejde i Danmark. Noget af det mest komplicerede har været at omstille sig til, at ferie skal optjenes. Feriesystemet og optjeningsmodellen må være nogle af de mest forvirrende regler, jeg nogensinde har set. Det er forbløffende, hvor kompliceret noget så normalt som at optjene ferie skal være.

Hvad er fordelene ved at arbejde i Danmark?

- Der er en masse spændende startups og andre teknologivirksomheder her i Danmark. Det og den sociale accept af balancen mellem arbejdsliv og privatliv er de største fordele.

Du er arbejdsmiljørepræsentant (AMR) hos Zendesk. Hvordan har du det med den rolle?

- AMR er meget mere involveret, end jeg havde forventet. Der er en masse regler, man skal forstå, og det kan også være en udfordring at få alle dine idéer integreret i en virksomhed, der prøver meget hårdt på at centralisere processer. Men jeg mener, at der er reelle fordele ved at have en lokal repræsentation for medarbejderne.

Regner du med at blive i Danmark?

- Det tror jeg. Den danske livsstil og kultur minder mig om noget, som jeg oplevet i min opvækst, men som desværre er gået tabt i Australien. 


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…