"Jeg er ikke helt sikker på, hvad jeg vil, men jeg er bestemt ikke blevet skræmt væk fra tanken om at arbejde med it-sikkerhed," siger Ruben, der er cyberværnepligtig. Foto: Forsvaret

IT-SIKKERHED

Ikke en eneste downside ved cyberværnepligten

Det er et stort skifte at gå fra den "grønne" værnepligt til cyberværnepligten, fortæller 20-årige Ruben. Cyber ops-forløbet, hvor de værnepligtige lærer om red team og blue team, har tændt en gnist i den unge værnepligtige.


20-årige Ruben kommer fra Humlebæk og blev student i sommeren 2022.

Hvorfor valgte du cyberværnepligten?

- Stort set alle i min familie har været værnepligtige, og jeg tænkte, at cyberværnepligten virkede som noget, hvor jeg ikke kun kunne få noget personlig dannelse, men at jeg måske også kunne få en karriere ud af det.

- Der bliver lagt mere og mere vægt på it og cybersikkerhed alle steder, og jeg synes også, tech er ret spændende, så jeg tænker, at der er en fremtid i det for mig.

Hvad har du fået med dig fra forløbet?

- De første to-tre uger var ret tunge, men det var egentlig ikke på grund af undervisningen. Det var mere det at gå fra en hverdag i den ”grønne” værnepligt, hvor du ikke har rørt ved en computer i fire måneder, til at du lige pludselig ikke er så fysisk aktiv, og du skal have gang i hovedet igen. Det var et lidt underligt skifte.

- Der har været en masse grundlæggende undervisning, men cyber ops, hvor vi lærer om red team og blue team er virkelig spændende – og det er lidt det, jeg tænkte, at cybersikkerhed handler om, da jeg søgte ind.

Jeg tænkte, at cyberværnepligten virkede som noget, hvor jeg ikke kun kunne få noget personlig dannelse, men at jeg måske også kunne få en karriere ud af det.

- Jeg vidste lidt om cybersikkerhed inden værnepligten, fordi min mor arbejder indenfor feltet, men det har overrasket mig, at der nogle gange er lidt lange ventetider. Jeg havde regnet med, at man hele tiden var i gang med noget, men nogle gange skal du vente på, at en eller anden maskine opdaterer eller noget i den stil, og så skal du bagefter lynhurtigt omstille dig og være hyperfokuseret igen.

Hvad skal du efter cyberværnepligten?

- Jeg er ikke helt sikker på, hvad jeg vil, men jeg er bestemt ikke blevet skræmt væk fra tanken om at arbejde med it-sikkerhed. Jeg vil umiddelbart gerne blive i Forsvaret, men vi har ikke haft vores matchmaking-dag, hvor vi får tilbud fra en masse regimenter, endnu.

- Det kan godt være, at jeg ender tilbage i civil og tager en videregående uddannelse, men jeg vil lige bruge det næste års tid på at finde ud af, hvad jeg gerne vil.

- Selv hvis jeg ikke ender med at arbejde med it i fremtiden, så er de færdigheder, jeg har fået her i cyberværnepligten, virkelig gode at have. Det virker ikke som om, at der er en eneste downside ved at have taget cyberværnepligten.


Læs også...

”Der er ingen tvivl om, at ChatGPT er højere kvalitet i forhold til specifikke opgaver, men generelt er DeepSeek god nok. Man kan sige, at den fint…

Virtual reality er trådt ind hos sundhedsvæsenet. Senest er VR-briller blevet en del af hverdagen på flere hospitaler, hvor de giver patienter et…

En stor, global undersøgelse viser et tydeligt ønske om bedre balance mellem privatliv og arbejde. Det er første gang, at det bliver højere…

I Tyskland har over 70 procent af virksomhederne ifølge Eurostat svært ved at få fat i de rette it-kompetencer. I Danmark gælder det halvdelen af…

Presset økonomi i Rigspolitiet betyder, at Koncern IT, der står for politiets it-udvikling og it-drift skal spare 50 årsværk. Processen med…

Det bekymrer de it-ansattes fagforening, PROSA, at der trods anstrengelser for at skærpe cybersikkerheden herhjemme er pivåbent for, hvordan køb…

En global rangliste har et dansk hackerhold på førstepladsen, og det sætter en streg under, at Danmark er i den internationale hacker-elite.…

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…