"Jeg er ikke helt sikker på, hvad jeg vil, men jeg er bestemt ikke blevet skræmt væk fra tanken om at arbejde med it-sikkerhed," siger Ruben, der er cyberværnepligtig. Foto: Forsvaret

IT-SIKKERHED

Ikke en eneste downside ved cyberværnepligten

Det er et stort skifte at gå fra den "grønne" værnepligt til cyberværnepligten, fortæller 20-årige Ruben. Cyber ops-forløbet, hvor de værnepligtige lærer om red team og blue team, har tændt en gnist i den unge værnepligtige.


20-årige Ruben kommer fra Humlebæk og blev student i sommeren 2022.

Hvorfor valgte du cyberværnepligten?

- Stort set alle i min familie har været værnepligtige, og jeg tænkte, at cyberværnepligten virkede som noget, hvor jeg ikke kun kunne få noget personlig dannelse, men at jeg måske også kunne få en karriere ud af det.

- Der bliver lagt mere og mere vægt på it og cybersikkerhed alle steder, og jeg synes også, tech er ret spændende, så jeg tænker, at der er en fremtid i det for mig.

Hvad har du fået med dig fra forløbet?

- De første to-tre uger var ret tunge, men det var egentlig ikke på grund af undervisningen. Det var mere det at gå fra en hverdag i den ”grønne” værnepligt, hvor du ikke har rørt ved en computer i fire måneder, til at du lige pludselig ikke er så fysisk aktiv, og du skal have gang i hovedet igen. Det var et lidt underligt skifte.

- Der har været en masse grundlæggende undervisning, men cyber ops, hvor vi lærer om red team og blue team er virkelig spændende – og det er lidt det, jeg tænkte, at cybersikkerhed handler om, da jeg søgte ind.

Jeg tænkte, at cyberværnepligten virkede som noget, hvor jeg ikke kun kunne få noget personlig dannelse, men at jeg måske også kunne få en karriere ud af det.

- Jeg vidste lidt om cybersikkerhed inden værnepligten, fordi min mor arbejder indenfor feltet, men det har overrasket mig, at der nogle gange er lidt lange ventetider. Jeg havde regnet med, at man hele tiden var i gang med noget, men nogle gange skal du vente på, at en eller anden maskine opdaterer eller noget i den stil, og så skal du bagefter lynhurtigt omstille dig og være hyperfokuseret igen.

Hvad skal du efter cyberværnepligten?

- Jeg er ikke helt sikker på, hvad jeg vil, men jeg er bestemt ikke blevet skræmt væk fra tanken om at arbejde med it-sikkerhed. Jeg vil umiddelbart gerne blive i Forsvaret, men vi har ikke haft vores matchmaking-dag, hvor vi får tilbud fra en masse regimenter, endnu.

- Det kan godt være, at jeg ender tilbage i civil og tager en videregående uddannelse, men jeg vil lige bruge det næste års tid på at finde ud af, hvad jeg gerne vil.

- Selv hvis jeg ikke ender med at arbejde med it i fremtiden, så er de færdigheder, jeg har fået her i cyberværnepligten, virkelig gode at have. Det virker ikke som om, at der er en eneste downside ved at have taget cyberværnepligten.


Læs også...

Jargon har i årevis samlet forklaringer på tech-forkortelser, it-udtryk og ord. Det er blevet til et ret massiv og enkelt opslagsværk over it-kultur…

Isak Juel Nielsen er 20 år og studerer datalogi på Syddansk Universitet.

I Estland vokser udviklingen derfor også nedefra, fordi de lytter oppefra. Det har gjort dem til verdensmestre i iværksætteri, og det har skabt…

PROSA oplever en tendens til at muligheden for hjemmearbejde blandt vores medlemmer indskrænkes. Regler om hjemmearbejde er langt de fleste steder et…

Lønsamtaler kan give sved på panden, men med den rette strategi kan du forlade chefens kontor med mere i lønningsposen. Mariam Senounou er jurist hos…

Man kan lære mange ting på skolebænken, men meget læring kommer også fra virkeligheden. Det har tre software design-studerende i den grad mærket på…

Microsoft vil starte en atomreaktor op igen for at give grøn strøm til deres datacentre, specielt dem med AI. Hvis det reelt går igennem, og de får…

En ny feature i et af Googles AI-værktøjer gør det muligt at lave en podcast på få minutter. Featuren er så nem at bruge, at den egentlig ikke behøver…

Millioner af udviklere verden over bruger hver dag JavaScript – men hvorfor er programmeringssproget blevet så populært? PROSAbladet har talt med…

Et nyt projekt indsamler danske stemmer for at sikre, at AI-løsninger fremover også kan tale med dialekter. Du kan også donere din stemme, skriver DR.…