Foto: Reto Moto

"Det kom som et bragende chok"

– Vi kommer ikke til at køre videre, som om ingenting var hændt. Det er nødvendigt, at der sker ændringer, hvis de vil sikre sig, at vi bliver.

Så klar er meldingen fra 39-årige Rune Speich, der i efteråret følte, at hans arbejdsplads gennem otte år faldt tungt mod afgrunden.

Næsten halvdelen af hans kolleger i computerspilvirksomheden Reto Moto er i dag fyret, og tilbage på kontoret er der 21 medarbejdere – cirka samme antal, som da Rune Speich i 2011 blev ansat som QA Lead. Et job, der handler om at finde fejl og sikkerhedshuller i onlinespillet 'Heroes & Generals' samt i tools og software udviklet af Reto Moto.

"Det var virkelig en mavepuster"

Rune Speich har altid været glad for sin arbejdsplads, så da ledelsen præsenterer de barske realiteter for medarbejderne på et møde den 27. november, bliver han både rystet og vred.

– Det kom som et bragende chok. Da mødet blev indkaldt, satte det selvfølgelig nogle tanker i gang, og jeg ledte efter forklaringer på, hvad det handlede om. Der burde jo ikke være økonomiske problemer, for det var kun et år siden, at Nordisk Film investerede mange millioner i Reto Moto. Så det var virkelig en mavepuster, da de fortalte, at vi skulle skære næsten halvdelen af medarbejderne væk, siger Rune Speich.

Rune Speich er stadig ansat i Reto Moto, hvor medarbejderne nu har krævet større medindflydelse. Foto: Privat

Professionel hacker

Arbejdet som QA&CS Manager i Reto Moto er ellers et drømmejob for Rune Speich. I sine yngre år havde han en fest med at hacke og finde snydemetoder i forskellige computerspil og software sammen med sine onlinevenner.

Han endte med at tage en uddannelse som it-administrator, men brugte fortsat meget af sin fritid på at finde fejl i software og spil. Mange af de erfaringer tog han med sig over i sin professionelle karriere, hvor han først arbejdede som it-supporter og tester i Mobilix og PT Data, inden han kom til Reto Moto.

– Som tester er mit arbejde at tænke kreativt på en destruktiv måde. Vi ved, at der er folk, som gerne vil skade os, bare fordi de kan. Men jeg har selv en baggrund med at snyde og finde fejl i computerspil, så jeg ved, hvordan de tænker, og hvilke svagheder de går efter. Derfor er jeg også i stand til at forhindre det ved at tage mine egne våben og vende dem om, fortæller Rune Speich.

I dag er der 15 millioner registrerede brugere, som køber udstyr og våben i 'Heroes & Generals', og en af Rune Speichs opgaver er at sikre, at der ikke er snydere i spillet.

– Hvis først du får ry for, at der er snydere og hackere i spillet, så er der ingen, som gider spille det, siger han.

Lige på og hårdt

Personalemødet fandt sted en torsdag, og efterfølgende valgte medarbejderne to repræsentanter til at føre ordet overfor ledelsen i forhandlingerne. Rune Speich var en af dem.

– Hvis du spørger mig om noget, får du et ufiltreret svar. Jeg siger tingene, som de er – lige på og hårdt. Jeg tror, det var derfor, jeg blev valgt til at føre ordet overfor ledelsen, siger han.

Men det var først om tirsdagen – efter en weekend med tunge overvejelser, tvivl og frustrationer – at der blev sat navne på de medarbejdere, der skulle afskediges. Stemningen var trykket i bund, og ingen vidste, om de var købt eller solgt.

– Det var mange dage at gå rundt i uvished, og det var stressende, fordi jeg også har ansvaret for folk under mig i mit team. Jeg følte, at jeg svigtede dem, hvis de blev afskediget. Det ramte mig hårdt. Og jeg var vred på ledelsen, fordi de ikke tog mig med på råd. De har jo slet ikke samme kendskab til kompetencerne hos de ansatte i mit team, fortæller Rune Speich.

Den rigtige sti

Medarbejderrepræsentanterne kontaktede PROSA, som Rune er medlem af, og næste morgen mødte PROSAs jurist Jesper Borre op for at tage del i forhandlingerne og rådgive medarbejderne om deres muligheder.

– Det var supergodt, og Jesper var tilgængelig for alle medarbejdere. Han holdt os på den rigtige sti og var garant for, at vi ikke fokuserede på de forkerte ting i forhandlingerne med ledelsen. Der er noget enormt betryggende i at have en med, der har prøvet situationen før, siger Rune Speich.

Foto: Reto Moto

Han forklarer, at Reto Moto havde et så stramt budget, at de ikke kunne tilbyde andet end det, der står i funktionærloven. Efter blodbadet, hvor 18 af de 39 medarbejdere fik en fyreseddel, aftalte de med ledelsen at hjælpe med en fornuftig overdragelse af de igangværende projekter, inden de blev fritstillet.

– Det var vigtigt for os, at den aftale blev overholdt. Vi ville for alt i verden undgå, at ledelsen efterfølgende ringede til de fritstillede medarbejdere i tide og utide for at spørge om små ting. De fyrede medarbejdere skulle have fred til at bearbejde deres situation og fokusere på at finde et nyt job, siger Rune Speich, som stadig er ansat i Reto Moto.

Bremsede for sent

Men Rune Speich er stadig uforstående overfor ledelsens sene reaktion på de økonomiske problemer. Han henviser til, at Reto Moto havde besluttet, at man i 2018 ville investere tid og ressourcer i at forbedre spillets backend og opdatere programmer uden at sende så meget nyt på banen i 'Heroes & Generals'. Først i oktober udkom der en større release, men den gav ikke så store indtægter som forventet.

– Jeg stolede på, at ledelsen havde fuldt styr på det. Hvis de havde grebet ind tidligere, kunne vi måske have undgået at fyre så mange. Når man fyrer 18 på én gang, så må man spørge sig selv, om ledelsen er bremset op for sent, siger Rune Speich.

Chokket over fyringerne er endnu ikke aftaget, og det har været vigtigt for de tilbageværende medarbejdere at gøre status og se fremad. Derfor har medarbejderne nu afleveret en liste til ledelsen med ønsker til spillet og krav om mere inddragelse af medarbejderne. For som Rune Speich konstaterer, så har ledelsen heller ikke noget job, hvis projektet ikke lykkes.

– Så de er nødt til at lytte mere til medarbejderne, der normalt har fingeren på pulsen, siger Rune Speich og tilføjer:

– Man kan vælge at lægge sig ned på gulvet og være bitter, eller man kan prøve at vende det til noget positivt. Vi er alle klar over, at det bliver en hård tid, men for at komme til tops igen må vi arbejde os op ad trappen i stedet for at trille ned i kælderen.


Læs også...

I den lille, amerikanske by Granbury i Texas summer en bitcoin-mine så meget, at borgerne i byen bliver syge.

Aktivisme er et vanvittigt godt ord til at beskrive rigtigt meget af det, der sker i underskoven af it og tech. Aktivisme er aktivt at deltage. At…

Når teknologien ikke virker, eller vi mennesker skal lære nye systemer at kende, kan det skabe stress. En gruppe forskere fra Roskilde Universitet har…

Et PROSA-medlem fortæller, at hans arbejdsgiver har modtaget en henvendelse om, at han har deltaget i den offentlige debat på Facebook, og at…

Morten Reintoft oplevede, hvordan en uskyldig kommentar i en politisk debat pludselig blev et problem på hans arbejdsplads, fordi en utilfreds læser…

Webtegneserien XKCD har i snart 20 år skabt sig et publikum verden over i det mere nørdede segment. Striberne deles flittigt på sociale medier og på…

Åbne kildekoder er langt hen ad vejen fundamentet under it-udviklingen, så alle kan lære, bidrage, udvikle og arbejde videre på systemer. I Danmark…

I 90’erne var iværksætteren Lars Neupart en af pionererne inden for it-sikkerhed. I dag er han business angel og har investeret i omkring 20…

Lars Neupart har i mange år levet som investor, men tech-manden savner at være iværksætter. Derfor startede han tidligere på året en såkaldt stealth…

23-årige Polly har været en del af det danske cyberlandshold i tre år, og holdet har især lært hende, at det er vigtigt at tro på sig selv.