Arbejdstid

Er du selvtilrettelægger?

På grund af den nye lov om registrering af arbejdstid, har PROSAs juridiske team hen over sommeren fået mange henvendelser omkring tidsregistrering og begrebet ”selvtilrettelægger”. Tænk dig om inden du skriver under.


Den 1. juli 2024 trådte nye regler om arbejdstidsregistrering i kraft som en ændring af arbejdstidsloven. 

Loven har vi fået på grund af en sag fra EU-domstolen, hvor en arbejdsgiver ikke helt havde styr på, hvor mange timer, deres medarbejder rent faktisk arbejdede.

Det betød, at medarbejderens ret til hviletid, ugentligt fridøgn og en maksimal ugentlig arbejdstid på 48 timer ikke blev tilgodeset. Så EU-domstolen pålagde EU-landene på den baggrund at sikre, at lønmodtagere fik adgang til et tidsregistreringssystem, så arbejdsgiverne på den måde kan overholde deres pligter i forhold til arbejdstidsreglerne.

Med den nye lov er hovedreglen, at alle medarbejdere skal registrere deres arbejdstid. Hvordan man så rent praktisk løser det i den enkelte virksomhed kan være meget forskelligt, da loven ikke indeholder andre retningslinjer, end at den ansatte skal have adgang til et tidsregistreringssystem, der er objektivt, pålideligt og tilgængeligt, og der er dermed metodefrihed i forhold til, hvordan en arbejdsplads vælger at tidsregistrere.

Om man så i den enkelte virksomhed vælger at arbejde med en daglig registrering af arbejdstiden a la den gamle hulkort-model, om man som ansat alene skal registrere afvigelser fra den aftalte arbejdstid, eller om man vælger en helt tredje løsning, det er der ikke nogen faste rammer for, og det er derfor op til den enkelte arbejdsplads at vælge den løsning, der passer bedst til virksomheden.

 

FAKTA:

48-timersreglen betyder, at du ikke må arbejde mere end 48 timer i gennemsnit om ugen set over en periode på 4 måneder.

11-timers reglen sikrer dig, at du har ret til 11 timers hvile fra det tidspunkt, du forlader din arbejdsplads og frem til du møder på arbejde igen.

Retten til et ugentligt hviledøgn betyder, at du i hvert fald har ret til et ugentlig fridøgn.

Selvtilrettelægger:

  • Du kan ubetinget selv tilrettelægge dit arbejde og bestemme over din tid
  • Det kan være svært at præcisere din ugentlige arbejdstid, da den ikke kan måles eller fastsættes på forhånd
  • Du træffer selvstændige beslutninger og sidder i den øverste ledelse
  • HUSK at det ikke er nok, at du er ansat uden højeste arbejdstid (”jobløn”)
     

Din arbejdsgiver kan ikke ensidigt beslutte, at du er selvtilrettelægger, men det kommer an på en konkret vurdering af dine ansættelsesvilkår, og din arbejdsgiver skal derfor kunne redegøre for, hvorfor du er selvtilrettelægger.
Her det ikke nok, at de henviser til, at du alligevel ikke har nogen højeste arbejdstid og din arbejdstid derfor ikke kan fastlægges.
Hvis du er selvtilrettelægger, skal det fremgå af din ansættelseskontrakt, og derfor kræve enighed og dit samtykke.
​​​​​​​



Ingen krav til hvornår og hvordan
I loven er der heller ikke noget krav om, at du som medarbejder skal tidsregistrere, hvornår på dagen, du arbejder, så længe det er den samlede arbejdstid, der registreres.

Det kan jo så diskuteres, om en arbejdsgiver kan overholde sine forpligtelser i forhold til f.eks. reglen om 11 timers daglig hvile, hvis en medarbejder alene skal registrere afvigelser i arbejdstiden ugentligt og ikke dagligt, men skyklapper kan jo som bekendt til tider være aldeles belejlige.

Som med alle andre hovedregler, er der også i den nye lov en undtagelse til, hvem der ikke skal tidsregistrere.
Det er de medarbejdere, der kaldes ”selvtilrettelæggere”.
Med det begreb menes der de ansatte, der selv kan bestemme, hvornår de skal lægge deres arbejdstid, eller de medarbejdere, hvor det er svært at præcisere den egentlige arbejdstid, fordi den ikke kan måles eller fastsættes på forhånd.

Her er der så tale om ansatte, der kan træffe selvstændige beslutninger eller har ledelsesmæssige funktioner. I forarbejderne til loven fremgår det, at begrebet skal tolkes meget indskrænkende, og at der her alene er tale om medarbejdere i den øverste ledelse eller selvstændig tilrettelægger deres arbejde uden indblanding fra en arbejdsgiver, og det er derfor ikke nok, at du f.eks. er ansat uden højeste arbejdstid. Praksissen fra EU-domme viser også, at man skal ret langt op i ledelseshierarkiet, før der er tale om selvtilrettelæggere.

 

Konsekvenser af at skrive under
Det kan være tillokkende for en arbejdsgiver at opfatte de ansatte som selvtilrettelæggere, fordi de derved kan komme uden om pligten til at stille et tidsregistreringssystem til rådighed, og det har PROSA da også set eksempler på, hvor medlemmer har fået et tillæg til deres ansættelseskontrakt, hvor de skriver under på, at de er selvtilrettelæggere.

Problemet er her, at der ikke er sket ændringer i jobbet, og arbejdsgiveren stadig har ret til at bestemme, hvornår du møder ind, f.eks., i form af fast kontortider, og hvordan du løser dine opgaver.

Hvis du skriver under på, at du er selvtilrettelægger, risikerer du samtidig at skulle skrive under på en fraskrivelse af den beskyttelse, der ligger i 48-timersreglen, retten til 11-timers hvile og et ugentligt hviledøgn.

Du giver dermed din arbejdsgiver carte blanche til at give dig overarbejde i uanede mængder uden, at du kan få nogen form for kompensation for det eller nødvendigvis kan gøre indsigelser mod overarbejdet.

Kontakt PROSA før du skriver under
For ansatte på jobløn eller uden højeste arbejdstid er ansættelsen karakteriseret ved, at betalingen for overarbejde er indeholdt i den aftalte løn, og der er heller ikke i loven nogle bestemmelser om, at arbejde ud over de normalt aftalte 37 timer per uge skal kompenseres med betaling eller afspadsering.

Og selvom en jobløn ikke automatisk betyder, at din arbejdsgiver kan pålægge dig systematisk overarbejde, så åbner fraskrivelsen af dine rettigheder op for risikoen for en udnyttelse.  

Så hvis du bliver bedt af din arbejdsgiver om at skrive under på, at du er selvtilrettelægger, er det PROSAs klare anbefaling, at du lige vender det forinden med PROSAs juridiske afdeling, også selvom du måske er enig med din arbejdsgivers vurdering.

Din arbejdsgiver kan ikke ensidigt beslutte, at du er selvtilrettelægger, men det kommer an på en konkret vurdering af dine ansættelsesvilkår, og din arbejdsgiver skal derfor kunne redegøre for, hvorfor du er selvtilrettelægger, og her er det ikke nok, at de henviser til, at du alligevel ikke har nogen højeste arbejdstid og din arbejdstid derfor ikke kan fastlægges. Hvis du er selvtilrettelægger, skal det fremgå af din ansættelseskontrakt, og derfor kræve enighed og dit samtykke.

 


Læs også...

Forestående ferietid betyder desværre også fyringstid og ”oprydning” i en del virksomheder. Det fortæller jurist Camilla Winter, som her giver et par…

Vi kan ligeså godt se det i øjnene - juli vejret er lunefuldt og rammer ofte sommerdrømmene som en våd karklud. Men fortvivl ikke! PROSAs egen film-…

Internettet og computerbranchen var engang det vilde vesten, et sted, hvor man kunne gøre, hvad man ville uden nogen form for ansvar for almindelige…

Hvad er op og ned i junglen af sundhedstrends? PROSAbladet har spurgt Martin Grønne Jensen, som er dataingeniør, holder foredrag om longevity og er…

Vil du gerne leve længere, så bør du måske give longevity escape velocity-teorien lidt opmærksomhed. Tilhængerne af teorien mener nemlig, at vi kan…

Ny image-analyse fra Computerworld rykker ikke ved, hvem de danske it-professionelle sætter ind på en førsteplads. Til gengæld må Apple se sig slået…

XZ Utils-angrebet havde potentialet til at blive det mest alvorlige supply chain attack til dato, men angrebet blev (heldigvis) spottet i tide, fordi…

JA, siger Isak, Amanda, Lea, Martha og Hannibal. De er mellem 16-26 år og bruger dagligt flere timer på at scrolle gennem de sociale medier for at…

Er du en af de mange dimittender, som står med et nytrykt eksamensdiplom i hånden og er på vej ud på arbejdsmarkedet? Så er Kasper Bach manden, du…

Ni ud af ti danskere er på sociale medier. Måske er du en del af statistikken, eller måske holder du det i strakt arm. Men hvad er det egentlig, der…