Bogen "Hvordan får vi et bedre overvågningssamfund?"
Big Brother

Et bedre overvågningssamfund?

Med halvanden million overvågningskameraer i ­Danmark, nye teknologier som ansigts- og stemmegenkendelse og ikke mindst techgiganternes indflydelse på det almindelige menneskes hverdag er der ingen tvivl: Vi får mere og mere overvågning, og den bliver mere og mere sofistikeret.

I bogen ’Hvordan får vi et bedre overvågningssamfund?’ fra Informations Forlag giver professor Peter Lauritsen et bud på, hvordan vi skal forholde os til den stigende overvågning i samfundet. Peter Lauritsen er professor MSO i overvågning ved institut for informations- og medievidenskab på Aarhus Universitet, og han har tidligere skrevet ’Big Brother’.

Vi har ifølge Peter Lauritsen brug for et mere nuanceret begreb om overvågning, hvis vi skal kunne gennemskue den og handle kvalificeret i forhold til den. Det nytter ikke, at overvågning kun diskuteres af fløje præget af enten naiv optimisme eller overdreven pessimisme.

Derfor forsøger Peter Lauritsen i sin bog at nuancere, hvad overvågning er, hvordan den fungerer, hvorfor den er skrøbelig og ikke mindst, hvad den kan bruges til. Dermed bidrager bogen ifølge forlaget med et afgørende element i den danske overvågningsdebat.

’Hvordan får vi et bedre overvågnings­samfund?’ udgives som en del af Informations Forlags serie Moderne Ideer, der handler om vor tids store udfordringer. I serien findes også titler som ’Hvordan ser fremtiden ud med kunstig intelligens?’ af Thomas Bolander, og ’Hvordan bliver vi digitalt dannede?’ af Vincent F. Hendricks og Camilla Mehlsen.

Peter Lauritsen
’Hvordan får vi et bedre overvågningssamfund?’
68 sider
49,95 kroner
Informations Forlag


Læs også...

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…

Forskere går sammen med erhvervslivet om et nyt center, der skal understøtte fabrikation af mikrochips i Danmark. Det nye center ligger på DTU, og det…

Som de fleste forhåbentlig ved, så må din arbejdsgiver ikke spørge ind til, hvad du fejler, når du melder dig syg. Men hvis du selv fortæller det,…

Et forsøg hos Google betyder, at fagforeninger ikke dukker op i en række brugeres søgeresultater. Situationen rejser kritik både på Christiansborg og…

Hver dag logger 100 millioner brugere ind på det sociale medie Threads. Mediet er en del af Meta, og det blev lanceret i 2023.

En ny form for IT-uddannelse åbner op for, at flere kan blive softwareingeniører. Næste år kan man nemlig søge ind på en trainee-uddannelse hos VIA…

Google tager syvmileskridt mod kvantecomputeren med chippen Willow, TikTok forurener ifølge undersøgelse mest af sociale medier – lige så meget som…

Hvordan er magthierarkiet i det danske tech-miljø? Det forsøger en ny analyse at give svaret på – og umiddelbart er det ikke tekniske profiler, der…