Tikker der pludselig flere penge ind på din lønkonto, end du er vant til, kan du desværre ikke bare glæde dig over udsigten til lidt ekstra i indkøbsposen.
– Når du får mere i løn, end du plejer, og det ikke er, fordi du har fået en lønforhøjelse, så kan der være tale om en fejl, og den er du forpligtet til at gøre din arbejdsgiver opmærksom på, når du opdager den, siger Signe Rasmussen, der er jurist i PROSA.
Gennem din ansættelse ændrer din løn sig forhåbentlig. Nogle gange kan det være, fordi din arbejdstid ændrer sig, men oftest er det, fordi du har fået forhandlet en lønstigning hjem til sidste lønsamtale. Den skal du selvfølgelig sikre dig også slår igennem på de kommende lønsedler.
– Og præcis som du vil undre dig over at få for lidt udbetalt og spørge din arbejdsgiver, hvorfor du har fået mindre i løn end normalt, skal du også prikke din chef på skulderen og spørge, hvorfor du har fået for meget løn udbetalt, siger Signe Rasmussen.
Du kan ikke bare lade som ingenting.
– Når din arbejdsgiver opdager, at du har fået for meget løn udbetalt, skal du i langt de fleste tilfælde betale pengene tilbage. Har det stået på i flere år, kan det beløb, din arbejdsgiver gerne vil have tilbage, sagtens have akkumuleret til mange tusinde kroner, siger Signe Rasmussen.
Det er uagtsomt ikke at tjekke sin lønseddel igennem
Retspraksis på området er rig, og der opereres ifølge juristen generelt med to begreber. Nemlig om du som ansat var i god tro om, at lønudbetalingen var korrekt, eller om du har handlet uagtsomt ved ikke at stille dig undrende over for det beløb, du fik udbetalt.
Det ligger i begrebet 'god tro', hvad det dækker over. Det er derfor ikke nødvendigvis uagtsomt, hvis du har fået for meget i løn, men ikke fortalt det til din arbejdsgiver. Det kan eksempelvis være, hvis beløbet er relativt lille, eller hvis ændringen sker ved årsskiftet, hvor dit fradrag også normalt ændrer sig, forklarer Signe Rasmussen.
– Så vil det måske ikke vække så stor undren, hvis du får et par hundrede kroner mere udbetalt sammenlignet med året før, siger hun.
Hvis du til gengæld er gået ned i tid, men stadig får udbetalt den samme løn, eller du har fået en lønstigning på 1.500 kroner, men du kan se på din lønseddel, at der er udbetalt 3.000 kroner i stedet, så er der altså ikke længere tale om god tro.
– Det er derfor også vigtigt, at du tjekker din lønseddel. Nogle lønsedler er mere overskuelige end andre. For dem, der er aflønnet med en fast månedsløn, hvor tillæg og stigninger puttes ind i en samlet grundløn, er det rimelig nemt at se, hvis der er noget, der afviger fra, hvad I har aftalt. Men for de lønmodtagere, hvis løn er splittet op i en lang række posteringer på lønsedlen, der kan det sagtens være sværere at gennemskue, om der er en fejl, siger Signe Rasmussen.
Men det er ingen undskyldning, at lønsedlen er uoverskuelig.
– Retspraksis har vist, at selv om du ikke har set din lønseddel igennem, så kommer du stadig til at betale for meget udbetalt løn tilbage, fordi det er uagtsomt ikke at tjekke sin lønseddel igennem, siger juristen.
Kun i få sager er domstolene nået frem til, at det var arbejdsgiverens egen skyld, at der blev udbetalt for mange lønkroner.
– I de sager beror vurderingen af, om arbejdsgiveren selv må tage tabet, blandt andet på, hvor stort et beløb der er tale om, og om arbejdsgiveren har været tydelig nok i angivelsen af, hvad løndelene består af og gives for, siger Signe Rasmussen.
Der er heller ikke i retspraksis belæg for at sige, at der gælder en generel regel om, at man slår halv skade. Det har været oppe at vende i en sag, men Højesteret fandt ikke, at der i lovgivningen var grundlag for dette.
Derfor lyder juristens råd: Hvis du bliver mødt med et krav om at tilbagebetale for meget udbetalt løn, så kontakt PROSA.
– Det er ikke sikkert, at du kommer uden om at skulle betale pengene tilbage, men PROSA kan hjælpe med at få afklaret, om din arbejdsgivers beregning er rigtig, siger Signe Rasmussen og peger på, at selv om der ikke er nogen generel bagatelgrænse for, hvornår man kan sige, at det ligger i området 'god tro', så vil PROSA forsøge at hjælpe.
– Vi kan i hvert fald tage dialogen med din chef og forhåbentlig få begrænset beløbet, hvis der er tale om et højt beløb, der vil blive uforholdsmæssigt byrdefuldt for dig at betale tilbage, og der er undskyldelige omstændigheder, eller tale med din arbejdsgiver om en form for afdragsordning, siger hun.
Kort sagt skal du huske løbende at tjekke din lønseddel. Så vil du også opdage, hvis du får for lidt i løn.
– Så tag et kig på den, og har du spørgsmål til den, så tag eventuelt en snak med lønbogholderiet på din arbejdsplads, eller kontakt PROSA, hvis du mener, at der er noget galt med din løn, siger Signe Rasmussen.