Mindre end halvdelen af de it-professionelle har haft lønforhandlinger i 2020.

Lønsamtale

Kæmp for din lønsamtale

Coronakrisen har tilsyneladende gjort det lettere for arbejdsgiverne at afvise lønforhandlinger, selvom det er et helt legitimt krav.

Årets lønstatistik viser, at mindre end halvdelen af de it-ansatte har haft lønforhandlinger i 2020.

17 procent har fået deres lønforhandling udskudt med direkte henvisning til pandemien.

Tema

Denne artikel er en del af et tema om resultaterne af PROSAs lønstatistik 2021:
Lønnen stiger trods krise og corona
Kæmp for din lønsamtale
Offentlige it-folk får sjældent varige tillæg
Hold styr på din arbejdstid

Men står det i din kontrakt, at du har ret til en lønsamtale, skal den aftale naturligvis overholdes – krise eller ej.

Det fastslår Githa Moxon, der er leder af PROSAs juridiske afdeling.
– Desværre er det jo sådan, at en aftale om en lønsamtale ikke har nogen værdi i sig selv, idet en lønsamtale kan ende med ”ingenting”. Det kan dog stadig være et problem, hvis lønsamtalen ikke bliver afholdt, idet man eventuelt kan få en aftale om en fremtidig stigning og dermed få sat et beløb på, eller man kan få en aftale om alternativer til løn, eksempelvis mere frihed eller uddannelse, siger hun.

Selvom det kan være svært at bede sin arbejdsgiver om lønforhandling, anbefaler Githa Moxon, at du alligevel selv tager initiativet, hvis din chef ikke gør.
– Det er ret sjældent, at man får en lønstigning af sin arbejdsgiver uden en lønsamtale først, selv om man har fortjent en lønstigning, og de fleste medarbejdere oplever, at en lønstigning er noget, man forhandler sig til, siger hun.

Det er ret sjældent, at man får en lønstigning af sin arbejdsgiver uden en lønsamtale først
- Githa Moxon, leder af PROSAs juridiske afdeling

Du kan altid få hjælp og gode råd i forbindelse med lønforhandling af ­PROSAs jurister. Skriv til faglig@prosa.dk eller ring 3336 4141.

 

Løn er ikke bare lønkroner

Mere end 3.000 it-folk har bidraget med data til årets lønstatistik. Der er svar fra højt specialiserede systemarkitekter til all-around it-administratorer og fra erfarne it-folk til helt nyuddannede i faget.
Derfor er der stor forskel på, hvad der står på den enkeltes lønseddel.
– Lønstatistikken er ikke et opslagsværk, der præcist afslører, hvad du kan kræve af en arbejdsgiver. Det er et værktøj til, at du kan danne dig et overblik over, hvordan en given funktion er aflønnet, og det er den viden, du kan bruge som afsæt for en lønforhandling, siger Allan Pleman, der som ledelseskonsulent i PROSA udarbejder lønstatistikken.

Lønstatistikkens løntal indeholder – ud over selve lønsummen for en 37 timers arbejdsuge – pension, ferie ud over fem uger samt eventuelle bonusbeløb.

86 procent af de privatansatte it-professionelle i dag har en pensionsordning, som arbejdsgiveren betaler direkte ind til. Typisk bidrager arbejdsgiveren med 8-10 procent af lønnen, viser årets lønstatistik.
– Er du en af de mange, der har en arbejdsgiverbetalt pensionsordning, skal du huske at lægge din arbejdsgivers bidrag til tallet på din lønseddel, før du sammenligner med tallene i lønstatistikken, siger Allan Pleman.

Statistikken viser, at 72,8 procent af de privatansatte it-folk har 6 ugers ferie eller mere, og 25,8 procent er omfattet af et bonusprogram.  
– Men langt fra alle, der er omfattet af et bonusprogram, har fået noget ud af det i 2020. Enten fordi man er nyansat, eller fordi programmet ikke gav noget i år, siger Allan Pleman.

7,5 procent af dem, der er omfattet af et bonusprogram, fik således ikke udbetalt bonus sidste år, mens dem, der fik udbetalt bonus, i snit fik 7 procent af deres løn i bonus.

Du kan på prosa.dk dykke ned i lønstatistikken og finde de oplysninger, der er mest relevante for dig. Tabellerne er både inddelt i funktion, uddannelse, erfaring og geografi, da det også er elementer, der betyder noget for lønnen


Læs også...

Onsdag og torsdag faldt de store techgiganters markedsværdi med svimlende beløb. Måske er det konsekvensen af investeringskapløbet i AI. For få…

På grund af den nye lov om registrering af arbejdstid, har PROSAs juridiske team hen over sommeren fået mange henvendelser omkring tidsregistrering og…

Forestående ferietid betyder desværre også fyringstid og ”oprydning” i en del virksomheder. Det fortæller jurist Camilla Winter, som her giver et par…

Vi kan ligeså godt se det i øjnene - juli vejret er lunefuldt og rammer ofte sommerdrømmene som en våd karklud. Men fortvivl ikke! PROSAs egen film-…

Internettet og computerbranchen var engang det vilde vesten, et sted, hvor man kunne gøre, hvad man ville uden nogen form for ansvar for almindelige…

Hvad er op og ned i junglen af sundhedstrends? PROSAbladet har spurgt Martin Grønne Jensen, som er dataingeniør, holder foredrag om longevity og er…

Vil du gerne leve længere, så bør du måske give longevity escape velocity-teorien lidt opmærksomhed. Tilhængerne af teorien mener nemlig, at vi kan…

Ny image-analyse fra Computerworld rykker ikke ved, hvem de danske it-professionelle sætter ind på en førsteplads. Til gengæld må Apple se sig slået…

XZ Utils-angrebet havde potentialet til at blive det mest alvorlige supply chain attack til dato, men angrebet blev (heldigvis) spottet i tide, fordi…

JA, siger Isak, Amanda, Lea, Martha og Hannibal. De er mellem 16-26 år og bruger dagligt flere timer på at scrolle gennem de sociale medier for at…