Cyberlandsholdet samlet på Holmen

Landsholdet samlet på Holmen inden EM i Prag med landstræner Jens Myrup Pedersen til venstre. Nogle af spillerne ønsker at være anonyme. Foto: Rasmus Sigvaldi

cybersikkerhed

Fremtiden sikret for cyberlandsholdet

Ny millionbevilling fra Industriens Fond sikrer fremtiden for cyberlandsholdet og De Danske Cybermesterskaber.

Truslen om cyberangreb mod danske virksomheder og offentlige institutioner er stærkt stigende, og konsekvenserne af angreb og nedbrud bliver også større.

Ifølge Center for Cybersikkerhed har alle virksomheder og organisationer i dag et akut behov for at beskytte deres it-systemer og løbende iværksætte nye tiltag til forebyggelse af cyberangreb.

En af de største udfordringer er at udvikle ny talenter i cybersikkerhed og skaffe kvalificeret arbejdskraft. Derfor har Industriens Fond nu besluttet at forlænge sin millionstøtte til cyberlandsholdet, som med en femteplads ved EM i Prag i oktober skaffede Danmark det hidtil bedste resultat.

”Danmark har brug for, at vi finder og dyrker de skarpeste talenter inden for cybersikkerhed. Ved at fortsætte støtten til cyberlandsholdet sætter vi på en kreativ måde fokus på emnet. Med cyberlandsholdet skaber vi en bevægelse, der skal få flere unge til at interessere sig for at gøre Danmark og dansk erhvervsliv mere sikkert fremover ved at inspirere dem til at vælge uddannelser inden for it- og cybersikkerhed”, siger Malene Stidsen, programchef for Industriens Fonds cybersikkerhedsprogram, i en pressemeddelelse.

Flere med på holdet

Den nye bevilling gør det muligt at få endnu flere unge med ombord, fortæller landstræner Jens Myrup Pedersen, der er professor i cybersikkerhed ved Aalborg Universitet.

”Sammen med Forsvarets Efterretningstjeneste og Center for Cybersikkerhed er vi nu seks universiteter, der står bag landsholdet. Det betyder også at vi kan trække på endnu flere kompetencer, når det handler om at tilbyde konkurrencer og træningssessions i topklasse”, siger Jens Myrup Pedersen.

Gennem cyberlandsholdet får vi mulighed for at rekruttere nogle af landets dygtigste it-specialister
- Svend Larsen, fungerende chef for Forsvarets Efterretningstjeneste

Han understreger, at selvom cyberlandsholdet består af den absolutte elite, så henvender projektet sig til alle unge, der synes cybersikkerhed er spændende.

Det sker gennem De Danske Cybermesterskaber, som blev afviklet første gang i 2021, og hvorigennem landsholdet bliver udtaget.

Bedre kønsbalance

Det nye projekt sikrer, at projektet kan opskaleres over de kommende tre år, hvor der også bliver en række nye indsatsområder.

Det gælder ikke mindst en målrettet indsats for at tiltrække flere piger til både mesterskaberne og landsholdet.

Der er nemlig brug for at få alle talenter i spil for at kunne sikre den arbejdskraft som samfundet, erhvervslivet og ikke mindst det danske cyberforsvar har hårdt brug for, fortæller fungerende chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Svend Larsen:

”Gennem cyberlandsholdet får vi mulighed for at rekruttere nogle af landets dygtigste it-specialister, så vi kan styrke det danske cyberforsvar, men lige så vigtigt får vi vist de unge talenter, at der er en efterspørgsel efter deres viden og faglighed”, siger han i en pressemeddelelse.

Samarbejde om cybersikkerhed

Industriens Fond står bag cyberlandsholdet og støtter med 9,4 millioner kroner frem til 2024.

Partnerskabskredsen består derudover af AAU, AU, DTU, CBS, ITU, SDU, Happy42 og Forsvarets Efterretningstjeneste.

De Danske Cybermesterskaber henvender sig til unge i alderen 15-25 år på erhvervs- og ungdomsuddannelserne, på videregående uddannelser og unge udenfor det formelle uddannelsessystem.

Landsholdet består af 10 unge i aldersgruppen 15-25 år, hvoraf mindst 5 skal være juniorer (15-20 år). Holdet deltager hvert år i de Europæiske Mesterskaber i Cybersikkerhed, hvor der dystes i en lang række discipliner indenfor hacking og cybersikkerhed. Mesterskaberne afvikles næste gang i 2022 i Østrig.

Læs mere på cyberindsats.dk


Læs også...

Hvor kommer hackerne fra? Hvad har krigen i Ukraine betydet for cyberkriminaliteten? Og hvor godt rustede er vi egentlig mod truslerne?…

Vi har set flere eksempler på, at virksomhedsplatforme misbruger begrebet 'selvstændig' for at undgå omkostninger til for eksempel løn under sygdom og…

Hvis du er blevet sagt op eller selv har valgt at fratræde en stilling, så har du mulighed for at få fri med løn til den nødvendige jobsøgning og til…

Uddannelse i it-arkitektur samler programmering, design og forretningsforståelse under en paraply. Den er skræddersyet til mange virksomheders krav og…

Ny forskning peger på, at du selv kan gøre en del for at forebygge demens. I det hele taget har de senere års forskning fokuseret på, hvad både kost,…

Prøv dig frem. Der er nemlig forskel på, hvad man lærer på universitetet, og hvad man anvender i praksis, når man står i et datacenter. Det fortæller…

En gruppe it-specialister sørger for, at vi overhovedet kan bruge internettet uden at sidde fast i trafikpropper eller ryge de forkerte steder hen. De…

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…

Når det hele brænder, og et hackerangreb er i gang, bevarer Christian Henriksen roen og overblikket – det har han nemlig lært i Forsvaret, hvor han…

For fire år siden startede de første cyberværnepligtige i Forsvaret, og nu er hold otte i gang på kasernen i Fredericia. Forløbet klæder de unge på…