Fri software bliver fokuseret

En ny og forenklet prioriteringsliste skal sikre et fortsat alternativ til proprietær software og netgiganter som Google og Apple. Udspillet kommer fra non-profitorganisationen Free Software Foundation (FSF), som er stiftet af Richard Stallman, og som siden 1985 har arbejdet for udbredelsen af fri software. I januar 2017 offentliggjorde organisationen en større omlægning og ny prioritering af specifikke projekter i listen.

 

  • Et operativsystem kaldet Replicant til smartphones, som er en fri udgave af Android og er støttet økonomisk af FSF. “Som den mest anvendte enhed i verden har smartphonen brug for, at der er adgang til fri software”, hedder det i en begrundelse fra FSF.

  • En intelligent stemmebaseret personlig assistent i stil med Google Now, Apples Siri og Amazons Alexa. Ifølge FSF tilbyder de kommercielle systemer mange nyttige ting, men de leveres med “uacceptable omkostninger” i form af tab af privatliv og øget kontrol over brugerne.

  • Projekter, som tilskynder til bidrag fra marginaliserede grupper i samfundet. Fri software understøtter langtfra altid kvinder, minoriteter og LGBT-samfundet, og mere inklusion er ønskelig, vurderer FSF.

  • Internationalisering af fri software, som gør brugbarheden af fri software mere global.

  • Projekter, som gør fri software, herunder især assisterende teknologier, mere tilgængelig for handicappede.

  • Prioriteret er også ethvert projekt, der kan hjælpe med at reducere brugen af stærkt centraliserede web-aktiviteter og “afhængigheden af servere, som brugerne ikke ejer”. Det er projekter, som skaber alternativer til eksisterende web-økosystemer fra Google, Apple, Facebook og andre.

  • Andre prioriteter inkluderer hardware-drivere, realtids-tale og video-chat, offentlig fri software og hjælp til frie GNU/Linux-distributioner.

Ifølge Network World mener FSF selv, at det er på høje tid, at opdateringen af prioriteringerne kommer.

"Siden vi udgav den første version i 2005, har truslerne mod brugernes frihed til at anvende computerne på deres egne betingelser ændret sig enormt,” siger Benjamin Mako Hill, bestyrelsesmedlem i FSF, til Network World.

Den komplette prioriteringsliste kan læses her: https://www.fsf.org/campaigns/priority-projects/

kwn


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…