”Jeg tror, folk er begyndt at forstå, at stereotypen om nørder ikke altid er rigtig. Man behøver ikke sidde i en kælder og aldrig gå udenfor en dør, bare fordi man er nørd,” siger Gülsüm, der sammen med sin søster Nuriye går på datamatikeruddannelsen i Roskilde.

TECH-TWINS

Gamere, tvillinger og tech-nørder – mød Gülsüm og Nuriye

Gülsüm og Nuriye var "the weird kids" i skolegården. De blev mobbet, fordi de elskede at game, men i dag har Gülsüm og Nuriye fundet en kæmpe styrke i at være nørd helt ind i knoglerne. De 25-årige tvillinger er i gang med at uddanne sig til datamatikere, og de drømmer om en fælles fremtid i it-branchen.


Gülsüm og Nuriye Erdogan er hinandens bedste venner.

De kan lide de samme ting, deres holdninger er for det meste identiske, og når de taler, starter de stort set altid med et ”vi” i stedet for et ”jeg”.

Gülsüm og Nuriye er en enhed, og det har de været hele livet – bogstavelig talt.

De er nemlig tvillinger, og det er tydeligt for enhver, for de ligner (næsten) hinanden på en prik.

I dag bruger de 25-årige søstre stort set alle deres vågne timer sammen. Én ting er, at de bor sammen, men de går også i samme klasse på datamatikeruddannelsen i Roskilde.

Man kan ikke rigtig lide sig selv, når man igen og igen får at vide, at man er mærkelig.

Læringskurven har været stejl, siden tvillingerne startede i februar 2023.

”Helt i starten brugte vi lige et par måneder på at lære, hvordan vi ”lærer”. For det er meget anderledes at lære at kode, end når man for eksempel skal lære historie eller dansk,” siger Nuriye.

Du er mærkelig…

Tvillingerne elsker at nørde alt fra programmering og software design til cloud og databaser. De har i den grad fundet deres rette hylde – og det har styrket deres selvtillid.

Lige præcis dét er en stor ting for søstrene, for både selvtilliden og selvværdet blev skudt godt og grundigt i sænk, da de gik i folkeskole.

Gülsüm og Nuriye var outsiderne. De blev mobbet og holdt udenfor. De var ”the weird kids”, som de selv udtrykker det.

”Man kan ikke rigtig lide sig selv, når man igen og igen får at vide, at man er mærkelig, og at man ikke er god nok. Men nu står vi pludselig her, hvor vi er gode til noget, og det giver en helt anden følelse – og vi får også meget mere lyst til at gå i skole og lære,” siger Nuriye.


At least you're somewhat pretty

Da søstrene var små, havde de det svært socialt, og det var ikke kun, fordi de var stille og mere introverte end de andre børn. Det var også, fordi de havde nogle helt andre interesser end klassekammeraterne.

Gülsüm og Nuriye elskede at game – og det var der ikke nogen af de andre piger i klassen, der gjorde.

”Det startede helt tilbage, da vi var 6-7 år, hvor vores far viste os et spil, der hed Doom – selvom vores mor ikke rigtig kunne lide, at han viste os det,” siger Gülsüm.

”Nej, for det var jo et skydespil, og hun syntes, vi var for små,” siger Nuriye.

Men når børn får at vide, at der er noget, de ikke rigtig må, bliver det jo som bekendt kun mere spændende, så tvillingerne begyndte at spille mere og mere, og da deres lillebror på et tidspunkt fik en Playstation, blev der også brugt mange timer på at game foran tv’et.

Tvillingernes begejstring for gaming gjorde dem til ”de nørdede og mærkelige piger”, og de var i mange år klassens mobbeofre.

Der bliver set mindre ned på at være nørd, fordi mange har indset, at fremtiden er skabt af nørder.

Da de kom op i teenageårene, oplevede tvillingerne, at det hele ændrede sig.

”Da vi for eksempel begyndte at gå med makeup, så blev det lidt sådan: Okay, at least you're somewhat pretty,” siger Gülsüm.

Så man måtte pludselig godt være nørd, hvis man også var pæn?

”Ja, præcis. Ikke for at sige, at vi ser godt ud – men det var i hvert fald sådan, at hvis man ikke så godt ud, samtidig med at man var nørd, så var det ikke acceptabelt. Så var du bare mærkelig.”

Okay at være indadvendt

I dag har søstrene styr på selvværdet, og de ved også, at det er helt okay, at de ikke er som alle andre.

”På et tidspunkt opdagede vi, at det er helt okay at være indadvendt. Det er helt okay ikke at være dem, der snakker højest eller snakker mest,” siger Nuriye.

Det er generelt også blevet langt federe og mere acceptabelt at være ”en ægte nørd”, oplever tvillingerne.

”Jeg tror, folk er begyndt at forstå, at stereotypen om nørder ikke altid er rigtig. Man behøver ikke sidde i en kælder og aldrig gå udenfor en dør, bare fordi man er nørd,” siger Gülsüm.

I dag får Gülsüm og Nuriye kun positiv respons, når de fortæller, at de gamer, eller at de læser til datamatikere.

”Jeg tror, at der bliver set mindre ned på at være nørd, fordi mange har indset, at fremtiden og fremtidens teknologier er skabt af nørder,” siger Gülsüm.

”Og plus at man jo kan tjene mange penge på det. De store tech-moguler som Bill Gates og Elon Musk er jo også nørder. Jeg tror, at det også har været med til at gøre det lidt sejere at være nørd,” tilføjer Nuriye.


Fik søndagskursus i Python

Selvom Gülsüm og Nuriye har brugt mange timer foran skærmen, imens de gamede, havde de egentlig aldrig tænkt, at de skulle arbejde med tech.

Efter gymnasiet startede Nuriye på en kontoruddannelse, og Gülsüm begyndte at læse på DTU.

Ingen af delene sagde dog tvillingerne det store, og de startede i stedet en webshop, hvor de solgte kunstige øjenvipper, negle og andre beauty-produkter.

Søstrene levede af webshoppen i tre år, inden de besluttede sig for at sælge forretningen. De ville noget andet, men de vidste ikke, hvad det skulle være. Gülsüm og Nuriye spurgte deres storesøster og svoger, som begge er ingeniører, til råds – hvilken uddannelse skulle de vælge?

Svaret var klart: Noget med tech.

Gülsüm og Nuriye var dog på relativ bar bund, og de vidste dårligt nok, hvordan de skulle opdatere deres Windows.

”Så vores svoger gav os et lille kursus i Python, og vi fandt ud af, hvor sjovt det var at bygge små programmer,” fortæller Gülsüm.

Hver søndag var der undervisning hjemme hos storesøsteren og hendes mand, og noget af det første, Gülsüm og Nuriye programmerede, var et lille Mad Libs-game, fortæller de.

”Jeg kan huske, at vi bare tænkte: What, har vi lige lavet det her? Sådan!” siger Nuriye.


Drømmen: Et job sammen

Tech-nørderiet binder i dag de to søstre endnu tættere sammen – og det er i virkeligheden en stor ting, at de kan tage den samme uddannelse, uden at andre peger fingre og forsøger at splitte dem op.

”Hele vores liv har vi fået at vide af vores folkeskolelærere og alle mulige andre, at vi burde dele os op. Vi fik at vide, at det var usundt at være så meget sammen som tvillinger,” fortæller Gülsüm.

I dag tager søstrene valget selv. Og de vælger at bruge stort set al tid sammen med deres bedste ven, deres tvilling.

Vi fik at vide, at det var usundt at være så meget sammen som tvillinger.

Gülsüm og Nuriye har ikke en fasttømret plan for fremtiden. De kan i virkeligheden se sig selv inden for mange grene af it-branchen, og det vigtigste er, at de lander et sted, hvor de kan lære noget, hvor arbejdsmiljøet er godt, og hvor de er glade hver dag.

Én ting står dog – ikke overraskende – højt på listen over ønskescenarier: At arbejde sammen.

”Ja, det er den store drøm,” siger Gülsüm, og Nuriye fortsætter:

”Men vi har også haft de der tough talks om, at det også vil være okay, hvis vi ikke kommer til at arbejde sammen. Så må vi lære noget fra hver vores arbejdsplads – og fortælle hinanden om det bagefter.”


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…