Foto: Canva

KARRIERE

3 kompetencer, it-virksomhederne spotter efter

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række it-arbejdsgivere, og de peger især på tre ting. Få deres svar her – og få også et ekstra tip, der kan booste din jobsøgning.


”Hvilke kompetencer kigger I især efter, når I ansætter it-profiler?”

Det spørgsmål stillede PROSAbladet en række it-arbejdsgivere, som var mødt op til Digital Tech Summit i København i slutningen af oktober.

Alle er enige om, at fagligheden naturligvis skal være på plads – og her giver det sig selv, at det afhænger af den enkelte stilling, hvilke faglige kompetencer der er brug for.

Men viden og tekniske skills er ikke altid nok, lyder det fra virksomhederne.

Hvis man gerne vil skille sig ud fra mængden og sikre sig jobbet, er det en fordel at have tre andre ting med i rygsækken.

1. Personlighed

Vis, hvem du er, og hvad du brænder for.

Sådan lyder rådet fra Nikolaj Millers, som er marketingschef i det globale data- og AI-hus SAS. 

Han leder efter de skarpe nørder, men han påpeger også, at de gerne skal være mere end deres karakterblad.

”Vi kigger efter personlighed, drive og motivation. Det er vigtigt, at vi kan se, at du brænder for det, du laver,” siger han.

Vi kigger efter personlighed, drive og motivation.

Sebastian Wolf, der er portfolio architect hos Energinet, er enig.

”Personlighed og soft skills er vigtige. Hard skills kan altid læres, men du skal vise, at du gerne vil bidrage med noget, og at du er god til teamwork,” siger han.

Det er vigtigt at huske, at du gerne må være introvert, påpeger Sebastian Wolf.

”Man skal ikke lave om på sig selv. Hvis man er en introvert type, skal man ikke lege, at man er ekstrovert. Det er helt acceptabelt at være den, man er – så længe vi kan mærke noget passion og interesse, så er man godt stillet."

Sebastian Wolf er portfolio architect hos Energinet. Foto: Maria Trustrup


2. Dataforståelse

Data er mange virksomheders guld, og derfor er det afgørende i stort set alle it-jobs, at du har en god dataforståelse.

Det gælder også hos it-konsulenthuset Immeo, som har omkring 160 ansatte. Virksomheden laver primært større transformationsprojekter for sine kunder, hvor der blandt andet er fokus på at komme af med gammel legacy.

”Vi oplever ofte, at data ikke er koblet ordentligt sammen, og at data ikke flyder særlig godt på tværs af systemerne i organisationen,” siger David Eggers, der er senior business development manager hos Immeo.

Kunderne har typisk brugt mange år på at samle data, men de ved ikke altid, hvad de skal stille op med den.

Derfor har Immeo et stort fokus på rensning af data og generel datakvalitet. I øjeblikket har virksomheden 12 jobopslag, og det er primært datafolk, som konsulenthuset leder efter.

”Vi søger primært efter data scientists lige nu. Men generelt vil jeg sige, at god dataforståelse og god matematisk forståelse er nogle virkelig vigtige kompetencer for alle it-folk,” siger Line Hagenow, der er konsulent hos Immeo.

Nikolaj Millers fra SAS er enig.

”Jeg plejer at sige, at det er lidt ligesom at raffinere olie. Olie er ikke særlig anvendeligt, før det er raffineret – og det samme gælder med data. Det er ikke noget værd, hvis det ikke er struktureret, så det er virkelig vigtigt, at man er god til at håndtere og forstå data,” siger han.

Nikolaj Millers er marketingschef hos SAS. Foto: Maria Trustrup


3. Kritisk tænkning

Og apropos datahåndtering og -forståelse er det også vigtigt med en sund og kritisk tankegang, lyder det fra Nikolaj Millers.

"AI er blevet tilgængeligt for os alle, men for at virksomheder tør bruge det i deres forretning, skal man kunne forklare og stå på mål for den data og de modeller, som AI'en bygger på,” siger han og fortsætter:

”Med al den hype, der er omkring AI, og alle de muligheder, det tilbyder, er det afgørende, at man har en sund skepsis over for det, man bliver præsenteret for.”

Rådet er derfor, at du viser i din ansøgning og til din jobsamtale, at du tænker selvstændigt og forholder dig kritisk til data og teknologi generelt – og det er sådan set vigtigt i alle it-stillinger, lyder det fra Nikolaj Millers.

David Eggers er senior business development manager hos Immeo, og Line Hagenow konsulent hos virksomheden. Foto: Maria Trustrup


Tip: Udvid din søgning

Og så et lille tip til din jobsøgning: Tjek stillingsopslag globalt – for du kan typisk arbejde remote.

Tippet kommer fra Nikolaj Millers, der som sagt sidder hos SAS. Virksomheden har ligesom mange andre tech-selskaber afdelinger rundt i hele verden – og det er ofte ikke afgørende for SAS, hvor medarbejderne holder til.

”Vi leder efter talenter globalt. Lige nu har vi for eksempel 5-6 stillingsopslag i Danmark, men vi har måske 20-30 i USA. Og hvis du bor i Danmark, kan du sagtens søge en af de amerikanske stillinger,” siger han og fortsætter:

”SAS og mange andre tech-virksomheder giver mulighed for at arbejde remote – så udvid din jobsøgning, så du ikke kun kigger på stillingsopslag i dit hjemland.”

Har du brug for hjælp til din jobsøgning? Kontakt PROSA's karriererådgivere her.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…

Hobbyuddannelser i tech kun for piger og fællesskaber for tech-kvinder skal ændre på, at kun 25 procent af it-specialisterne i Estland er kvinder. Det…