Coding Pirates er en af de organisationer, som gør dét, Folkeskolen mangler: Nemlig introducerer børn og unge til it. Undersøgelser viser, at tidlig introduktion til it øger interessen for at tage en it-uddannelse. Coding Pirates-foreningen har en lang venteliste.

Uddannelse

Kom nu! Vi skal have teknologiforståelse i folkeskolen

"Hvor mange flere beviser skal politikerne bruge?" Det spørger forbundet af it-professionelle om, efter at endnu en rapport fastslår, at introduktion til it-teknologi i en tidlig alder kan være afgørende for valget af en it-uddannelse. "Vi er godt og grundigt i gang med at undergrave fødekæden for et arbejdsmarked, der sukker efter it-uddannede," siger formand Niels Bertelsen.


De it-professionelles formand i PROSA, Niels Bertelsen, er bekymret for fremtiden.

Danmark rasler stille og roligt ned af listen over lande, der uddanner og investerer i at sikre tilstrækkeligt med kvalificerede it-professionelle til fremtidens arbejdsmarked og velfærdssamfund.

"It-kompetencer og it i det hele taget er en vækstmotor, og der er et kolossalt behov for it-uddannede, hvis vi skal løse en lang række af de store udfordringer og sikre kvalificeret arbejdskraft til virkssomhederne," siger Niels Bertelsen og fortsætter: 

"Vi sukker allerede efter it-folk. Derfor er det også så forstemmende, at rapport efter rapport viser, at den bedste investering og det bedste udgangspunkt er, at introducere it- og teknologiforståelse tidligst muligt i folkeskolen. Og i det hele taget lade det være en obligatorisk fag gennem ungdomsuddannelser. Det er faktisk en direkte hovedvej ind til videregående it-uddannelser."
 


Valgfag fra 7. klasse ikke godt nok

Han henviser til en ny rapport fra ATV, Akademiet for de Tekniske Videnskaber.

ATV er en uafhængig, medlemsdrevet tænketank. Af rapporten fremgår det klart, at der er en sammenhæng mellem introduktion til it i uddannelsessystemet og valg af senere it-uddannelse. Samt at det også er med til at skabe en skæv kønsmæssig fordeling, når piger ikke i samme grad kommer i kontakt med it-fag i en tidlig alder.

"Planen er at indføre teknologiforståelse som valgfag fra 7. klasse. Det er helt skævt, fordi vi så sorterer alt for mange fra. Og måske styrker skævheden. Det skal være obligatorisk. Til gavn for alle, også de unges videre muligheder for karriere og uddannelse. Det ønsker PROSA, det ønsker alle andre med indsigt i it, det viser utallige rapporter og undersøgelser. Så hvorfor politikerne ikke ønsker det, er meget svært at forstå?" undrer Niels Bertelsen sig.

Han fortsætter:

"Opfordringen skal endnu engang lyde til politikerne: KOM NU! Vi sakker bagud for hver time, vi spilder. De fleste EU-lande har for længst overhalet os på implementering af teknologiforståelse i skolen. Gør det obligatorisk og gør det allerede fra de tidligere klassetrin." 

Mangler rød tråd 

Formanden henviser til, at behovet for it-uddannede er så stort, at det burde vække politikerne. Herunder, som det også fremgår af ATVs rapport, at:

”EU har i januar 2023 anslået, at der i Europa skal være 20 millioner ”it-specialister” i 2030 for, at europæiske virksomheder skal kunne følge med den teknologiske udvikling og fortsat være konkurrencedygtige. Danmarks bidrag til dette er fra EU estimeret til at udgøre et bidrag på 360.000 ”it-specialister” i 2030, som svarer til 200.000 flere, end der er i dag.”

Samt at:

”Danmark på en 20. plads i EU målt på uddannelsesniveau af “it-specialister” – vi er bagud på højt kvalificeret arbejdskraft.”

Ifølge Niels Bertelsen burde politikerne faktisk føle, at der var en brændende platform i forhold til at sikre fremtidens behov for it-kompetencer. Herunder også, at der er tilstrækkeligt med uddannelsespladser og tilstrækkeligt med kvalifikationer.

"Vi har bundet så meget op på it-kompetencer, at det er udgangspunktet for de fleste løsninger og udvikling. Derfor er det meget mærkeligt, at det samtidig går så trægt med at styrke den fødekæde, der skal sikre, at det kan lade sig gøre. Der mangler en sammenhæng og rød tråd rent politisk," siger PROSA-formanden.

 

 


Læs også...

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…

Forskere går sammen med erhvervslivet om et nyt center, der skal understøtte fabrikation af mikrochips i Danmark. Det nye center ligger på DTU, og det…

Som de fleste forhåbentlig ved, så må din arbejdsgiver ikke spørge ind til, hvad du fejler, når du melder dig syg. Men hvis du selv fortæller det,…

Et forsøg hos Google betyder, at fagforeninger ikke dukker op i en række brugeres søgeresultater. Situationen rejser kritik både på Christiansborg og…

Hver dag logger 100 millioner brugere ind på det sociale medie Threads. Mediet er en del af Meta, og det blev lanceret i 2023.

En ny form for IT-uddannelse åbner op for, at flere kan blive softwareingeniører. Næste år kan man nemlig søge ind på en trainee-uddannelse hos VIA…

Google tager syvmileskridt mod kvantecomputeren med chippen Willow, TikTok forurener ifølge undersøgelse mest af sociale medier – lige så meget som…

Hvordan er magthierarkiet i det danske tech-miljø? Det forsøger en ny analyse at give svaret på – og umiddelbart er det ikke tekniske profiler, der…