Coding Pirates er en af de organisationer, som gør dét, Folkeskolen mangler: Nemlig introducerer børn og unge til it. Undersøgelser viser, at tidlig introduktion til it øger interessen for at tage en it-uddannelse. Coding Pirates-foreningen har en lang venteliste.

Uddannelse

Kom nu! Vi skal have teknologiforståelse i folkeskolen

"Hvor mange flere beviser skal politikerne bruge?" Det spørger forbundet af it-professionelle om, efter at endnu en rapport fastslår, at introduktion til it-teknologi i en tidlig alder kan være afgørende for valget af en it-uddannelse. "Vi er godt og grundigt i gang med at undergrave fødekæden for et arbejdsmarked, der sukker efter it-uddannede," siger formand Niels Bertelsen.


De it-professionelles formand i PROSA, Niels Bertelsen, er bekymret for fremtiden.

Danmark rasler stille og roligt ned af listen over lande, der uddanner og investerer i at sikre tilstrækkeligt med kvalificerede it-professionelle til fremtidens arbejdsmarked og velfærdssamfund.

"It-kompetencer og it i det hele taget er en vækstmotor, og der er et kolossalt behov for it-uddannede, hvis vi skal løse en lang række af de store udfordringer og sikre kvalificeret arbejdskraft til virkssomhederne," siger Niels Bertelsen og fortsætter: 

"Vi sukker allerede efter it-folk. Derfor er det også så forstemmende, at rapport efter rapport viser, at den bedste investering og det bedste udgangspunkt er, at introducere it- og teknologiforståelse tidligst muligt i folkeskolen. Og i det hele taget lade det være en obligatorisk fag gennem ungdomsuddannelser. Det er faktisk en direkte hovedvej ind til videregående it-uddannelser."
 


Valgfag fra 7. klasse ikke godt nok

Han henviser til en ny rapport fra ATV, Akademiet for de Tekniske Videnskaber.

ATV er en uafhængig, medlemsdrevet tænketank. Af rapporten fremgår det klart, at der er en sammenhæng mellem introduktion til it i uddannelsessystemet og valg af senere it-uddannelse. Samt at det også er med til at skabe en skæv kønsmæssig fordeling, når piger ikke i samme grad kommer i kontakt med it-fag i en tidlig alder.

"Planen er at indføre teknologiforståelse som valgfag fra 7. klasse. Det er helt skævt, fordi vi så sorterer alt for mange fra. Og måske styrker skævheden. Det skal være obligatorisk. Til gavn for alle, også de unges videre muligheder for karriere og uddannelse. Det ønsker PROSA, det ønsker alle andre med indsigt i it, det viser utallige rapporter og undersøgelser. Så hvorfor politikerne ikke ønsker det, er meget svært at forstå?" undrer Niels Bertelsen sig.

Han fortsætter:

"Opfordringen skal endnu engang lyde til politikerne: KOM NU! Vi sakker bagud for hver time, vi spilder. De fleste EU-lande har for længst overhalet os på implementering af teknologiforståelse i skolen. Gør det obligatorisk og gør det allerede fra de tidligere klassetrin." 

Mangler rød tråd 

Formanden henviser til, at behovet for it-uddannede er så stort, at det burde vække politikerne. Herunder, som det også fremgår af ATVs rapport, at:

”EU har i januar 2023 anslået, at der i Europa skal være 20 millioner ”it-specialister” i 2030 for, at europæiske virksomheder skal kunne følge med den teknologiske udvikling og fortsat være konkurrencedygtige. Danmarks bidrag til dette er fra EU estimeret til at udgøre et bidrag på 360.000 ”it-specialister” i 2030, som svarer til 200.000 flere, end der er i dag.”

Samt at:

”Danmark på en 20. plads i EU målt på uddannelsesniveau af “it-specialister” – vi er bagud på højt kvalificeret arbejdskraft.”

Ifølge Niels Bertelsen burde politikerne faktisk føle, at der var en brændende platform i forhold til at sikre fremtidens behov for it-kompetencer. Herunder også, at der er tilstrækkeligt med uddannelsespladser og tilstrækkeligt med kvalifikationer.

"Vi har bundet så meget op på it-kompetencer, at det er udgangspunktet for de fleste løsninger og udvikling. Derfor er det meget mærkeligt, at det samtidig går så trægt med at styrke den fødekæde, der skal sikre, at det kan lade sig gøre. Der mangler en sammenhæng og rød tråd rent politisk," siger PROSA-formanden.

 

 


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…