Coding Pirates er en af de organisationer, som gør dét, Folkeskolen mangler: Nemlig introducerer børn og unge til it. Undersøgelser viser, at tidlig introduktion til it øger interessen for at tage en it-uddannelse. Coding Pirates-foreningen har en lang venteliste.

Uddannelse

Kom nu! Vi skal have teknologiforståelse i folkeskolen

"Hvor mange flere beviser skal politikerne bruge?" Det spørger forbundet af it-professionelle om, efter at endnu en rapport fastslår, at introduktion til it-teknologi i en tidlig alder kan være afgørende for valget af en it-uddannelse. "Vi er godt og grundigt i gang med at undergrave fødekæden for et arbejdsmarked, der sukker efter it-uddannede," siger formand Niels Bertelsen.


De it-professionelles formand i PROSA, Niels Bertelsen, er bekymret for fremtiden.

Danmark rasler stille og roligt ned af listen over lande, der uddanner og investerer i at sikre tilstrækkeligt med kvalificerede it-professionelle til fremtidens arbejdsmarked og velfærdssamfund.

"It-kompetencer og it i det hele taget er en vækstmotor, og der er et kolossalt behov for it-uddannede, hvis vi skal løse en lang række af de store udfordringer og sikre kvalificeret arbejdskraft til virkssomhederne," siger Niels Bertelsen og fortsætter: 

"Vi sukker allerede efter it-folk. Derfor er det også så forstemmende, at rapport efter rapport viser, at den bedste investering og det bedste udgangspunkt er, at introducere it- og teknologiforståelse tidligst muligt i folkeskolen. Og i det hele taget lade det være en obligatorisk fag gennem ungdomsuddannelser. Det er faktisk en direkte hovedvej ind til videregående it-uddannelser."
 


Valgfag fra 7. klasse ikke godt nok

Han henviser til en ny rapport fra ATV, Akademiet for de Tekniske Videnskaber.

ATV er en uafhængig, medlemsdrevet tænketank. Af rapporten fremgår det klart, at der er en sammenhæng mellem introduktion til it i uddannelsessystemet og valg af senere it-uddannelse. Samt at det også er med til at skabe en skæv kønsmæssig fordeling, når piger ikke i samme grad kommer i kontakt med it-fag i en tidlig alder.

"Planen er at indføre teknologiforståelse som valgfag fra 7. klasse. Det er helt skævt, fordi vi så sorterer alt for mange fra. Og måske styrker skævheden. Det skal være obligatorisk. Til gavn for alle, også de unges videre muligheder for karriere og uddannelse. Det ønsker PROSA, det ønsker alle andre med indsigt i it, det viser utallige rapporter og undersøgelser. Så hvorfor politikerne ikke ønsker det, er meget svært at forstå?" undrer Niels Bertelsen sig.

Han fortsætter:

"Opfordringen skal endnu engang lyde til politikerne: KOM NU! Vi sakker bagud for hver time, vi spilder. De fleste EU-lande har for længst overhalet os på implementering af teknologiforståelse i skolen. Gør det obligatorisk og gør det allerede fra de tidligere klassetrin." 

Mangler rød tråd 

Formanden henviser til, at behovet for it-uddannede er så stort, at det burde vække politikerne. Herunder, som det også fremgår af ATVs rapport, at:

”EU har i januar 2023 anslået, at der i Europa skal være 20 millioner ”it-specialister” i 2030 for, at europæiske virksomheder skal kunne følge med den teknologiske udvikling og fortsat være konkurrencedygtige. Danmarks bidrag til dette er fra EU estimeret til at udgøre et bidrag på 360.000 ”it-specialister” i 2030, som svarer til 200.000 flere, end der er i dag.”

Samt at:

”Danmark på en 20. plads i EU målt på uddannelsesniveau af “it-specialister” – vi er bagud på højt kvalificeret arbejdskraft.”

Ifølge Niels Bertelsen burde politikerne faktisk føle, at der var en brændende platform i forhold til at sikre fremtidens behov for it-kompetencer. Herunder også, at der er tilstrækkeligt med uddannelsespladser og tilstrækkeligt med kvalifikationer.

"Vi har bundet så meget op på it-kompetencer, at det er udgangspunktet for de fleste løsninger og udvikling. Derfor er det meget mærkeligt, at det samtidig går så trægt med at styrke den fødekæde, der skal sikre, at det kan lade sig gøre. Der mangler en sammenhæng og rød tråd rent politisk," siger PROSA-formanden.

 

 


Læs også...

PROSAs it-ekspert Ole Tange fik i kaffen galt i halsen, da han hørte justitsminister Peter Hummelgaards udmelding omkring, at politiet skal kunne få…

Der kommer flere og flere kvinder ind på landets datamatikeruddannelser, men hvad gør man for at tiltrække og fastholde kvinderne? PROSAbladet har…

I 2015 blev der optaget 85 kvinder på landets datamatikeruddannelser. I år er tallet 147, og selvom kvinderne stadig er en minoritet på den tekniske…

Sara Statoua er en af de nye elever på datamatikeruddannelsen i Aarhus. Hun glæder sig til at få fingrene i programmering og it-udvikling – også…

Der er kamp om de dygtige cybersikkerhedsspecialister, som bestemt ikke hænger på træerne. Industriens Fond har sat gang i forskellige projekter, der…

En dom ved en amerikansk domstol, der slår fast, at Google har brudt konkurrenceloven ved ulovligt at have opnået monopol som default søgemaskine, får…

Ifølge mediet The Independent steg antallet af internetbrug og skærmtiden i 2024. Mediet har sammen med Datareportal.com samlet en oversigt over…

PROSAs technørd og legebarn, forbundssekretær Mirza Cirkinagic, har fulgt nyhedsstrømmen fra techindustrien tæt hen over sommeren. ”Det har været en…

Platformen Hilfr har indgået en ny overenskomst med 3F, hvor der bliver sat krav til arbejdspladsens brug af kunstig intelligens.

HackYourFuture har startet et data analytics-hold, som bliver undervist i PROSA's lokaler. Målet er, at flere flygtninge og indvandrere skal ind på…