”Hvis vi skal ændre udviklingen, så skal vi også ændre mindsettet. Det starter i familien, i skolen, blandt vennerne. Det er kulturelt. Hele måden, it og tech bliver omtalt og dyrket som en drengeting. Vi skal ændre det, og vi skal motivere pigerne til at interessere sig for en it-karriere". Sådan lyder forklaringen på den kun for piger it-uddannelse, som har succes i Estland,

ESTLAND

’Kun for piger’-uddannelse skal ændre kønsbalancen i tech

Hobbyuddannelser i tech kun for piger og fællesskaber for tech-kvinder skal ændre på, at kun 25 procent af it-specialisterne i Estland er kvinder. Det handler om at ændre en kultur, hvor piger er halvandet år efter drenge i it-udviklingen og ofte bliver tromlet, lyder det.


Tech-branchen skriger efter flere kvinder – og det gælder også i Estland.

Selvom udviklingen går den rigtige vej, er det fortsat kun små 25 procent af alle estiske it-ansatte, der er kvinder.

Den vestlige verden har endnu ikke helt knækket koden for, hvordan man skaffer flere kvinder ind i tech-branchen.

Det gælder også i Estland, der ser sig selv som en e-stat, og hvor en af de største udfordringer i fremtiden bliver at skaffe it-specialister nok til et hungrende arbejdsmarked – og samtidig fortsætte den nationale strategi om, at alle piger og drenge skal have drive af entreprenørskab og tech-forståelse.

Ændringerne skal plantes nedefra.

Vi skal motivere pigerne til at interessere sig for en it-karriere.

Og et af de initiativer, som skal ændre pigers tilgang til tech er HK Unicorn Squad, som siden 2018 har startet afdelinger i hele Estland, hvor piger i alderen 8-14 år kan lære om alt fra robotter til programmering.

”Hvis vi skal ændre udviklingen, så skal vi også ændre mindsettet. Det starter i familien, i skolen, blandt vennerne. Det er kulturelt. Hele måden, it og tech bliver omtalt og dyrket som en drengeting. Vi skal ændre det, og vi skal motivere pigerne til at interessere sig for en it-karriere,” fortæller Liis Koser, der er daglig leder af HK Unicorn Squad.

Det anslås, at piger er halvandet år bagud i forhold til drenge med hensyn til deres tekniske viden, så piger har brug for mere vejledning og opmuntring til at forfølge dette felt. Ser vi på teknologiske hobbygrupper for børn, som for eksempel robotter, så vil kun 1 piger for hver 10. dreng have den interesse.


HK Unicorn Squad blev søsat i 2018. Det er en NGO, som er resultatet af, at en tech-serie-iværksætter oplevede, at hans datter blev smidt ud af en robotics-hobby-gruppe, der skulle skære i antallet af deltagere, fordi ”hun var en pige”.

Oplevelsen af, at hans datter, som altid havde interesseret sig for robotter og teknologi, men ofte blev mødt af modstand, fordi hun er en pige, fik ham til at samle folk fra iværksættermiljøet omkring sig og etablere en uddannelse kun for piger.

Datteren hedder Helena Kotka, og det er hendes initialer HK, der sammen med Unicorn Squad udgør navnet.

”Vi kan se, at pigerne bare er meget anderledes og frie, når de er alene. De vil gerne tech og it, men føler sig ofte tromlet af drengene og har måske en anden tilgang til, hvordan man bruger 3D printeren, eller hvorfor man gamer,” fortsætter Liis Koser.

Pigerne vil gerne tech og it, men føler sig ofte tromlet af drengene og har måske en anden tilgang til, hvordan man bruger 3D printeren.

Målet er, ”at mindske pigers frygt for teknologi og opnå en mere ligelig fordeling af drenge og piger i teknologirelaterede hobbygrupper”.

Uddannelsen består af to 10-lektioners kurser i løbet af et akademisk år – i efteråret og foråret. Undervisningen afholdes en gang om ugen og varer 1,5-2 timer ad gangen, og hver gruppe fastsætter sin egen dag og tid til at mødes.

Det er gratis at deltage, og alle afdelinger, som kan mønstre mere end otte deltagere, får støtte, lokaler, alt nødvendigt udstyr og undervisningsmaterialer tilsendt. Det kræver dog, at der er frivillige ildsjæle og forældre til at drive skolen.

Og HK Unicorn Squad har vokset sig enormt populær på få år. Mere end 4.000 piger fordelt over hele Estland deltager i undervisningen eller studiegrupper kun for piger. Der er også sommercamps, hvor piger fra hele landet mødes om at lege med tech og lave aktiviteter.

Unicorn Squad er langt fra alene om at ville rykke ved kønsdiversiteten i den estiske it-branche.

Flere og flere tech-virksomheder har netværk for deres kvindelige ansatte, og der findes efteruddannelsesprogrammer, som er målrettet kvinder, der gerne vil ind i tech-verdenen.

En af de ildsjæle, der har kæmpet en brav kamp for at få flere kvinder i it i Estland, er Mari-Liis Lind.

I 2012 var hun med til at stifte ’Tech Sisters’, og organisationen var med til at starte debatten om, hvorfor diversitet er så vigtigt, og hvordan man kan ændre den skæve kønsbalance.

”Dengang så tech-industrien ikke rigtig diversitet som et problem. Der var ingen, der rigtig snakkede om det, og staten havde heller ikke nogen initiativer på området,” fortæller Mari-Liis Lind.

Tech Sisters satte en masse projekter i søen. De lavede kode-kurser, netværksevents og prikkede til virksomhederne, som begyndte at få øjnene op for problematikken.

I foråret valgte Mari-Liis at lukke ned for organisationen. En beslutning, som man egentlig godt kan betegne som en sejr – for nu er diversitet og kvinder i it rent faktisk kommet på agendaen i Estland.

Problemet er ikke løst, og det skal stadig have opmærksomhed. Men i dag er der initiativer fra både det offentlige, uddannelsessektoren og virksomhederne.

”Problemet er ikke løst, og det skal stadig have opmærksomhed. Men i dag er der initiativer fra både det offentlige, uddannelsessektoren og virksomhederne. Problemet er blevet delt ud på flere spillere, så der er ikke på samme måde som tidligere behov for en organisation som Tech Sisters,” siger Mari-Liis Lind og fortsætter:

”Det er ikke kun på grund af os, at tingene har forandret sig i en positiv retning. Vi har selvfølgelig spillet en signifikant rolle, men det er også på grund af det globale fokus, og at vi nu har et helt økosystem, som arbejder for sagen.”


Læs også...

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…

Estiske iværksættere har skabt en online-uddannelse uden lærere, som på 12 måneder skal hjælpe med at uddanne it-specialister til virksomhederne.…

Telliskivi Creative City er Tallinns svar på Silicon Valley. PROSAbladet har besøgt Lift99, der er en it-hub den tec- og økosmarte bydel. Fællesskab…