FAGLITTERATUR

Lige smart nok

Smartphonen har placeret verden i din håndflade. Hvad gør du med den verden, og hvad gør denne verden ved dig? De spørgsmål forsøger den norske professor i socialantropologi Thomas Hylland Eriksen at svare på i sin bog ’Appernes planet’, som udkom på dansk i maj.

Thomas Hylland Eriksen rejser i sin bog ’Appernes planet’ verden rundt og undersøger alle de paradokser, som kendetegner vores omgang med smartphonen. Den gør os mere sociale, men også mere asociale. Den forvirrer os, men den hjælper os også til at strukturere verden. Den gør verden både større og mindre. Den splitter, og den samler. Smartphonen giver Abdoulaye fra Mali et nyt liv, da han flygter til Italien og skal bygge et nyt liv op og holde kontakten til sin familie derhjemme. I USA er den amerikanske journalist Kevin Roose nødt til at gå på afvænning, fordi han er kommet så langt ud, at han rører ved sin telefon 100 gange dagligt.

De to menneskers historie væves sammen med eksempler fra smart­phone-­brugere verden over i en bog, som er værd at læse, hvis man vil forstå sin smartphone. Og kun ved at forstå den kan man begynde at tage kontrollen tilbage fra den intelligente tingest.

Thomas Hylland Eriksen behandlede vores forhold til informationsteknologi og tid i bogen 'Øjeblikkets Tyranni' for 20 år siden. Før de sociale medier. Før Apples iPod. Dengang en mobiltelefon hed Nokia og rummede spil, som hed Snake.
Siden er alting bare blevet forstørret og forstærket. Det går stadig hurtigere, og informationen bliver stadig mere komprimeret. Den oppiskede, hæsblæsende rytme trænger ind overalt.

’Appernes planet’ er et vigtigt PS til forskningsprojektet ’Overheating’, som Thomas Hylland Eriksen stod i spidsen for fra 2012 til 2017. Her undersøgte en gruppe antropologer, hvordan mennesker reagerer på den accelererende forandring i hele verden. Mærkelig nok blev informationsteknologien ikke behandlet som et selvstændigt emne. Det råder Thomas Hylland Eriksen nu bod på med ’Appernes planet’.

’Appernes planet’ er baseret på forfatterens egen forskning, andres forskning, artikler, Facebook-opdateringer, interview fra podcasten ’Hyllands verden’ og samtaler med familie, venner og bekendte. Samt klikken, swipen, kontaktløs betaling og bladren.

Thomas Hylland Eriksen: ’Appernes planet – hvordan smartphonen ændrede verden’. Gads Forlag. 280 sider. 249,95 kr.


Læs også...

Der er tilfredshed i PROSA, efter at PET-lovændring er udskudt. IT-fagforeningen sendte forleden et åbent brev til justitsministeren, som påpegede…

Vi har hørt det uendelig mange gange: Der mangler kvinder i tech. Og vi får gang på gang at vide, at det er et problem, at piger ikke er interesserede…

Big tech er ved at kvæle rigtige fællesskaber med zombie-scrolling. Den faglige kamp har brug for, at de unge møder op og giver en injektion af…

Behandling eller undersøgelser mod barnløshed sidestilles med almindeligt sygefravær, og som funktionær har du derfor også ret til fri med løn for at…

Arbejdsmiljøet hos den danske IT-gigant er så problematisk, at de IT-professionelles fagforening nu advarer unge mod ansættelse. ”Det er prestige over…

Den danske IT-branche omsatte for knap 330 milliarder kroner sidste år, hvilket er rekord. Fremgangen sker til trods for, at det samlede antal ansatte…

Det seneste halve år har PROSA oplevet, at antallet af henvendelser om opsigelser overstiger antallet af ansættelseskontrakter. ”Det er nyt og uvant,…

Kommissionens udspil omkring at gøre EU førende inden for AI-udvikling blev offentliggjort 9. april. Der skal blandt andet oprettes AI-gigafabrikker…

I 2026 åbner SDU et nyt campus i Vejle, som skal have fokus på IT- og STEM-uddannelser. Nu har uddannelses- og forskningsministeren godkendt de første…