FAGLITTERATUR

Lige smart nok

Smartphonen har placeret verden i din håndflade. Hvad gør du med den verden, og hvad gør denne verden ved dig? De spørgsmål forsøger den norske professor i socialantropologi Thomas Hylland Eriksen at svare på i sin bog ’Appernes planet’, som udkom på dansk i maj.

Thomas Hylland Eriksen rejser i sin bog ’Appernes planet’ verden rundt og undersøger alle de paradokser, som kendetegner vores omgang med smartphonen. Den gør os mere sociale, men også mere asociale. Den forvirrer os, men den hjælper os også til at strukturere verden. Den gør verden både større og mindre. Den splitter, og den samler. Smartphonen giver Abdoulaye fra Mali et nyt liv, da han flygter til Italien og skal bygge et nyt liv op og holde kontakten til sin familie derhjemme. I USA er den amerikanske journalist Kevin Roose nødt til at gå på afvænning, fordi han er kommet så langt ud, at han rører ved sin telefon 100 gange dagligt.

De to menneskers historie væves sammen med eksempler fra smart­phone-­brugere verden over i en bog, som er værd at læse, hvis man vil forstå sin smartphone. Og kun ved at forstå den kan man begynde at tage kontrollen tilbage fra den intelligente tingest.

Thomas Hylland Eriksen behandlede vores forhold til informationsteknologi og tid i bogen 'Øjeblikkets Tyranni' for 20 år siden. Før de sociale medier. Før Apples iPod. Dengang en mobiltelefon hed Nokia og rummede spil, som hed Snake.
Siden er alting bare blevet forstørret og forstærket. Det går stadig hurtigere, og informationen bliver stadig mere komprimeret. Den oppiskede, hæsblæsende rytme trænger ind overalt.

’Appernes planet’ er et vigtigt PS til forskningsprojektet ’Overheating’, som Thomas Hylland Eriksen stod i spidsen for fra 2012 til 2017. Her undersøgte en gruppe antropologer, hvordan mennesker reagerer på den accelererende forandring i hele verden. Mærkelig nok blev informationsteknologien ikke behandlet som et selvstændigt emne. Det råder Thomas Hylland Eriksen nu bod på med ’Appernes planet’.

’Appernes planet’ er baseret på forfatterens egen forskning, andres forskning, artikler, Facebook-opdateringer, interview fra podcasten ’Hyllands verden’ og samtaler med familie, venner og bekendte. Samt klikken, swipen, kontaktløs betaling og bladren.

Thomas Hylland Eriksen: ’Appernes planet – hvordan smartphonen ændrede verden’. Gads Forlag. 280 sider. 249,95 kr.


Læs også...

Digital entropi. En fjerdedel af alle websider fra perioden 2013 til 2023 er forsvundet. De ryger ud i den digitale glemsel.

Klimabelastningen fra Googles, Microsofts, Metas og Apples datacentre er fra 2020 til 2022 sandsynligvis omkring 7,62 gange højere end officielt…

En personalehåndbog kan udstikke væsentlige retningslinjer for dit arbejde, og brud kan få konsekvenser for din ansættelse. Indholdet kan tilmed…

Der kommer flere og flere kvinder ind på landets datamatikeruddannelser, men hvad gør man for at tiltrække og fastholde kvinderne? PROSAbladet har…

PROSAs it-ekspert Ole Tange fik kaffen galt i halsen, da han hørte justitsminister Peter Hummelgaards udmelding omkring, at politiet skal kunne få…

I 2015 blev der optaget 85 kvinder på landets datamatikeruddannelser. I år er tallet 147, og selvom kvinderne stadig er en minoritet på den tekniske…

Sara Statoua er en af de nye elever på datamatikeruddannelsen i Aarhus. Hun glæder sig til at få fingrene i programmering og it-udvikling – også…

"Hvor mange flere beviser skal politikerne bruge?" Det spørger forbundet af it-professionelle om, efter at endnu en rapport fastslår, at introduktion…

Der er kamp om de dygtige cybersikkerhedsspecialister, som bestemt ikke hænger på træerne. Industriens Fond har sat gang i forskellige projekter, der…

En dom ved en amerikansk domstol, der slår fast, at Google har brudt konkurrenceloven ved ulovligt at have opnået monopol som default søgemaskine, får…