foto

Den lille helikopter Ingenuity blev transporteret til Mars under bugen på Perseverance og er baseret på frit tilgængelig software. Foto: NASA/JPL-Caltech

Open source

Mars: En sejr for open source

"Det er første gang, vi flyver med Linux på Mars", fortæller Tim Canham, der er Mars Helicopter Operations Lead ved NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL).

Det er ikke kun forskerne på DTU, der har prioriteret open source-software til missionen til Mars. Også den lille helikopter Ingenuity, som blev transporteret til Mars under bugen på Perseverance, er baseret på frit tilgængelig software, der kan hentes på Github.

TEMA:

Denne artikel er en del af et tema om Mars 2020-missionen, hvor DTU og open source spiller en fremtrædende rolle:
Er der æg på Mars?
Mars: En sejr for open source

– Det er første gang, vi flyver med Linux på Mars, siger Tim Canham, der er Mars Helicopter Operations Lead ved NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL), til IEEE Spectrum.

Faktisk er det første gang nogensinde, at der foretages flyvninger i den tynde atmosfære på Mars. Ingenuity er på størrelse med en æske chokolade, vejer 1,8 kilo, og rotorbladene af kulfiber er 1,2 meter lange. Operativsystemet er Linux, og helikopterens software er oprindeligt udviklet til CubeSats miniature-satellitter og baseret på frameworket F´ (F Prime).
– Den blev gjort frit tilgængelig som open source for et par år siden. Så du kan selv få fat i den software, vi benytter på Mars, og bruge den i dine egne projekter, siger Tim Canham.

Du kan selv få fat i den software, vi benytter på Mars, og bruge den i dine egne projekter
- Tim Canham

Han forklarer, at NASA til den historiske flyvning på Mars ønskede software, der var ”sikkert og gennemprøvet”. Af den grund valgte udviklerne at satse på open source kombineret med indmad og dele, der kan købes i en hver velassorteret elektronikforretning. Processoren er således en Snapdragon 801 fra Qualcomm.

Byg din egen Mars-rover

NASA har oprettet en hjemme­side, hvor du kan få grundige instruk­tioner til, hvordan du byg­ger din egen Mars-rover efter samme opskrift som Perseverance. På siden finder du blandt andet en komplet indkøbsliste og en manual. Læs mere på opensourcerover.jpl.nasa.gov

– Det er en sejr for open source, fordi vi flyver med et open source-operativsystem og open source-flight software. Der er mange, der er meget begejstrede for den løsning, og vi glæder os virkelig til at teste det, siger Tim Canham til IEEE Spectrum.

Ingenuity har et vindue på kun 30 dage, hvor den efter planen skal foretage fem flyvninger af 90 sekunders varighed. Det skyldes, at flyvningerne tager ressourcer fra den videnskabelige mission med Perseverance, fortæller Tim Canham:
– Vores primære mål er at flyve på Mars. Punktum. Vi vil vise, at det er muligt, og vi vil indsamle data, der kan komme fremtidige missioner til gavn, så de kan foretage mere ambitiøse og udfordrende flyvninger. Men vi har kun 30 dage til at gøre det.

Linux på Mars

Det er langt fra første gang, at open source og Linux benyttes til rumforskning. Ifølge mediet Techradar har NASA flere end 500 software-projekter, som er frigivet under en NASA Open Source 3.0 licens, og i 2013 blev alle computerne på Den Internationale Rumstation (ISS) flyttet over på Debian Linux. Læs mere på github.com/nasa/fprime


Læs også...

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…

Hobbyuddannelser i tech kun for piger og fællesskaber for tech-kvinder skal ændre på, at kun 25 procent af it-specialisterne i Estland er kvinder. Det…

Estiske iværksættere har skabt en online-uddannelse uden lærere, som på 12 måneder skal hjælpe med at uddanne it-specialister til virksomhederne.…