foto

Den lille helikopter Ingenuity blev transporteret til Mars under bugen på Perseverance og er baseret på frit tilgængelig software. Foto: NASA/JPL-Caltech

Open source

Mars: En sejr for open source

"Det er første gang, vi flyver med Linux på Mars", fortæller Tim Canham, der er Mars Helicopter Operations Lead ved NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL).

Det er ikke kun forskerne på DTU, der har prioriteret open source-software til missionen til Mars. Også den lille helikopter Ingenuity, som blev transporteret til Mars under bugen på Perseverance, er baseret på frit tilgængelig software, der kan hentes på Github.

TEMA:

Denne artikel er en del af et tema om Mars 2020-missionen, hvor DTU og open source spiller en fremtrædende rolle:
Er der æg på Mars?
Mars: En sejr for open source

– Det er første gang, vi flyver med Linux på Mars, siger Tim Canham, der er Mars Helicopter Operations Lead ved NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL), til IEEE Spectrum.

Faktisk er det første gang nogensinde, at der foretages flyvninger i den tynde atmosfære på Mars. Ingenuity er på størrelse med en æske chokolade, vejer 1,8 kilo, og rotorbladene af kulfiber er 1,2 meter lange. Operativsystemet er Linux, og helikopterens software er oprindeligt udviklet til CubeSats miniature-satellitter og baseret på frameworket F´ (F Prime).
– Den blev gjort frit tilgængelig som open source for et par år siden. Så du kan selv få fat i den software, vi benytter på Mars, og bruge den i dine egne projekter, siger Tim Canham.

Du kan selv få fat i den software, vi benytter på Mars, og bruge den i dine egne projekter
- Tim Canham

Han forklarer, at NASA til den historiske flyvning på Mars ønskede software, der var ”sikkert og gennemprøvet”. Af den grund valgte udviklerne at satse på open source kombineret med indmad og dele, der kan købes i en hver velassorteret elektronikforretning. Processoren er således en Snapdragon 801 fra Qualcomm.

Byg din egen Mars-rover

NASA har oprettet en hjemme­side, hvor du kan få grundige instruk­tioner til, hvordan du byg­ger din egen Mars-rover efter samme opskrift som Perseverance. På siden finder du blandt andet en komplet indkøbsliste og en manual. Læs mere på opensourcerover.jpl.nasa.gov

– Det er en sejr for open source, fordi vi flyver med et open source-operativsystem og open source-flight software. Der er mange, der er meget begejstrede for den løsning, og vi glæder os virkelig til at teste det, siger Tim Canham til IEEE Spectrum.

Ingenuity har et vindue på kun 30 dage, hvor den efter planen skal foretage fem flyvninger af 90 sekunders varighed. Det skyldes, at flyvningerne tager ressourcer fra den videnskabelige mission med Perseverance, fortæller Tim Canham:
– Vores primære mål er at flyve på Mars. Punktum. Vi vil vise, at det er muligt, og vi vil indsamle data, der kan komme fremtidige missioner til gavn, så de kan foretage mere ambitiøse og udfordrende flyvninger. Men vi har kun 30 dage til at gøre det.

Linux på Mars

Det er langt fra første gang, at open source og Linux benyttes til rumforskning. Ifølge mediet Techradar har NASA flere end 500 software-projekter, som er frigivet under en NASA Open Source 3.0 licens, og i 2013 blev alle computerne på Den Internationale Rumstation (ISS) flyttet over på Debian Linux. Læs mere på github.com/nasa/fprime


Læs også...

Det var en helt ny fornemmelse, da Søren tidligere på året blev ramt af stress, for han havde aldrig oplevet stresssymptomer før. Søren har arbejdet i…

I 1999 havnede Berit Søgaard mere eller mindre tilfældigt i IT-branchen, og hun har arbejdet her lige siden. I dag er hun compliancedirektør i Visma,…

Nettet er proppet til randen med websider, som kan hjælpe dig med det ene eller andet eller har så nørdet viden, at de med fordel kan besøges.

Unge tech-folk fortæller om deres håb og drømme for fremtiden. Danske virksomheder kigger mod et tysk eksporteventyr. Forfatter sætter spot på Kina og…

26-årige Francesca Tremulo rejste til Danmark fra Italien for tre år siden for at realisere drømmen om en fremtid i spilbranchen. Hun er uddannet…

Kinas tech fungerer og er udviklet i benhård konkurrence til at være bedst og billigst. Talentmassen er enorm, og der er prestige og attraktive…

Alberte Viendahl er 25 år og har læst multimediedesign på KEA. Hun er blevet vild med at kode og nørde, og nu vil hun gerne tage en top up-uddannelse…

Benjamin Elias Harris er 27 år, og han har gået på datamatikerlinjen på KEA. Han startede egentlig med at læse engelsk på Københavns Universitet, men…

28-årige Yousra Diab arbejdede i flere år som socialrådgiver, inden hun tog springet og startede på datamatikeruddannelsen. Det har været svært at…

26-årige Sophie Ankjær Andersen har læst multimediedesign på KEA. Hun drømmer om, at hun i fremtiden skal tage sit arbejde med til Bali og arbejde…