Streamet dansk nytårsunderholdning i den thailandske bungalow kunne vi takke Chromecast for.

Med Chromecast i fodenden

Det var aften på den thailandske ferieø Koh Samui, og vores to turistmaver buldrede om kap med nytårsfyrværkeriet uden for vinduerne til vores strandbungalow. Det venlige blå hav var forvandlet til en frådende masse, der spyttede skrammel op på stranden som en ondskabsfuld storslået parodi på mine egne opkastningsforsøg. De efterlod mig svedig og udmattet på knæ foran toilettet. Tilbage i sengen i selskab med min ligeledes sygdomsramte kone var udsigten til en nytårsaften foran et mildest talt uforståeligt thailandsk tv og en flaske vand decideret nedslående.


Bredbåndssvineri

Men så kom jeg i tanke om en anden form for ... lad os kalde det streaming: Den lille Chromecast-enhed, som jeg tankeløst havde lagt i min håndbagage, da vi pakkede til de 10 dages tropeferie.

Et blik på bungalowens Samsung-tv overbeviste mig om, at det burde være nemt at benytte det sidevendte HDMI- og USB-stik til at få et videosignal ind i tv’et. Og ganske rigtigt: To minutter senere var jeg i færd med at konfigurere Chromecast til via wi-fi-forbindelsen, hvis access-punkt lystigt blinkede under tagudhænget på bungalowen, at lave noget streaming.

Uvidende om, at en stor del af Danmarks befolkning den aften var afskåret fra at modtage tv-signaler, stenede vi til DR’s nytårskavalkader og andre ligegyldige transmissioner i fin kvalitet. Senere på den urolige nat skiftede vi til Netflix-sendefladen, og jeg skulle i løbet af den efterfølgende uge blive meget klogere på udbuddet af film og serier. Vi streamede og svinede med båndbredden.

Efter en hjemrejse gennem oversvømmede gader og strækmarch gennem en overfyldt lokallufthavn - samt nervepirrende spænding om, hvorvidt vi kunne nå frem i tide til at komme med flyet fra Bangkok til København - er det slående at tænke over, hvor meget streaming-teknologi ændrer virkeligheden, på hvor meget datatrafik, vi har genereret til gene for de andre turister, vi har delt wi-fi-forbindelse med - og ikke mindst, hvor meget koks diverse regionale rettighedspolitikker og DRM forårsager. 

Det er da skønt, at man nu kan downloade film fra Netflix til afspilning i fly, men decideret dumt, at man risikerer, at det ikke virker, når man rejser på tværs af rettighedsregioner. Alligevel vanker der ros til Chromecast, som var den allerbedste investering til en ferie, hvor jeg ikke fik brug for det medbragte snorkeludstyr. 


Læs også...

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…

Forskere går sammen med erhvervslivet om et nyt center, der skal understøtte fabrikation af mikrochips i Danmark. Det nye center ligger på DTU, og det…

Som de fleste forhåbentlig ved, så må din arbejdsgiver ikke spørge ind til, hvad du fejler, når du melder dig syg. Men hvis du selv fortæller det,…

Et forsøg hos Google betyder, at fagforeninger ikke dukker op i en række brugeres søgeresultater. Situationen rejser kritik både på Christiansborg og…

Hver dag logger 100 millioner brugere ind på det sociale medie Threads. Mediet er en del af Meta, og det blev lanceret i 2023.

En ny form for IT-uddannelse åbner op for, at flere kan blive softwareingeniører. Næste år kan man nemlig søge ind på en trainee-uddannelse hos VIA…

Google tager syvmileskridt mod kvantecomputeren med chippen Willow, TikTok forurener ifølge undersøgelse mest af sociale medier – lige så meget som…

Hvordan er magthierarkiet i det danske tech-miljø? Det forsøger en ny analyse at give svaret på – og umiddelbart er det ikke tekniske profiler, der…

Nye principper skal sikre, at vi ikke lægger hele vores fremtid i hænderne på tech-giganterne. "Tech-giganterne har primært fokus på teknologiske…

Kommunerne har ikke ressourcer nok, når det gælder IT-sikkerhed, og derfor er de uhyre sårbare. Det viser en ny analyse, som ifølge professor i…