ARBEJDSSKADE

Meld coronasmitte som arbejdsskade

Er du blevet smittet med corona på arbejdspladsen, bør du anmelde det som en arbejdsskade.

Mere end 3.000 personer har anmeldt arbejdsskader som følge af smitte med Covid-19, viser tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) i begyndelsen af februar. Og det tal stiger støt.

Fra 5. januar til 1. februar steg antallet af anmeldte arbejdsskader på grund af smitte med Covid-19 med 35 procent. Tallene gælder både smitte med sygdommen, men også eksempelvis allergi fra brug af værnemidler. Langt størstedelen af de sager, der er er blevet indberettet korrekt og er blevet afgjort, er også blevet anerkendt.
"I mindre end fem af de afgjorte sager, hvor en person har fået sygdommen Covid-19 efter udsættelse for smitte på sit arbejde, er sagen afvist", skriver AES i pressemeddelelsen.

Arbejdstilsynet udsendte i april en vejledning, hvori smitte anerkendes som en arbejdsskade og derfor kan give erstatning.
– Det er vigtigt, at det er krystalklart, at man kan få anerkendt coronavirus som en arbejdsskade, hvis sygdommen skyldes arbejdet, lød det den gang fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Det lader dog til, at mange ikke er klar over, at de kan få anerkendt coronasmitte som en arbejdsskade. Tal fra smitteopsporingen viser i hvert fald ifølge dr.dk, at 14,2 procent af de smittede peger på arbejdspladsen som smittekilden. Da vi i Danmark har rundet 200.000 smittede, burde antallet af anmeldelser om smitte altså ligge nærmere 28.000 end de 3.000, som er registreret hos AES.

Man kan få anerkendt coronavirus som en arbejdsskade, hvis sygdommen skyldes arbejdet
- Peter Hummelgaard, beskæftigelsesminister (S)

Så har du fået corona og mener, at du kan være blevet smittet i forbindelse med dit arbejde, bør du anmelde det som arbejdsskade. Også selvom du måske ikke har haft et alvorligt forløb eller mærket noget til senfølger, påpeger Marlene Louise Buch Andersen, der er adjunkt på Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet, ifølge dr.dk.

Du skal nemlig anmelde en arbejdsskade senest et år, efter skaden er opstået. Oplever du senfølger, efter at fristen er overskredet – og derefter først melder det her – bliver det sværere at løfte sagen.
– Dermed ikke sagt, at man aldrig vil kunne få det anerkendt eller få nogen penge, hvis man har senfølger – det er bare en tungere bevisbyrde, siger Marlene Louise Buch Andersen til dr.dk.

Hvis en arbejdsskade anerkendes, foretager AES en udmåling af erstatning i forhold til varigt mén, erhvervsevnetab og helbredelsesudgifter.


Læs også...

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…

Forskere går sammen med erhvervslivet om et nyt center, der skal understøtte fabrikation af mikrochips i Danmark. Det nye center ligger på DTU, og det…

Som de fleste forhåbentlig ved, så må din arbejdsgiver ikke spørge ind til, hvad du fejler, når du melder dig syg. Men hvis du selv fortæller det,…

Et forsøg hos Google betyder, at fagforeninger ikke dukker op i en række brugeres søgeresultater. Situationen rejser kritik både på Christiansborg og…

Hver dag logger 100 millioner brugere ind på det sociale medie Threads. Mediet er en del af Meta, og det blev lanceret i 2023.

En ny form for IT-uddannelse åbner op for, at flere kan blive softwareingeniører. Næste år kan man nemlig søge ind på en trainee-uddannelse hos VIA…

Google tager syvmileskridt mod kvantecomputeren med chippen Willow, TikTok forurener ifølge undersøgelse mest af sociale medier – lige så meget som…

Hvordan er magthierarkiet i det danske tech-miljø? Det forsøger en ny analyse at give svaret på – og umiddelbart er det ikke tekniske profiler, der…