Det er ingen hemmelighed, at medlemmerne i PROSA overvejende er mænd. Derfor opstod idéen for mere end 10 år siden i PROSA/ØST om et netværk for it-kvinder, ligesom der er netværk for andre interessefællesskaber blandt medlemmerne i PROSA. I dag organiseres netværkets arrangementer af kampagnekonsulent Lulu Pedersen.
– Navnet GirlzNight er indimellem til diskussion, men et bedre forslag er ikke fundet. Derfor har vi holdt fast i GirlzNight som brand for de fire årlige arrangementer for it-kvinderne, siger hun.
16. marts står der ’Styrk dit fokus og din koncentration’ på plakaten, mens netværket den 7. juni skal på rundvisning på Glyptoteket. Netværket holder til i København, men den 3. februar tages første spadestik til Girlznight i Aarhus.
Der kommer mellem 30 og 45 til hvert arrangement. Formålet er dels at høre oplæg om it-faglige eller arbejdsrelaterede forhold, dels at være sociale og dele viden og værktøjer til håndteringen af arbejdslivet og hverdagen.
– Mange kvinder i PROSA arbejder ene kvinde i mandeteams og har derfor stor glæde af at møde andre it-kvinder og høre om deres udfordringer. Det er også her, at kvindelige it-studerende kan møde garvede it-professionelle af samme køn og få gode råd og tip til den branche, de er på vej ind i, siger Lulu Pedersen.
Prosabladet har spurgt to medlemmer om, hvorfor de er med i GirlzNight.
Navn: Nina Flindt
Alder: 61år
Profession: It-systemansvarlig
Hvorfor er du med i netværket GirlzNight?
Jeg synes, det er spændende arrangementer med godt indhold, hvor jeg altid oplever eller lærer noget nyt. Det er sjovt at lære andre kvinder at kende, der også arbejder i den noget mandsdominerede it-branche.
Hvad får du ud af at være med i et netværk, der først og fremmest er defineret ud fra køn?
Jeg synes, det er sjovt at kombinere det faglige med den mere sociale indfaldsvinkel i et kvindenetværk. Vi er både faglige og sociale, og jo flere gange vi mødes, jo flere lærer man at kende. I det daglige er det overvejende mænd, jeg arbejder sammen med, så det er fint at tale it med kvinder fra andre arbejdspladser og høre om deres virksomheder. Jeg har uden for GirlzNight-arrangementer selv taget kontakt til nogle fra netværket og er blevet kontaktet om løsninger af forskelligt. Vi kan bruge hinanden.
Oplever du, at it-fagligheden kommer i spil på en anden måde end ellers, når det alene er kvinder, der mødes og erfaringsudveksler?
Ja, når man diskuterer nye programmer eller et problem, der er svært at løse. Kvinder taler meget mere bredt og i større helheder, og de har oftere de blødere værdier på dagsordenen.
Hvordan oplever du, det er, at være kvinde i it-faget?
Det har jeg altid godt kunnet lide. Det er fint at arbejde sammen med mænd. Der er ikke noget kvindefnidder eller nogle skjulte dagsordener. Jeg har altid været heldig at arbejde sammen med kolleger, der har høj faglighed, er hjælpsomme og har masser af humor.
Har du nogen gode råd til unge kvinder, der overvejer en fremtid i den mandsdominerede it-branche?
Gør det endelig. Kvinder er lige så gode til it som mænd, tro ikke andet. Mænd har ofte større ambitioner og arbejder mere målrettet mod toppen, så er det det, man vil, må man kridte skoene og holde sig til. Vi kvinder har det med at tro, at vores ledere kan gætte, hvad vi ønsker. Det kan de ikke.
Navn: Dorthe Mæchel Fritzen
Alder: 55 år
Profession: It-support/it-medarbejer i klient-teamet, Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, KADK.
Hvorfor er du med i netværket GirlzNight?
Jeg er først og fremmest med for at møde andre kvinder i it-faget og erfaringsudveksle med dem. Men jeg er også med, fordi PROSA laver nogle meget spændende arrangementer. Ud over at jeg bliver inspireret af en masse spændende kvinder, får jeg også en masse brugbar viden om mange interessante emner, ofte mere bløde emner, der ikke bliver udbudt via arbejdet. Der er altid superhyggeligt og en helt utroligt dejlig atmosfære, som gør, at man har lyst til at komme igen.
Hvad får du ud af at være med i et netværk, der først og fremmest er defineret ud fra køn?
Hvis der er et par dominerende mænd i lokalet, kan kvinder godt føle sig ”trynet” og tilbageholdende med at stille de samme spørgsmål af angst for, hvordan de vil blive opfattet. I et kvindenetværk er det mere OK også at stille de ”dumme” spørgsmål. Da mænd og kvinder ofte taler, tænker og reflekterer forskelligt over mange ting, kan det være en fordel at lave kurser, der mest er for kvinder - især i et mandsdomineret fag, som it er.
Oplever du, at it-fagligheden kommer i spil på en anden måde end ellers, når det alene er kvinder, der mødes og erfaringsudveklsler?
Ja, bestemt. Hvis mænd og kvinder mødes i it-faglige sammenhænge, hvor der oftest er flest mænd, er det mest det faglig tekniske problemer, der snakkes om. Hvis det er it-kvinder, der mødes, snakkes der også om andre ting som stress, angsten for at blive fyret, hvordan man kommer i arbejde, trivsel på arbejdspladsen eller god tone på arbejdspladsen.
Hvordan oplever du, det er, at være kvinde i it-faget?
Jeg elsker mit fag og kunne ikke forestille mig at lave noget andet. Jeg arbejder sammen med nogle dejlige kollegaer. Men i dagligdagen savner jeg kvindelige sparringspartnere, og derfor er det dejligt at komme til GirlzNight.
Har du nogen gode råd til unge kvinder, der overvejer en fremtid i den mandsdominerede it-branche?
It-faget er stadig domineret af mænd. Derfor er det vigtigt at være med i et kvindenetværk som eksempelvis GirlzNight, så man kan erfaringsudveksle, få inspiration og få de kvindelige sparringspartnere, man ofte savner i dagligdagen på jobbet. Men det er også vigtigt, at man tror på sig selv, får selvtillid og gennemslagskraft nok til at gå efter det, man drømmer om i sit job.