Illustration: Shutterstock

Mobning

Mobbeoffer får millionerstatning

Vestre Landsret har i en principiel dom fundet Region Midtjylland skyldig i ikke at tage ansvar for arbejdsmiljøet. Regionen skal derfor betale over to millioner i erstatning til en social- og sundhedsassistent, der blev udsat for grov mobning af sine kollegaer og derfor mistede sin arbejdsevne.

Vi er alt for mange, der bliver syge af at gå på arbejde. Og det skal simpelthen italesættes til evighed. Jeg gør og vil gøre mit for, at det skal frem i lyset. Mange aner jo ikke – som jeg heller ikke gjorde – at man kan blive syg af at være i sådan et miljø".

Sådan sagde Heidi Nowakowski til fagbladet FOA, umiddelbart efter Vestre Landsret i december sidste år slog fast, at hendes tidligere arbejdsgiver – Region Midtjylland – var ansvarlig for ikke at have sikret hende imod grov mobning fra kollegaer. En mobning, der endte med at koste hende 95 procent af sin arbejdsevne.

Mobningen begyndte, da hun i 2014 vendte tilbage til sin arbejdsplads efter et par måneders sygemelding på grund af en rygskade. Hun bliver blandt andet ignoreret, nedgjort og latterliggjort af kollegaerne på personalemøderne. Hun mødes med himlende øjne, beskyldninger om at have løjet, og der tales grimt til hende. Lederen griber ikke ind, selvom mobningen foregår i dennes påhør.

I dommen beskrives det, hvordan hun selv forsøger at gøre noget ved situationen. Men arbejdsmiljøet forbedres ikke, og hun ender med at indgå en fratrædelsesaftale. Kort tid efter anmelder hun mobningen som arbejdsskade. Efterfølgende vurderer både Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og Ankestyrelsen, at hun har lidt varigt mén og tabt det meste af sin erhvervsevne som følge af hendes psykiske sygdom i form af uspecificeret belastningsreaktion.

I byretten får hun medhold i, at arbejdsgiveren ikke har sikret et mobbefrit arbejdsmiljø. Det samme gør landsretten, da Region Midtjylland har anket byretsdommen. Regionen dømmes til at betale 2,3 millioner kroner i erstatning til Heidi Nowakowski.

Principiel dom

Dommen er principiel, fordi det er første gang, at en domstol placerer ansvaret for mobning af en ansat på arbejdsgiverens skuldre. Region Midtjylland havde med rettens ord ikke sikret, ”at arbejdsmiljøet var planlagt, tilrettelagt og udført på en sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarlig måde.”
– Efter landsrettens dom kan man som arbejdsgiver ikke længere gemme sig bag flotte ord og fine handleplaner, hvis de ikke munder ud i noget konkret, som på tilstrækkelig måde er rettet mod at forbedre arbejdsmiljøet, hvis der er problemer, siger Signe Rasmussen, der er jurist i PROSA.

Landsrettens dom vil skabe præcedens og er dermed et stærkt redskab for PROSAs jurister, når medlemmer fremadrettet oplever mobning.

95%

Grov kollegamobning gav en social- og sundhedshjælper varigt mén og kostede hende 95% af hendes arbejdsevne som følge af hendes psykiske sygdom i form af uspecificeret belastningsreaktion

Ifølge Signe Rasmussen kan dommen nemlig bruges til at konkretisere og tydeliggøre over for en arbejdsgiver, at han eller hun har en juridisk forpligtelse til at tage mobning og chikane seriøst og handle på indberetninger om dårligt psykisk arbejdsmiljø og chikane. De skal simpelthen sørge for at sikre et arbejdsmiljø, hvor det ikke forekommer.
– Hvis arbejdsgiverne ikke er deres ansvar voksent, så foreligger der nu retspraksis, der viser, hvad der sker, hvis en arbejdsgiver, der ved eller burde vide, at der er arbejdsmiljømæssige problemstillinger, ikke handler. I den konkrete sag kostede det altså 2,3 millioner kroner, siger hun.

Skriv referat

Signe Rasmussen er positiv overrasket over, at dommen var så klar.
– Ligesom andre typer af krænkelser kan det være svært at bevise helt konkret, at der er foregået mobning, fordi krænkelse er en følelse og ikke noget, der er håndgribeligt som eksempelvis et brækket ben, siger hun.

I den pågældende sag blev der lagt vægt på vidneudsagn fra kollegaer, og på at medarbejderen både havde inddraget sin tillidsrepræsentant og var gået til sin nærmeste leder med sine oplevelser. Dommen henviser både til de referater, der blev lavet ved møderne, men også at ledelsen ikke straks havde grebet ind over for chikanen, som argument for, at virksomheden ikke havde opfyldt sine forpligtelser.
– Så hvis du er udsat for chikane eller mobning, er det vigtigt, at du går til en tillidsperson på arbejdspladsen, så der kan blive taget hånd om problemerne, siger Signe Rasmussen.

Sig fra. Det er ikke kun den, det går ud over, der får det dårligt, hvis der foregår mobning. Det påvirker hele arbejdsmiljøet
- Signe Rasmussen, jurist i PROSA

Hvis der ikke er en tillidsrepræsentant, kan det også være en arbejdsmiljørepræsentant eller ens leder.
– Sørg for, at der bliver taget referat af møderne med din leder, hvor I diskuterer problemerne. Tag eventuelt en bisidder med til sådan en samtale. Hvis I aftaler noget konkret på møderne, så skriv det ned, så du har noget at holde ledelsen op på, hvis du ikke oplever en forbedring, siger Signe Rasmussen og fortsætter:
– Hvis der ikke bliver lavet mødereferat af din leder, så skriv selv et referat og send det efterfølgende til din leder i en mail. På den måde kan din leder kommentere, hvis der er nogle uklarheder, men også bekræfte at være bekendt med, at du oplever mobning eller chikane på din arbejdsplads, og at det naturligvis skal stoppes.

Sig fra

Der er PROSA-medlemmer, der henvender sig til juridisk afdeling, fordi de oplever krænkelser på deres arbejdsplads.
– Det er vigtigt, at man er klar over, at krænkelser ikke er ok på en arbejdsplads, og hvis man oplever det, så er medlemmerne mere end velkomne til at kontakte os, stort som småt, siger Signe Rasmussen.

Det kan være, at et medlem bare har brug for at få talt situationen igennem eller blive bekræftet i, at den pågældende adfærd, man oplevede, ikke var i orden, eller det kan være for at få gode råd til, hvordan man gør fremadrettet.
– Andre henvendelser kræver noget mere, fordi mobningen har stået på gennem længere tid, og bægret nu er flydt over. Og der hjælper vi naturligvis også. Fordi krænkelser beror på den enkeltes oplevelser og følelser af en hændelse, er det ikke muligt med en one size fits all-løsning, så vores rådgivning tager udgangspunkt i den konkrete henvendelse, og hvad det er, medlemmet har brug for, understreger Signe Rasmussen.

Hun råder alle til at sige fra så hurtigt som muligt, hvis man oplever mobning på arbejdspladsen, for mobning kan – som landsretssagen viser – have voldsomme konsekvenser for den, det går ud over:
– Hvis du er kollega og oplever mobning af andre, så sig også fra. Italesæt problemet og gør ledelsen opmærksom på, at det er ubehageligt. Det er ikke kun den, det går ud over, der får det dårligt, hvis der foregår mobning. Det påvirker hele arbejdsmiljøet.

 


Læs også...

Hvor kommer hackerne fra? Hvad har krigen i Ukraine betydet for cyberkriminaliteten? Og hvor godt rustede er vi egentlig mod truslerne?…

Vi har set flere eksempler på, at virksomhedsplatforme misbruger begrebet 'selvstændig' for at undgå omkostninger til for eksempel løn under sygdom og…

Hvis du er blevet sagt op eller selv har valgt at fratræde en stilling, så har du mulighed for at få fri med løn til den nødvendige jobsøgning og til…

Uddannelse i it-arkitektur samler programmering, design og forretningsforståelse under en paraply. Den er skræddersyet til mange virksomheders krav og…

Ny forskning peger på, at du selv kan gøre en del for at forebygge demens. I det hele taget har de senere års forskning fokuseret på, hvad både kost,…

Prøv dig frem. Der er nemlig forskel på, hvad man lærer på universitetet, og hvad man anvender i praksis, når man står i et datacenter. Det fortæller…

En gruppe it-specialister sørger for, at vi overhovedet kan bruge internettet uden at sidde fast i trafikpropper eller ryge de forkerte steder hen. De…

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…

Når det hele brænder, og et hackerangreb er i gang, bevarer Christian Henriksen roen og overblikket – det har han nemlig lært i Forsvaret, hvor han…

For fire år siden startede de første cyberværnepligtige i Forsvaret, og nu er hold otte i gang på kasernen i Fredericia. Forløbet klæder de unge på…