Gad vide, hvor mange robotter der allerede har endt deres liv i støvede lagerhaller? Robotter, der er udtjent som pr-sikker gimmick for chefer, der ville signalere fremsyn? Foreløbig er de robotter, der er udformet i menneskers eller dyrs billede, i hvert fald klasseeksemplet på begrebet løsning søger problem.
Tag for eksempel den firbenede robot Spot fra Boston Dynamics, præsenteret i 2015 og siden videreudviklet. Den minder om en halvstor hund uden hoved. Spot har været på øvelse med militæret i USA, i New Zealand forsøges den trænet som fårehund, politiet i Massachusetts har demonstreret, at den kan åbne døre, på en Ford-fabrik skal Spot kortlægge fabrikshallerne via 3D-scanning og på Brigham and Women’s Hospital i Boston skal ”vovsen” nu på afstand scanne folk for coronasymptomer, herunder feber og åndenød.
Spot skal også ud på norske boreplatforme, fortæller Aker BP. Formålet er at opdage gaslæk og kunne færdes, hvor det er for farligt for mennesker. Argumentet for-farligt-for-mennesker har i øvrigt altid været et sesam-luk-dig-op, ligesom robotbaseret overvågning i tryghedens navn.
Indtil teknologier dur som problemløser, puttes uindfriede løfter blot i glemmekassen, og et kig i den viser masser om Second Life – det virtuelle univers, som fik myndigheder og firmaer til at poste millioner i virtuelle filialer på nettet, hvor vi med hver vores avatar – vores virtuelle jeg – skulle købe ting og tjenester.
Konsulenthuset Gartner, kendt for sin spåkugle ”hype cycle”, troede så meget på Second Life, at beskeden i 2007 var: ”I 2011 vil 80 procent af alle aktive internetbrugere og Fortune 500-selskaber have et ’second life’, dog ikke nødvendigvis i Second Life”.
Nutidige forførelser? Da jeg spurgte på Twitter, kom svarene hurtigt, og her er nogle få af dem: ”Blockchain, den mest overhypede og underleverende teknologi i nyere tid”, svarede en. Andre pegede på IT-Branchens forslag om kunstig intelligens i alle offentlige it-systemer. Trykfølsomme overflader overalt i stedet for analoge drejeknapper, hvor de er bedst, blev nævnt. Og firmaers chatbots, som tit giver dårlig kundeoplevelse i stedet for det modsatte.
Jeg selv håber dog på, at japanske robotforskere indfrier deres løfter om at sikre især ældre bedre balance via en påspændt hale – en robothale. Noget mere cool at lade halen svinge fremfor at tøffe afsted med rollator, når den tid kommer.
Amerikansk robotvirksomhed, der har udviklet den dyrelignende robot Spot, som går på fire ben med en topfart på fem kilometer i timen. Spot kan bevæge sig i ujævnt terræn, har 360 graders kameravinkel og kan bære 14 kilos oppakning.