”I mine øje har fagforeningerne altid været nogle samfundsomvæltende kræfter – og uden datidens fagforeninger stod vi ikke, hvor vi gør i dag. Men siden 1990, hvor de sidste arbejdstidsændringer blev lavet, er fagforeningerne blevet en meget mere passiv form for kraft,” siger Mirza Cirkinagic, der er forbundssekretær i PROSA. Foto: Jakob Boserup
Færre sygedage. Gladere medarbejdere. Øget produktivitet. Mindre stress. Mere engagerede samfundsborgere.
Fordelene står i kø, når det gælder nedsat arbejdstid.
Hvis vi arbejder mindre, vinder alle – og derfor er det tid til, at vi tager et opgør med standarden, der hedder en arbejdsuge på 37 timer.
Det mener Mirza Cirkinagic, der er forbundssekretær i PROSA.
”Samtlige videnskabelige undersøgelser viser, at det giver god mening, at vi arbejder mindre,” siger han.
En 30 timers arbejdsuge er en af PROSAs vigtige mærkesager. Medlemmerne har besluttet, at IT-fagforeningen skal gå forrest i kampen for en nedsat arbejdstid – og hvis man spørger Mirza Cirkinagic, er det den helt rigtige vej at gå.
”I starten af 1900-tallet arbejdede vi 60 timer om ugen, og så har vi løbende fået bragt arbejdstiden ned. Men vi har ikke pillet ved arbejdstiden siden 1990, hvor vi indførte en 37 timers arbejdsuge – og jeg forstår ikke rigtig, hvorfor man stoppede? Vi skal have genoptaget den debat,” siger forbundssekretæren.
Fagforeningernes nye kampplads
Det primære argument for en 30 timers arbejdsuge er – naturligvis – at der følger en masse positive effekter med, hvis vi arbejder mindre (og vel at mærke bevarer den nuværende lønningspose).
Men hos PROSA er sagen også vigtig af en anden grund: Nemlig at det kan blive fagforeningernes nye kampplads.
”I mine øje har fagforeningerne altid været nogle samfundsomvæltende kræfter – og uden datidens fagforeninger stod vi ikke, hvor vi gør i dag. Men siden 1990, hvor de sidste arbejdstidsændringer blev lavet, er fagforeningerne blevet en meget mere passiv form for kraft,” siger Mirza Cirkinagic.
”Jeg mener, at nedsat arbejdstid skal være vores tids kamp.”
Samtlige videnskabelige undersøgelser viser, at det giver god mening, at vi arbejder mindre.
Fagforeningernes eksistensgrundlag er i bund og grund, at de skal gøre livet bedre for medlemmerne – og her giver en 30 timers arbejdsuge rigtig god mening.
”Det bør være det nye, fælles banner, som fagforeningerne slår på, og som sikrer, at vi stadig er relevante og har en rolle at spille.”
LÆS OGSÅ: IT-udvikleren Markus har fri hver fredag – er det lykken?
30 timer er ikke den eneste sandhed
Det er vigtigt for Mirza Cirkinagic at påpege, at 30 timer ikke er et magisk tal.
”Det kunne også sagtens være 32 timer eller 28 timer. Pointen er, at vi skal kigge på, hvordan vi kan pille ved de 37 timer,” siger han.
Forbundssekretæren er heller ikke låst fast på en enkelt model, når det gælder om, hvordan man rent praktisk kan implementere en kortere arbejdsuge.
Nogle virksomheder vælger, at medarbejderne kun skal arbejde fire dage og har fri hver fredag, mens andre vælger at forkorte de fem arbejdsdage, så man kun møder ind i seks timer i stedet for otte.
”Der er ikke en one size fits all, og der er også forskel på brancher. En IT-medarbejder er ikke det samme som en sygeplejerske, og en sygeplejerske er ikke det samme som en tømrer. Men pointen er, at der findes en løsning for alle, som har lyst til at få det til at virke,” siger Mirza Cirkinagic og fortsætter:
”Det er vigtigt at påpege, at det også kræver en ændring af arbejdskulturen. Man skal sætte sig ned og kigge på sin arbejdsgang – for eksempel hvordan man afholder møder, hvornår man arbejder, hvordan man håndterer forskellige typer af opgaver osv.”
PROSA kæmper for en 30 timers arbejdsuge, men PROSAs medarbejdere arbejder 37 timer om ugen. Hvorfor? Det svarer formand Niels Bertelsen på her.
Vores opgave er at forbedre vilkårene for medlemmerne, ikke for medarbejderne,” siger formanden.
”Medlemmerne skal ikke betale for, at vi går ned i arbejdstid, når vi ikke – endnu – kan sørge for, at de også gør det. Det er den omvendte verden.”
”Vi skal forbedre medlemmernes vilkår, og så kan det smitte af på vores vilkår.”
Kunne PROSA ikke gå forrest og vise verden, at en 30 timers arbejdsuge kan lade sig gøre ved at indføre det selv?
”Vi viser, at det kan lade sig gøre ved at indgå overenskomster ude på arbejdspladserne, der gavner vores medlemmer.”
Hvem skal tage det første skridt?
Et af de greb, som PROSA bruger i kampen for en nedsat arbejdstid, er overenskomster. IT-fagforeningen har lavet flere overenskomster med en 30 timers arbejdsuge – og Mirza Cirkinagic håber, at andre fagforeninger vil følge trop.
”Der er desværre mange fagforeninger, som er bange for at bringe en 30 timers arbejdsuge i spil, når de taler med deres medlemmer om krav til overenskomstforhandlinger. De fokuserer i stedet på de klassiske krav som mere pension, mere løn og mere på fritvalgskontoen,” siger han.
Det handler i bund og grund om at rykke ved nogle traditioner – og det er som bekendt altid svært at ændre vaner.
”Spørgsmålet er, hvem der tager det første skridt? Når en af de store fagforeninger på et tidspunkt går ud og siger, at de arbejder mod en 30 timers arbejdsuge, så tror jeg på, at vi vil se en lavineeffekt, hvor alle andre følger med.”
PROSA er med sine 15.000 medlemmer ikke i den liga, der hedder ”en af de store fagforeninger”, men IT-fagforeningens stemme kan stadig være afgørende, påpeger Mirza Cirkinagic.
”En eller anden skal jo tage det første skridt – og det kan lige så godt være os. Hvis vi kan bane vejen og vise for, at det godt kan lade sig gøre, så kan man jo håbe på, at det påvirker, så andre får lyst til at forsøge sig med det, og så det langsomt spredes ude i samfundet.”
Vores område er en lavthængende frugt.
IT-arbejde er typisk kontorarbejde, som kan organiseres i relativt faste formater. En 30 timers arbejdsuge kan derfor være nogenlunde let at implementere her i forhold til i andre brancher, som måske skal kigge deres arbejdsgange ekstra meget efter i sømmene.
”Vores område er en lavthængende frugt,” siger forbundssekretæren.
”Det er både en god og dårlig ting. For det kan også ende med, at folk i andre fag kigger på os og siger: ’Ja ja, I kan sagtens arbejde færre timer, men det er vi altså andre, der ikke kan.’ Det er vigtigt, at fokus ikke bliver en ’os mod dem’, men at vi sætter fokus på, at det rent faktisk godt kan lade sig gøre i alle brancher.”
LÆS OGSÅ: "Det handler om at tage et opgør med hamsterhjulet"
En kamp for de kommende generationer
I de her år kan ønsket om nedsat arbejdstid måske føles temmelig utopisk, når man kigger ind på Christiansborg og ud i erhvervslivet.
Regeringen taler om, at vi skal arbejde mere, og selvom nogle få virksomheder tester en kortere arbejdsuge af, er der stadig lang vej til, at de store mastodonter tager skridtet og sænker arbejdstiden.
”Der er desværre ved at danne sig en meget stor kløft mellem politikerne og borgerne omkring det her,” siger Mirza Cirkinagic.
Mit håb er, at vores børn kommer til at få gavn af den kamp, vi tager nu.
På den positive front oplever han dog også, at flere og flere arbejdstagere begynder at tale højt om deres ønske om mindre tid.
”I de to år jeg har arbejdet med det her område, har jeg set mere og mere interesse for det,” siger han og fortsætter:
”Og det, der glæder mig sindssygt meget, er, at jeg oplever, at alle generationer faktisk er enige. Den 60-årige, der er tæt på pensionen, og den 25-årige, der lige er kommet ind på arbejdsmarkedet, er begge to enige om, at vi skal arbejde mindre. Jeg har sjældent mødt nogle, der siger, at vi skal arbejde mere.”
En ting er dog sikkert: Forandringen kommer til at tage tid.
”Lige nu planter vi nogle træer, under hvis skygge vi ikke kommer til at sidde. Mit håb er, at vores børn kommer til at få gavn af den kamp, vi tager nu.”
LÆS OGSÅ: Fjollede workarounds: Få løn for at restituere i syv timer