Curt Kjærsgaard Raavig, Foto: Jakob Boserup

ARBEJDSMARKED

Nets varsler massefyringer i Danmark

- Det følger trenden med opbremsning og forandring i flere tech-virksomheder. Det påvirker naturligvis mange, som føler sig usikre og bliver ramt kortvarigt. Men det er ikke krise, lyder det fra PROSA, som fastslår, at de fleste it-folk heldigvis hurtigt kommer i nyt arbejde.

 

Virksomheden Nets har ifølge Finans.dk varslet "afskedigelser af større omfang" blandt de 1.200 danske ansatte.

Dankortet er ikke længere det foretrukne betalingsmiddel blandt danskere, og den udvikling rammer Nets Danmark, som er en del af den italiensk ejede Nexi Group, som er blandt de førende virksomheder inden for europæisk PayTech. Særligt Apple Pay og betalinger med Visa og MasterCard presser Nets, lyder det. 

En større fyringsrunde vil derfor ramme blandt de 1.200 ansatte i den danske afdeling. Forhandlingerne om det endelige antal afskedigelser er i gang med de respektive fagforeninger, herunder PROSA.

- Det rammer naturligvis hårdt for de mange, som nu er usikre på fremtiden, og det følger trenden med opbremsning og forandring i hele tech-branchen. En opbremsning, men ikke krise eller it-boble. Vores fokus lige nu er derfor at minimere antallet, sikre ordentlige vilkår og at hjælpe berørte medlemmer videre. Vi gør alt at sikre dem de bedste vilkår og den mest hensigtsfulde proces. Men lige så vigtigt, vi hjælper berørte med at komme godt videre og gennem oplevelsen og med, at de kan finde nyt arbejde. Det har vi heldigvis haft ret stor succes med, for arbejdsmarkedet har stadig stor efterspørgsel på it-folk, siger Curt Kjærsgaard Raavig, næstformand i PROSA.

Over for mediet Finans.dk har Nets bekræftet, at virksomheden har orienteret det regionale arbejdsmarkedsråd. Det er påkrævet under lov om varsling ved "afskedigelser af større omfang" - også kaldet massefyringer. PROSA har flere medlemmer blandt de ansatte i Nets Danmark, og sammen med de øvrige fagforeninger er man i gang med forhandlinger med Nets omkring afskedigelserne.

Selvom der helt forståeligt er meget fokus på massefyringer i disse måneder, så kan vi se, at efterspørgslen på it-professionelle stadig er enorm og fortsat vil være det.

Ikke længere en konjunkturfølsom branche

Curt Kjærsgaard Raavig henviser til, at it- og tech-branchen ikke længere er konjunkturfølsom.

- Der skal være it-folk til alt fra udvikling, cybersikkerhed, digital infrastruktur og AI til meget andet. Så selvom der helt forståeligt er meget fokus på massefyringer i disse måneder, så kan vi se, at efterspørgslen på it-professionelle stadig er enorm og fortsat vil være det. Vi følger naturligvis udviklingen tæt, men er ikke bekymrede, siger Curt Kjærsgaard Raavig.

- Det er en it-branche, som har oplevet flere år med opgang. Nu kommer der en tilretning og stabilisering, samtidig med at branchen forandrer sig meget hurtigt. Vores fokus er i høj grad på arbejdsmiljø og vilkår, fordi ofte er risikoen ved fyringer, at de tilbageværende ansatte presses ekstra hårdt. Og den udvikling skal ikke blive en trend - nemlig at man forsøger at vride endnu mere arbejde ud af en faggruppe, som allerede er presset godt på tid og work-life balance.

Mentalt, psykisk og i forhold til erfaring og kompetencer er de unge selvfølgelig særligt udsatte, og det er en gruppe, vi har ekstra fokus på i PROSA.

Fokus på de unge

Selvom de fleste it-folk hurtigt kommer i nyt arbejde efter afskedigelser, gør næstformanden i PROSA opmærksom på, at de unge kan være særligt udsatte og ramte, når der er bølger fyringsrunder.

- De bliver ofte mest påvirket af midlertidig ledighed, og de er måske også de mest usikre. Så mentalt, psykisk og i forhold til erfaring og kompetencer er de selvfølgelig særligt udsatte, og det er en gruppe, vi har ekstra fokus på i PROSA. De skal have opdateret deres kompetencer og viden, og de skal også have støtte på flere måder i forhold til karriereudvikling og adgang til gratis kurser, som styrker deres værdi på arbejdsmarkedet. Det er netop det, vi leverer i PROSA, og det bliver ekstra vigtigt for dem i de her tider, siger næstformanden.


Læs også > Amerikanske firmaer massefyrer danske ansatte


Læs også...

Jargon har i årevis samlet forklaringer på tech-forkortelser, it-udtryk og ord. Det er blevet til et ret massiv og enkelt opslagsværk over it-kultur…

Isak Juel Nielsen er 20 år og studerer datalogi på Syddansk Universitet.

I Estland vokser udviklingen derfor også nedefra, fordi de lytter oppefra. Det har gjort dem til verdensmestre i iværksætteri, og det har skabt…

PROSA oplever en tendens til at muligheden for hjemmearbejde blandt vores medlemmer indskrænkes. Regler om hjemmearbejde er langt de fleste steder et…

Lønsamtaler kan give sved på panden, men med den rette strategi kan du forlade chefens kontor med mere i lønningsposen. Mariam Senounou er jurist hos…

Man kan lære mange ting på skolebænken, men meget læring kommer også fra virkeligheden. Det har tre software design-studerende i den grad mærket på…

Microsoft vil starte en atomreaktor op igen for at give grøn strøm til deres datacentre, specielt dem med AI. Hvis det reelt går igennem, og de får…

En ny feature i et af Googles AI-værktøjer gør det muligt at lave en podcast på få minutter. Featuren er så nem at bruge, at den egentlig ikke behøver…

Millioner af udviklere verden over bruger hver dag JavaScript – men hvorfor er programmeringssproget blevet så populært? PROSAbladet har talt med…

Et nyt projekt indsamler danske stemmer for at sikre, at AI-løsninger fremover også kan tale med dialekter. Du kan også donere din stemme, skriver DR.…