Tuukka Ruotsalo, der er lektor på Datalogisk Institut, Københavns Universitet, står sammen med ph.d.-studerende Keith Davis, bag forskningsartiklen ”Brain-Supervised Image Editing”. Foto: Københavns Universitet

forskning

Ny software kan redigere billeder ved tankens kraft

Det er lykkedes forskere fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet at udvikle software, der er i stand til at redigere billeder med elektriske signaler fra brugerens hjerne som det eneste input.

Hvad kan jeres software?

Vi kan få en computer til at redigere billeder alene baseret på personers tanker. Computeren har ikke fået nogen forudgående informationer om, hvilke detaljer i billedet den skal redigere eller hvordan. Dette har aldrig været gjort tidligere.

Hvordan gjorde I?

30 deltagere bar hætte udstyret med elektroder, som registrerer elektriske signaler fra hjernen. De skulle betragte de samme 200 fotos af forskellige personer og blev bedt om at lægge særligt mærke til eksempelvis kvinder, blondt hår eller andre detaljer. Ud fra deres hjerneaktivitet kortlagde computermodellen først, hvilket ansigtstræk der indgik i øvelsen, og redigerede billederne tilsvarende. Gik opgaven ud på at lægge mærke til en bestemt hårfarve, fik alle personerne den hårfarve. Computeren havde ingen viden om, hvad ansigtsgenkendelse er, eller nogen idé om de relevante ansigtstræk. Alligevel redigerede den kun netop det ansigtstræk, der var fokus for øvelsen, mens alle øvrige træk forblev uændrede.

Hvad er det nye?

Al eksisterende software af denne type er blevet trænet ved hjælp af markeret input. Men i vores forsøg var deltagernes tanker det eneste input. Det er et helt nyt paradigme inden for kunstig intelligens — at bruge den menneskelige hjerne direkte som grundlag.

Hvad er ulemperne?

Det kræver etiske overvejelser at kortlægge personers hjerneaktivitet. Den, som erhverver denne type af viden, kan i princippet få en meget dybtgående indsigt i personens præferencer. Vi kan allerede se nogle tendenser. Folk køber 'smarte' ure og lignende udstyr, som kan registrere puls og mange andre ting. Er vi sikre på, at der ikke bliver genereret data, som giver private virksomheder indsigt i personlige forhold, som vi egentlig ikke ønsker at dele med dem?

Hvor stiller det jer som forskere?

Vi ser den type overvejelser som en vigtig del af vores opgave som offentlige forskere. Vores forskning viser, hvad der kan lade sig gøre, men som samfund skal vi ikke gøre ting, blot fordi de er mulige. Der er behov for retningslinjer og lovgivning på området. Hvis det ikke kommer på plads, vil private virksomheder bare køre los.


Læs også...

Det seneste halve år har PROSA oplevet, at antallet af henvendelser om opsigelser overstiger antallet af ansættelseskontrakter. ”Det er nyt og uvant,…

Kommissionens udspil omkring at gøre EU førende inden for AI-udvikling blev offentliggjort 9. april. Der skal blandt andet oprettes AI-gigafabrikker…

I 2026 åbner SDU et nyt campus i Vejle, som skal have fokus på IT- og STEM-uddannelser. Nu har uddannelses- og forskningsministeren godkendt de første…

Meta vil udvide begrænsningerne i de ungdomskonti til Instagram, som virksomheden indførte i blandt andre USA, Canada og England i efteråret. Samtidig…

Surrogatmødre, medforældre og stedbørnsadoptanter får nu udvidede muligheder for at holde barsel. Læs om de nye regler her.

PROSA oplever en stigning blandt især mandlige medlemmer, der opsiges enten i forbindelse med, at de fremsætter ønske om afholdelse af forældreorlov,…

Netcompany har alle de rette kontakter og kontrakter med det offentlige Danmark, men det sker desværre ofte på bekostning af de ansatte. ”Der er for…

Peter var glad og spændt, da han landede sit første job i IT-branchen – en ansættelse i Netcompany. Men nu, et halvt år senere, er han ved at brænde…

Fredag den 4. april er det 50 år siden, at Bill Gates og Paul Allan stiftede virksomheden Microsoft. De gjorde hjemmecomputeren (desktop) til…

Der mangler et opgør og nye alternativer til techgiganternes forretningsmodel, som fremmer hadtale. Tag jer sammen og kom i gang, lyder det fra Maia…