Tuukka Ruotsalo, der er lektor på Datalogisk Institut, Københavns Universitet, står sammen med ph.d.-studerende Keith Davis, bag forskningsartiklen ”Brain-Supervised Image Editing”. Foto: Københavns Universitet

forskning

Ny software kan redigere billeder ved tankens kraft

Det er lykkedes forskere fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet at udvikle software, der er i stand til at redigere billeder med elektriske signaler fra brugerens hjerne som det eneste input.

Hvad kan jeres software?

Vi kan få en computer til at redigere billeder alene baseret på personers tanker. Computeren har ikke fået nogen forudgående informationer om, hvilke detaljer i billedet den skal redigere eller hvordan. Dette har aldrig været gjort tidligere.

Hvordan gjorde I?

30 deltagere bar hætte udstyret med elektroder, som registrerer elektriske signaler fra hjernen. De skulle betragte de samme 200 fotos af forskellige personer og blev bedt om at lægge særligt mærke til eksempelvis kvinder, blondt hår eller andre detaljer. Ud fra deres hjerneaktivitet kortlagde computermodellen først, hvilket ansigtstræk der indgik i øvelsen, og redigerede billederne tilsvarende. Gik opgaven ud på at lægge mærke til en bestemt hårfarve, fik alle personerne den hårfarve. Computeren havde ingen viden om, hvad ansigtsgenkendelse er, eller nogen idé om de relevante ansigtstræk. Alligevel redigerede den kun netop det ansigtstræk, der var fokus for øvelsen, mens alle øvrige træk forblev uændrede.

Hvad er det nye?

Al eksisterende software af denne type er blevet trænet ved hjælp af markeret input. Men i vores forsøg var deltagernes tanker det eneste input. Det er et helt nyt paradigme inden for kunstig intelligens — at bruge den menneskelige hjerne direkte som grundlag.

Hvad er ulemperne?

Det kræver etiske overvejelser at kortlægge personers hjerneaktivitet. Den, som erhverver denne type af viden, kan i princippet få en meget dybtgående indsigt i personens præferencer. Vi kan allerede se nogle tendenser. Folk køber 'smarte' ure og lignende udstyr, som kan registrere puls og mange andre ting. Er vi sikre på, at der ikke bliver genereret data, som giver private virksomheder indsigt i personlige forhold, som vi egentlig ikke ønsker at dele med dem?

Hvor stiller det jer som forskere?

Vi ser den type overvejelser som en vigtig del af vores opgave som offentlige forskere. Vores forskning viser, hvad der kan lade sig gøre, men som samfund skal vi ikke gøre ting, blot fordi de er mulige. Der er behov for retningslinjer og lovgivning på området. Hvis det ikke kommer på plads, vil private virksomheder bare køre los.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…