Kvindelige demonstranter i Libyen

Kvindelige demonstranter i Benghazi i Libyen i 2011. Foto: Patrick Baz/Ritzau Scanpix

overvågning

Techfirmaer under anklage

To franske techfirmaer er kommet på anklagebænken for at have hjulpet Egypten og Libyen til at opspore systemkritikere.

Fire ledende medarbejdere fra de franske teknologivirksomheder Amesys og Nexa Technologies er blevet sigtet for medvirken til tortur og forsvindinger, fordi de har eksporteret avanceret overvågningsteknologi til Libyen og Egypten.

Ifølge en domstol i Paris gjorde overvågningsudstyret det muligt for de brutale regimer i Libyen og Egypten at opspore og pågribe systemkritikere.

Sagen begyndte for over ti år siden, da Amesys lod Libyens daværende diktator Moammar Gadaffi anskaffe teknologi til aflytte internettrafikken midt under den libyske borgerkrig, der endte med Gadaffis fald.

Sigtelserne sender en klar besked til overvågningsindustrien om, at de ikke er hævet over loven
- Rasha Abdul Rahim, Amnesty International

Seks vidner er senere stået frem ved den franske domstol, hvor de har fortalt om tortur og overgreb som en direkte konsekvens af overvågningen.

I 2014 solgte Nexa udstyr til aflytning af telefoner og tekstbeskeder til Egyptens præsident Abdel al-Sisi, som havde taget magten ved et blodigt militærkup få måneder tidligere.   

Sagen er rejst af International Federation for Human Rights (FIDH), som hævder, at eksporten skete uden tilladelse fra de franske myndigheder, og at der i begge tilfælde var overvejende sandsynlighed for, at udstyret ville blive benyttet til forbrydelser og overgreb.

Sigtelserne mod de fire ledende medarbejdere betegnes af eksperter som skelsættende, da det er yderst sjældent, at overvågningsindustrien stilles til regnskab for medvirken til forbrydelser og krænkelser af menneskerettighederne.

”Sigtelserne sender en klar besked til overvågningsindustrien om, at de ikke er hævet over loven, og at de kan blive stillet til regnskab for deres handlinger”, siger Rasha Abdul Rahim, der er leder af Amnesty Internationals tech-research.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…