Kvindelige demonstranter i Libyen

Kvindelige demonstranter i Benghazi i Libyen i 2011. Foto: Patrick Baz/Ritzau Scanpix

overvågning

Techfirmaer under anklage

To franske techfirmaer er kommet på anklagebænken for at have hjulpet Egypten og Libyen til at opspore systemkritikere.

Fire ledende medarbejdere fra de franske teknologivirksomheder Amesys og Nexa Technologies er blevet sigtet for medvirken til tortur og forsvindinger, fordi de har eksporteret avanceret overvågningsteknologi til Libyen og Egypten.

Ifølge en domstol i Paris gjorde overvågningsudstyret det muligt for de brutale regimer i Libyen og Egypten at opspore og pågribe systemkritikere.

Sagen begyndte for over ti år siden, da Amesys lod Libyens daværende diktator Moammar Gadaffi anskaffe teknologi til aflytte internettrafikken midt under den libyske borgerkrig, der endte med Gadaffis fald.

Sigtelserne sender en klar besked til overvågningsindustrien om, at de ikke er hævet over loven
- Rasha Abdul Rahim, Amnesty International

Seks vidner er senere stået frem ved den franske domstol, hvor de har fortalt om tortur og overgreb som en direkte konsekvens af overvågningen.

I 2014 solgte Nexa udstyr til aflytning af telefoner og tekstbeskeder til Egyptens præsident Abdel al-Sisi, som havde taget magten ved et blodigt militærkup få måneder tidligere.   

Sagen er rejst af International Federation for Human Rights (FIDH), som hævder, at eksporten skete uden tilladelse fra de franske myndigheder, og at der i begge tilfælde var overvejende sandsynlighed for, at udstyret ville blive benyttet til forbrydelser og overgreb.

Sigtelserne mod de fire ledende medarbejdere betegnes af eksperter som skelsættende, da det er yderst sjældent, at overvågningsindustrien stilles til regnskab for medvirken til forbrydelser og krænkelser af menneskerettighederne.

”Sigtelserne sender en klar besked til overvågningsindustrien om, at de ikke er hævet over loven, og at de kan blive stillet til regnskab for deres handlinger”, siger Rasha Abdul Rahim, der er leder af Amnesty Internationals tech-research.


Læs også...

”Der er ingen tvivl om, at ChatGPT er højere kvalitet i forhold til specifikke opgaver, men generelt er DeepSeek god nok. Man kan sige, at den fint…

Virtual reality er trådt ind hos sundhedsvæsenet. Senest er VR-briller blevet en del af hverdagen på flere hospitaler, hvor de giver patienter et…

En stor, global undersøgelse viser et tydeligt ønske om bedre balance mellem privatliv og arbejde. Det er første gang, at det bliver højere…

I Tyskland har over 70 procent af virksomhederne ifølge Eurostat svært ved at få fat i de rette it-kompetencer. I Danmark gælder det halvdelen af…

Presset økonomi i Rigspolitiet betyder, at Koncern IT, der står for politiets it-udvikling og it-drift skal spare 50 årsværk. Processen med…

Det bekymrer de it-ansattes fagforening, PROSA, at der trods anstrengelser for at skærpe cybersikkerheden herhjemme er pivåbent for, hvordan køb…

En global rangliste har et dansk hackerhold på førstepladsen, og det sætter en streg under, at Danmark er i den internationale hacker-elite.…

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…