Kvindelige demonstranter i Libyen

Kvindelige demonstranter i Benghazi i Libyen i 2011. Foto: Patrick Baz/Ritzau Scanpix

overvågning

Techfirmaer under anklage

To franske techfirmaer er kommet på anklagebænken for at have hjulpet Egypten og Libyen til at opspore systemkritikere.

Fire ledende medarbejdere fra de franske teknologivirksomheder Amesys og Nexa Technologies er blevet sigtet for medvirken til tortur og forsvindinger, fordi de har eksporteret avanceret overvågningsteknologi til Libyen og Egypten.

Ifølge en domstol i Paris gjorde overvågningsudstyret det muligt for de brutale regimer i Libyen og Egypten at opspore og pågribe systemkritikere.

Sagen begyndte for over ti år siden, da Amesys lod Libyens daværende diktator Moammar Gadaffi anskaffe teknologi til aflytte internettrafikken midt under den libyske borgerkrig, der endte med Gadaffis fald.

Sigtelserne sender en klar besked til overvågningsindustrien om, at de ikke er hævet over loven
- Rasha Abdul Rahim, Amnesty International

Seks vidner er senere stået frem ved den franske domstol, hvor de har fortalt om tortur og overgreb som en direkte konsekvens af overvågningen.

I 2014 solgte Nexa udstyr til aflytning af telefoner og tekstbeskeder til Egyptens præsident Abdel al-Sisi, som havde taget magten ved et blodigt militærkup få måneder tidligere.   

Sagen er rejst af International Federation for Human Rights (FIDH), som hævder, at eksporten skete uden tilladelse fra de franske myndigheder, og at der i begge tilfælde var overvejende sandsynlighed for, at udstyret ville blive benyttet til forbrydelser og overgreb.

Sigtelserne mod de fire ledende medarbejdere betegnes af eksperter som skelsættende, da det er yderst sjældent, at overvågningsindustrien stilles til regnskab for medvirken til forbrydelser og krænkelser af menneskerettighederne.

”Sigtelserne sender en klar besked til overvågningsindustrien om, at de ikke er hævet over loven, og at de kan blive stillet til regnskab for deres handlinger”, siger Rasha Abdul Rahim, der er leder af Amnesty Internationals tech-research.


Læs også...

Der mangler et opgør og nye alternativer til techgiganternes forretningsmodel, som fremmer hadtale. Tag jer sammen og kom i gang, lyder det fra Maia…

Hatespeech, antifeminisme og manosfære er blevet forrygende forretningsmodeller for influencers på sociale medier. De har fået godt tag i unge mænd…

Tobias Fonsmark har aldrig før oplevet så stor interesse for datasikkerhed og open source. På tværs af europæiske grænser vokser nye initiativer frem.…

To danske forskere har fået 21 millioner kroner til at etablere det første center i verden, som skal forske i effekterne, når kunstig intelligens…

Er din arbejdsgiver blevet opkøbt af en anden virksomhed? Her vil du som ansat have nogle særlige rettigheder – bliv klogere her.

Sven Uhrenholdt Frenzel er 31 år og arbejder som systemarkitekt hos Banedanmark.

Tusindvis af børn og unge ser med, når William Karlberg og hans kolleger tager politiuniformen på og livestreamer en gamingaften eller lægger en…

PROSA kæmper for en 30 timers arbejdsuge, for det vil komme både den enkelte, virksomhederne og samfundet til gode. Samtidig trænger fagforeningerne…

Vores samfund er ikke gearet til en 30 timers arbejdsuge, og derfor risikerer medarbejdere på nedsat tid at komme i problemer, hvis de på et tidspunkt…

"Arbejd, arbejd!" synger Bikstok Røgsystem intenst. Men er sandheden, at vi skal arbejde mer', mer' og endnu mer'? I øjeblikket er vores arbejdsliv…