Kvindelige demonstranter i Libyen

Kvindelige demonstranter i Benghazi i Libyen i 2011. Foto: Patrick Baz/Ritzau Scanpix

overvågning

Techfirmaer under anklage

To franske techfirmaer er kommet på anklagebænken for at have hjulpet Egypten og Libyen til at opspore systemkritikere.

Fire ledende medarbejdere fra de franske teknologivirksomheder Amesys og Nexa Technologies er blevet sigtet for medvirken til tortur og forsvindinger, fordi de har eksporteret avanceret overvågningsteknologi til Libyen og Egypten.

Ifølge en domstol i Paris gjorde overvågningsudstyret det muligt for de brutale regimer i Libyen og Egypten at opspore og pågribe systemkritikere.

Sagen begyndte for over ti år siden, da Amesys lod Libyens daværende diktator Moammar Gadaffi anskaffe teknologi til aflytte internettrafikken midt under den libyske borgerkrig, der endte med Gadaffis fald.

Sigtelserne sender en klar besked til overvågningsindustrien om, at de ikke er hævet over loven
- Rasha Abdul Rahim, Amnesty International

Seks vidner er senere stået frem ved den franske domstol, hvor de har fortalt om tortur og overgreb som en direkte konsekvens af overvågningen.

I 2014 solgte Nexa udstyr til aflytning af telefoner og tekstbeskeder til Egyptens præsident Abdel al-Sisi, som havde taget magten ved et blodigt militærkup få måneder tidligere.   

Sagen er rejst af International Federation for Human Rights (FIDH), som hævder, at eksporten skete uden tilladelse fra de franske myndigheder, og at der i begge tilfælde var overvejende sandsynlighed for, at udstyret ville blive benyttet til forbrydelser og overgreb.

Sigtelserne mod de fire ledende medarbejdere betegnes af eksperter som skelsættende, da det er yderst sjældent, at overvågningsindustrien stilles til regnskab for medvirken til forbrydelser og krænkelser af menneskerettighederne.

”Sigtelserne sender en klar besked til overvågningsindustrien om, at de ikke er hævet over loven, og at de kan blive stillet til regnskab for deres handlinger”, siger Rasha Abdul Rahim, der er leder af Amnesty Internationals tech-research.


Læs også...

På grund af den nye lov om registrering af arbejdstid, har PROSAs juridiske team hen over sommeren fået mange henvendelser omkring tidsregistrering og…

Forestående ferietid betyder desværre også fyringstid og ”oprydning” i en del virksomheder. Det fortæller jurist Camilla Winter, som her giver et par…

Vi kan ligeså godt se det i øjnene - juli vejret er lunefuldt og rammer ofte sommerdrømmene som en våd karklud. Men fortvivl ikke! PROSAs egen film-…

Internettet og computerbranchen var engang det vilde vesten, et sted, hvor man kunne gøre, hvad man ville uden nogen form for ansvar for almindelige…

Hvad er op og ned i junglen af sundhedstrends? PROSAbladet har spurgt Martin Grønne Jensen, som er dataingeniør, holder foredrag om longevity og er…

Vil du gerne leve længere, så bør du måske give longevity escape velocity-teorien lidt opmærksomhed. Tilhængerne af teorien mener nemlig, at vi kan…

Ny image-analyse fra Computerworld rykker ikke ved, hvem de danske it-professionelle sætter ind på en førsteplads. Til gengæld må Apple se sig slået…

XZ Utils-angrebet havde potentialet til at blive det mest alvorlige supply chain attack til dato, men angrebet blev (heldigvis) spottet i tide, fordi…

JA, siger Isak, Amanda, Lea, Martha og Hannibal. De er mellem 16-26 år og bruger dagligt flere timer på at scrolle gennem de sociale medier for at…

Er du en af de mange dimittender, som står med et nytrykt eksamensdiplom i hånden og er på vej ud på arbejdsmarkedet? Så er Kasper Bach manden, du…