Der er intet sket på de tre år, der er gået siden EU-domstolen i december 2016 afgjorde, at stort set alle danskere med en mobiltelefon ulovligt bliver overvåget.
Danske teleselskaber er nemlig stadig pålagt at gemme oplysninger om, fra hvilke IP-adresser man logger på nettet, hvem man er i kontakt med på mobiltelefonen hvornår, og i flere tilfælde hvor man befinder sig, skriver Berlingske Tidende. Selv om justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i marts 2017 selv erkendte, at denne masseindsamling af data om danskernes brug af telefoni og internet er ulovlig, han har stadig ikke ændret loven.
Foreningen Imod Ulovlig Logning har anlagt sag mod justitsministeren, men Østre Landsret valgte i marts at udsætte behandlingen af sagen ”indtil videre til den 1. september 2019”. Dermed fulgte landsretten Justitsministeriets bøn om at afvente EU-Domstolens afgørelse af en belgisk klagesag om, hvorvidt data, der allerede er samlet ind, stadig kan gemmes og anvendes.
Ifølge Berlingske Tidende har Justitsministeriet under sagen sagt, ”at den nugældende danske logningsbekendtgørelse kan opretholdes midlertidigt som følge af de ekstraordinære retlige og faktiske vanskeligheder, som en målretning af logningsforpligtelsen medfører, og de væsentlige samfundsmæssige skadevirkninger, som en øjeblikkelig tilsidesættelse ville medføre”.
- Hvis jeg var justitsministerens rådgiver, ville jeg råde dem til at gøre det samme, som de gør nu: Træk tiden længst muligt, så det ikke bliver en diskussion under valgkampen. Dette handler om den individuelle ret til privatliv, og hvad staten må gøre mod os, borgerne, siger Peter Kofod, debattør og bestyrelsesmedlem i Foreningen Imod Ulovlig Logning til avisen.
Formelt har Justitsministeriet lovet at have et nyt lovforslag klar til april.
sny