Princh: Princh var en god beslutning

Det er nu godt et år siden, at de to kolleger og venner Thomas Ommen og Hans Brink Hansen besluttede at starte egen virksomhed på idéen om print fra mobile enheder til printere i det offentlige rum. Princh blev navnet på løsningen og virksomheden, som Prosabladet har fulgt over flere numre. Men var idéen bæredygtig, og blev forventningerne til livet som iværksættere indfriet? 

– Målet var at lave noget, vi syntes var sjovt og spændende at arbejde med, og det mål er blevet indfriet. Det er blevet et arbejdsliv i konstant udvikling, hvor der hele tiden kommer både nye udfordringer og åbner sig nye muligheder. Det har været udviklende på det personlige plan og utroligt lærerigt med hensyn til alle faser i opbygningen af en virksomhed, siger Thomas. 

For Hans, der undervejs også skulle håndtere rollen som nybagt far, har det også været det hele værd.

– Det var den rigtige beslutning. Jeg har igen fået kontakt med min indre ingeniør og haft glæden af at være med til at udvikle noget, der virkelig giver værdi for dem, der bruger vores løsning. Der har også fulgt et stort ansvar med, da hver dag har budt på komplekse problemstillinger, som der bare ikke er andre end en selv til at løse.

Succes på bibliotekerne

I september 2015 besluttede folkene bag Princh sig for at satse på bibliotekerne, der blandt de forskellige mulige kundegrupper havde vist sig som de klart mest lovende. I dag har denne satsning vist sig at være rigtig. Halvdelen af danske biblioteker har sagt ja til at anvende Princh til print fra de opstillede pc'er og fra borgernes egne enheder. Hver måned ryger der cirka 50.000 printjobs igennem Princh, der er en Software-as-a-Service-løsning, og tallet er stærkt stigende. Troen på, at der vil være brug for en nemt tilgængelig printmulighed på en printer uden for hjemmet, er stor.

– Der er ikke længere det samme behov for at printe eksempelvis boardingpas eller billetter, som nu blot kan vises fra en app. Men der vil i lang tid fremover være et behov for at printe forskelligt materiale; specielt det, der skal udleveres til andre, fortæller Christian Friis Schaarup, der sammen med de to stiftere, softwarearkitekt Morten Larsson og investor Carl Nielsen, udgør ejerkredsen i Princh.

– Mange vil ikke ønske at investere i en hjemmeprinter til de forholdsvist få gange, de har brug for at printe noget. Og hvis de finder ud af, at det nærliggende bibliotek, kiosken eller tankstationen tilbyder en god og nem anvendelig printmulighed, vil de foretrække det, tilføjer han.

Ny finansiering til vækst

Princh har været i gang med at skaffe finansiering til den videre vækst, og det har ikke været svært at tiltrække interesserede investorer. Det er nu resulteret i en aftale med et større dansk investeringsselskab. 

– Vi er gået fra en fase, hvor vi har undersøgt, hvem vores kunder skulle være, og i hvilken retning vores løsning skulle udvikles. Nu er vi der, hvor vi har et modent produkt, der er bedre end alt andet på markedet, og som har bevist sin værdi i drift og sit forretningspotentiale. Så nu skal vi finansiere den videre vækst, fortæller Thomas.

De nye millioner skal blandt andet bruges til at skrue lidt ned for antallet af praktikanter for i højere grad at fastansætte folk, blandt andet en supporter, da hurtig og effektiv support er en vigtig del strategien. 

Nye distributører

Aktuelt er der gang i spændende ting på flere fronter. En version 2.0 er netop lanceret med nye features, som bibliotekerne har efterspurgt - blandt andet en kurv som i webshop, hvor man samler sine print op og betaler for dem i et hug. Derudover har der vist sig nye muligheder på distributionssiden. Man har lavet et samarbejde med en svensk virksomhed, som har løsninger inde på omkring 80-90 procent af alle svenske biblioteker. De er meget interesserede i at have Princh med i deres produktportefølje.

– Det er virkeligt interessant for os, at vi nu har gode dialoger med distributører, som kan få vores løsning meget bredt ud – også internationalt, fortæller Thomas.

Ud over større softwarehuse, der leverer til bibliotekerne, peger han også på printerleverandører som en type distributører, der kan se en god mulighed i at tilbyde en merværdi til deres kunder ved at levere Princh sammen med deres printere og kopimaskiner.


Læs også...

Microsoft starte en atomreaktor op igen for at give grøn strøm til deres datacentre, specielt dem med AI. Hvis det reelt går igennem og de får startet…

En ny feature i et af Googles AI-værktøjer gør det muligt at lave en podcast på få minutter. Featuren er så nem at bruge, at den egentlig ikke behøver…

Millioner af udviklere verden over bruger hver dag JavaScript – men hvorfor er programmeringssproget blevet så populært? PROSAbladet har talt med…

Et nyt projekt indsamler danske stemmer for at sikre, at AI-løsninger fremover også kan tale med dialekter. Du kan også donere din stemme, skriver DR.…

I dag lever Andreas Green Rasmussen af at finde dygtige iværksættere, han kan investere i. Men han har også selv flere startups på CV'et – og han ved,…

Ugly Duckling Ventures er en dansk venturefond, der håber at finde de startups, som bliver store milliardforretninger. Men hvad er en venturefond…

Der findes et hav af muligheder, når du som iværksætter skal finde finansiering til din startup. PROSAbladet guider dig til otte steder, hvor du kan…

Tech-giganterne er stadig i front, når it-studerende skal rangere populære arbejdspladser. Til gengæld har de store konsulenthuse taget et stort dyk…

Nye løsninger, en fælles dataplatform og et digitalt innovationscenter. Det er tre af hovedpunkterne i regeringens nye udspil, der skal sætte skub…

I den lille, amerikanske by Granbury i Texas summer en bitcoin-mine så meget, at borgerne i byen bliver syge.