Sørg for at holde din ferie

Nyuddannedes dagpengesats kan beregnes efter seks måneder

Er du nyuddannet, kan du få beregnet en dagpengesats efter seks måneder, fra din dagpengeret er begyndt. I givet fald skal du have indberettet mindst tre måneders indtægt i SKATs indkomstregister, efter din uddannelse er afsluttet – altså ikke kun fra din dagpengeretsdato. Det kan eksempelvis være aktuelt for dig, der har fulgt en uddannelse, som er normeret til 18 måneder, men allerede afslutter din uddannelse efter 16 måneder.

Beregningen sker udelukkende på baggrund af indtægt, du har efter uddannelsens afslutning, og under forudsætning af, at der er indberettet mindst tre måneders løn. Det behøver ikke være fuldtidsarbejde. Det er også en forudsætning, at satsen vil blive højere end dimittendsatsen. Bliver den ikke det, fortsætter du med at modtage dimittendsatsen.

Denne beregningsregel omfatter kun dimittender. Det vil sige, at man som ledig kun kan få beregnet en dagpengesats ud fra følgende situationer:

1.    Nyindplacering på baggrund af indkomst.
2.    Genindplacering på baggrund af 1.924 løntimer.
3.    Hvis du skifter forsikringsstatus fra fuldtids- til deltidsforsikret medlem af a-kassen.

Her skal vi altid beregne på de 12 bedste måneder inden for de seneste 24 måneder (i medlemsperioder). Hvis der ikke er 12 måneder, skal vi beregne på de måneder, der er. Det vil sige, at vi kan beregne en dagpengesats på baggrund kun en måneds arbejde, og satsen gælder i hele indplaceringen.

Hvis du er ledig, har haft arbejde i 2016 og har optjent feriepenge, kan du holde ferien inden den 30. april 2018. Får du ikke brugt feriepengene, er de spildt. Som ledig har du nemlig ikke mulighed for at overføre feriedage til det nye ferieår.

Du kan også have dage med ret til feriedagpenge, som du har optjent i 2016. Du vælger naturligvis selv, om du vil holde ferie med feriedagpenge.

Hvis du er ledig, skal du huske at melde ferie til jobcentret og a-kassen, lige så snart du ved, hvornår du holder ferie. Du skal senest give besked, 14 dage før din ferie begynder.

Feriedagpenge fra a-kassen

Du optjener feriedagpenge i din ledighedsperiode. Vi skriver til dig i løbet af april og informerer dig om, hvor mange dage du har optjent med ret til feriedagpenge. Hvis du blev ledig i løbet af 2017, kan du have ret til både feriepenge fra en arbejdsgiver og feriedagpenge fra a-kassen. Den ferie, du har optjent hos en arbejdsgiver, skal holdes først. For at have ret til feriedagpenge skal du også have ret til dagpenge.

I 2017 optjener du ikke længere feriedagpenge på baggrund af sygedagpenge. Det kan have stor betydning, specielt hvis du har været sygemeldt i en længere periode.

Ny ferielov

Vi ved endnu ikke, hvilken indflydelse den nye ferielov vil få i forhold til reglerne om feriedagpenge, der jo ikke følger de samme regler som ferieloven. I princippet er feriedagpenge det samme som dagpenge. Den eneste forskel er, at man rent faktisk har mulighed for at holde ferie uden at skulle stå til rådighed for arbejdsmarkedet i perioden. Det vil eksempelvis sige, at feriedagpenge ikke overføres til Feriekonto.


Læs også...

Hvor kommer hackerne fra? Hvad har krigen i Ukraine betydet for cyberkriminaliteten? Og hvor godt rustede er vi egentlig mod truslerne?…

Vi har set flere eksempler på, at virksomhedsplatforme misbruger begrebet 'selvstændig' for at undgå omkostninger til for eksempel løn under sygdom og…

Hvis du er blevet sagt op eller selv har valgt at fratræde en stilling, så har du mulighed for at få fri med løn til den nødvendige jobsøgning og til…

Uddannelse i it-arkitektur samler programmering, design og forretningsforståelse under en paraply. Den er skræddersyet til mange virksomheders krav og…

Ny forskning peger på, at du selv kan gøre en del for at forebygge demens. I det hele taget har de senere års forskning fokuseret på, hvad både kost,…

Prøv dig frem. Der er nemlig forskel på, hvad man lærer på universitetet, og hvad man anvender i praksis, når man står i et datacenter. Det fortæller…

En gruppe it-specialister sørger for, at vi overhovedet kan bruge internettet uden at sidde fast i trafikpropper eller ryge de forkerte steder hen. De…

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…

Når det hele brænder, og et hackerangreb er i gang, bevarer Christian Henriksen roen og overblikket – det har han nemlig lært i Forsvaret, hvor han…

For fire år siden startede de første cyberværnepligtige i Forsvaret, og nu er hold otte i gang på kasernen i Fredericia. Forløbet klæder de unge på…