Illustration: Ideogram

sociale medier

SoMe for Dummies: Din guide

Ni ud af ti danskere er på sociale medier. Måske er du en del af statistikken, eller måske holder du det i strakt arm. Men hvad er det egentlig, der gør, at gennemsnitsdanskeren bruger timevis på de sociale platforme? Dyk ned i guiden og får tips til at navigere rundt i SoMe-junglen.

Instagram: Det Digitale Fotoalbum

Instagram er den moderne version af fotoalbummet. Her deler brugerne billeder og videoer, som kan redigeres og forskønnes med filtre. Billederne deles på brugernes profiler eller som stories, der forsvinder efter 24 timer.

Ifølge Danmarks Statistik har 56 % af danskerne en Instagram-profil, og 90% af unge mellem 12-18 år har installeret app’en. På grund af de mange filtre, kritiseres Instagram for at fremme urealistiske skønhedsidealer. Derudover bliver platformen kritiseret for at indsamle store mængder data om brugernes aktiviteter, lokationer og interesser til annoncering.

Instagram er i familie med Facebook, der begge ejes af Meta. Virksomheden har for nyligt investeret i augmented reality (AR), som fremover også vil give interaktive oplevelser for brugerne på begge platforme.

Snapchat: Et øjebliksbillede

På Snapchat handler det om at ”snappe” øjeblikket med sine venner. Det gøres ved at sende billeder eller videoer, som automatisk slettes, efter de er blevet set. Tjenesten er interaktiv og legende med filtre og spil, hvor man helst skal slå vennernes ”snapscore” – altså antallet af snaps, der sendes på en dag.

En undersøgelse fra Børns Vilkår viser, at 73 procent af danske børn i alderen 9-17 år bruger Snapchat, selvom den officielle aldersgrænse er 13 år. For den generelle danske befolkning har 45% en profil.

Selvom Snapchat promoverer privatliv ved at lade beskeder forsvinde, er det stadig muligt at tage skærmbilleder, hvilket kan føre til deling af private billeder uden samtykke. Derudover er Snapchat blevet kritiseret for at indsamle data. Blandt andet ved den indbyggede funktion "Snap Map," som viser brugernes realtidsplacering.

I år lancerede Snapchat chatbotten ”My Ai”, som er bygget på kunstig intelligens og som udvikler sprog og adfærd, der er tilpasset den enkelte bruger. Denne er blevet kritiseret for at høste data fra brugerne, som virksomhederne kan bruge til målrettet annoncering.

Prosabladet: Sender du et billede af dig selv? Snapchat høster data fra børn og unge


TikTok: Kritik og kreativitet

På den kinesiske app TikTok kan du finde alt fra dansevideoer til nyheder og madopskrifter. Mediet er en legende og dynamisk platform, som udelukkende består af de videoer, som brugerne uploader, som havner i en uendelig rullefunktion. En undersøgelse fra Wilke viser, at 63% af danske unge i alderen 15-19 år bruger platformen.

App’en har flere gange været i modvind og er blevet kritiseret for at dele brugernes data med kinesiske myndigheder. Derfor har EU Kommissionen forbudt sine ansatte at have app’en installeret på sine telefoner, og de danske folketingspolitikere er blevet rådet til at slette den.
Til trods for det er TikTok i vækst og bliver ved med at udvide med nye værktøjer og forbedre sin algoritmer.

Tal fra Danmarks statistik viser, at Danmark er det EU-land, hvor sociale medier er mest udbredte. Ni ud af ti danskere har mindst én profil, og de mest downloadede apps er Facebook (84%), Instagram (56%), og Snapchat (45%). Halvdelen af de 16-19-årige anvender mindst fem sociale medier.

Prosabladet: Snapchat holder unge som gidsler: Politikerne skal reagere

Og hvad med de andre?

Reddit

Reddit er en platform, der fungerer som en stor samling af fællesskaber og nicheemner –de såkaldte ’subreddits’. Emnerne spænder bredt fra teknologi, videnskab og politik til specifikke tv-serier, hobbyer og memes.

Hvert subreddit er et selvstændigt forum med egne regler og moderatorer. Brugerne kan oprette indlæg, kommentere og stemme på indhold ved at ’upvote’ og ’downvote’.

YouTube

YouTube er verdens største videodelingsplatform, hvor brugere kan uploade, dele og se videoer. Indholdet spænder fra musikvideoer, vlogs, tutorials og dokumentarer til live streams og uddannelsesindhold.

YouTube bevæger sig mod mere originalt indhold gennem YouTube Originals og har også introduceret YouTube Shorts, som er en konkurrent til TikTok.

Mastodon

Mastodon opstod som et forsøg på at skabe et netværk, som ikke er afhængig af en virksomhed. Sitet drives af frivillige og består af mange små, uafhængige sider, som brugerne selv kan oprette og styre. Indholdet kan postes som korte opdateringer (toots), billeder og videoer, som man kan like, dele (boost) og kommentere.

Platformen fokuserer på databeskyttelse og er uden algoritmer, hvilket tiltrækker brugere, der ønsker mere kontrol over data og privatliv.

 

 


Læs også...

Microsoft starte en atomreaktor op igen for at give grøn strøm til deres datacentre, specielt dem med AI. Hvis det reelt går igennem og de får startet…

En ny feature i et af Googles AI-værktøjer gør det muligt at lave en podcast på få minutter. Featuren er så nem at bruge, at den egentlig ikke behøver…

Millioner af udviklere verden over bruger hver dag JavaScript – men hvorfor er programmeringssproget blevet så populært? PROSAbladet har talt med…

Et nyt projekt indsamler danske stemmer for at sikre, at AI-løsninger fremover også kan tale med dialekter. Du kan også donere din stemme, skriver DR.…

I dag lever Andreas Green Rasmussen af at finde dygtige iværksættere, han kan investere i. Men han har også selv flere startups på CV'et – og han ved,…

Ugly Duckling Ventures er en dansk venturefond, der håber at finde de startups, som bliver store milliardforretninger. Men hvad er en venturefond…

Der findes et hav af muligheder, når du som iværksætter skal finde finansiering til din startup. PROSAbladet guider dig til otte steder, hvor du kan…

Tech-giganterne er stadig i front, når it-studerende skal rangere populære arbejdspladser. Til gengæld har de store konsulenthuse taget et stort dyk…

Nye løsninger, en fælles dataplatform og et digitalt innovationscenter. Det er tre af hovedpunkterne i regeringens nye udspil, der skal sætte skub…

I den lille, amerikanske by Granbury i Texas summer en bitcoin-mine så meget, at borgerne i byen bliver syge.