Den 1. oktober startede Anne Marie Engtoft Larsen i rollen som Danmarks næste tech-ambassadør. En udenrigspolitisk tung post, hvor hun med egne ord skal repræsentere Danmark og de danske værdier over for nogle af verdens største techvirksomheder.
Jeg vil benytte lejligheden til at ønske tech-ambassadøren tillykke med jobbet. Der er indtil flere centrale opgaver, der trænger sig på for den nye ambassadør. Hendes egen arbejdsgiver, udenrigsministeren, har udtalt, at emner som, at virksomhederne betaler en fair skat og holder op med at undergrave de nationale demokratier, er vigtige at tage fat på.
Digitale løsninger skal ikke have lov til at undertrykke borgernes rettigheder
Og det er vi helt enige i. Hvis den danske tech-ambassadør skal have værdi for Danmark, skal hun være med til at fremme debatten om, at digitale løsninger ikke skal have lov til at tilsidesætte eller undertrykke borgernes rettigheder. Hun skal fremme (danske) privacy-by-design-løsninger og -eksport i Silicon Valley og fremme værdier som dataetik, privatliv og fair konkurrence blandt techgiganterne.
Men techgiganterne er også overvågningsgiganter. Igennem en årrække har de opbygget omfattende overvågningssystemer, som konstant registrerer og kortlægger deres brugeres persontyper og kalkulerer mulige politiske præferencer og forbrugsmønstre. Det giver dem en kolossal magt, og det giver anledning til bekymring over deres evne til at påvirke demokratiet.
Denne voldsomme overvågning kaster nemlig mørke skygger over vores demokratiske samtale, og der er behov for politisk handling, hvis vi skal beskytte frie demokratiske processer og sikre, at de ikke kan købes af højest bydende.
Techgiganternes forretningsmodel har også tilført dem enorme værdier, og nogle af erhvervslivets organisationer har da også straks peget på, posten skal bruges til at lære af Silicon Valley og hjælpe danske virksomheder med at finde vej til de internationale markeder med techgiganternes metoder.
Det er den helt forkerte vej at gå. Tværtimod bør tech-ambassadøren tage hul på at fremme de værdier, som rører sig ude blandt de danske og europæiske borgere. Værdier som netop dataetik, privatliv og fair konkurrence. Det er min opfattelse, at det faktisk også kan blive en god forretningsmodel, særligt hvis vi formår at være nogle af de første til at gå den vej.
Det er samtidig lidt paradoksalt, at politikerne i Folketinget finder det nødvendigt at sende en tech-ambassadør ud i verden, mens de selv samme politikere ikke kan tage sig sammen til at debattere it-politik på et nødvendigt niveau.
Hvis tech-ambassadørens rolle blev gentænkt som en forlænget arm til et it-ministerium og et it-udvalg, der med danske værdier kunne sætte en retning for ambassadøren, ville opgaven måske være lettere overkommelig. Med disse forhåbninger vil jeg byde Anna Marie Engtoft Larsen velkommen og ønske hende al mulig held med jobbet.