Foto: Canva

FORSKNING

Tech + stress = Technostress!

Når teknologien ikke virker, eller vi mennesker skal lære nye systemer at kende, kan det skabe stress. En gruppe forskere fra Roskilde Universitet har undersøgt technostress på landets sygehuse.


Argh, systemerne bliver ved med at crashe, og hver gang du forsøger at logge ind på din computer, går det hele i sort.

Du kender sikkert den frustration, der opstår, når teknologien ikke vil, som du vil – og der findes faktisk et begreb for det: Technostress.

Grundlæggende er technostress al den stress, som vi mennesker oplever, når vi skal tilpasse os ny teknologi, eller når teknologien driller os i løbet af hverdagen.

En gruppe forskere fra Roskilde Universitet har netop undersøgt, hvordan technostress påvirker medarbejderne på landets sygehuse. På en kræftafdeling undersøgte forskerne for eksempel 185 tilfælde af technostress, og de fandt blandt andet ud af, at sundhedspersonalet dagligt måtte genstarte it-systemet eller computeren to-tre gange, hvilket var med til at forårsage stressen.

I dag ved vi, at technostress kan føre til frustrationer, udmattelse og nedsat effektivitet, men vi mangler stadig at belyse de langsigtede konsekvenser, mener professor Morten Hertzum, der har lavet den nye undersøgelse sammen med Raluca A. Stana.


Læs også...

Det var en helt ny fornemmelse, da Søren tidligere på året blev ramt af stress, for han havde aldrig oplevet stresssymptomer før. Søren har arbejdet i…

I 1999 havnede Berit Søgaard mere eller mindre tilfældigt i IT-branchen, og hun har arbejdet her lige siden. I dag er hun compliancedirektør i Visma,…

Nettet er proppet til randen med websider, som kan hjælpe dig med det ene eller andet eller har så nørdet viden, at de med fordel kan besøges.

Unge tech-folk fortæller om deres håb og drømme for fremtiden. Danske virksomheder kigger mod et tysk eksporteventyr. Forfatter sætter spot på Kina og…

26-årige Francesca Tremulo rejste til Danmark fra Italien for tre år siden for at realisere drømmen om en fremtid i spilbranchen. Hun er uddannet…

Kinas tech fungerer og er udviklet i benhård konkurrence til at være bedst og billigst. Talentmassen er enorm, og der er prestige og attraktive…

Alberte Viendahl er 25 år og har læst multimediedesign på KEA. Hun er blevet vild med at kode og nørde, og nu vil hun gerne tage en top up-uddannelse…

Benjamin Elias Harris er 27 år, og han har gået på datamatikerlinjen på KEA. Han startede egentlig med at læse engelsk på Københavns Universitet, men…

28-årige Yousra Diab arbejdede i flere år som socialrådgiver, inden hun tog springet og startede på datamatikeruddannelsen. Det har været svært at…

26-årige Sophie Ankjær Andersen har læst multimediedesign på KEA. Hun drømmer om, at hun i fremtiden skal tage sit arbejde med til Bali og arbejde…