Foto: Canva

FORSKNING

Tech + stress = Technostress!

Når teknologien ikke virker, eller vi mennesker skal lære nye systemer at kende, kan det skabe stress. En gruppe forskere fra Roskilde Universitet har undersøgt technostress på landets sygehuse.


Argh, systemerne bliver ved med at crashe, og hver gang du forsøger at logge ind på din computer, går det hele i sort.

Du kender sikkert den frustration, der opstår, når teknologien ikke vil, som du vil – og der findes faktisk et begreb for det: Technostress.

Grundlæggende er technostress al den stress, som vi mennesker oplever, når vi skal tilpasse os ny teknologi, eller når teknologien driller os i løbet af hverdagen.

En gruppe forskere fra Roskilde Universitet har netop undersøgt, hvordan technostress påvirker medarbejderne på landets sygehuse. På en kræftafdeling undersøgte forskerne for eksempel 185 tilfælde af technostress, og de fandt blandt andet ud af, at sundhedspersonalet dagligt måtte genstarte it-systemet eller computeren to-tre gange, hvilket var med til at forårsage stressen.

I dag ved vi, at technostress kan føre til frustrationer, udmattelse og nedsat effektivitet, men vi mangler stadig at belyse de langsigtede konsekvenser, mener professor Morten Hertzum, der har lavet den nye undersøgelse sammen med Raluca A. Stana.


Læs også...

Tech-giganterne er stadig i front, når it-studerende skal rangere populære arbejdspladser. Til gengæld har de store konsulenthuse taget et stort dyk…

Nye løsninger, en fælles dataplatform og et digitalt innovationscenter. Det er tre af hovedpunkterne i regeringens nye udspil, der skal sætte skub…

I den lille, amerikanske by Granbury i Texas summer en bitcoin-mine så meget, at borgerne i byen bliver syge.

Aktivisme er et vanvittigt godt ord til at beskrive rigtigt meget af det, der sker i underskoven af it og tech. Aktivisme er aktivt at deltage. At…

Et PROSA-medlem fortæller, at hans arbejdsgiver har modtaget en henvendelse om, at han har deltaget i den offentlige debat på Facebook, og at…

Morten Reintoft oplevede, hvordan en uskyldig kommentar i en politisk debat pludselig blev et problem på hans arbejdsplads, fordi en utilfreds læser…

Webtegneserien XKCD har i snart 20 år skabt sig et publikum verden over i det mere nørdede segment. Striberne deles flittigt på sociale medier og på…

Åbne kildekoder er langt hen ad vejen fundamentet under it-udviklingen, så alle kan lære, bidrage, udvikle og arbejde videre på systemer. I Danmark…

I 90’erne var iværksætteren Lars Neupart en af pionererne inden for it-sikkerhed. I dag er han business angel og har investeret i omkring 20…

Lars Neupart har i mange år levet som investor, men tech-manden savner at være iværksætter. Derfor startede han tidligere på året en såkaldt stealth…