Virksomheden Nvidia er steget eksplosivt i værdi på grund af efterspørgslen på deres microchips til AI - til over 3.000 milliarder dollars i markedsværdi. Foto: Nvidia

AI

Techgiganter lider kæmpetab

Onsdag og torsdag faldt de store techgiganters markedsværdi med svimlende beløb. Måske er det konsekvensen af investeringskapløbet i AI. For få benytter nemlig i virkelighedens liv kunstig intelligens, har flere undersøgelser fastslået.


"Farvel til 6.880.000.000.000 kroner på 24 timer".
Sådan lyder overskriften på en artikel i Berlingske torsdag
Og avisen fortsætter:
"Så meget mistede verdens teknologigiganter i værdi på blot et døgn onsdag".

Artiklen henviser til, at faldet kan skyldes overinvesteringer i kunstig intelligens.

Til BBC udtaler Jun Bei Liu, porteføljeforvalter hos Tribeca Investment Partners om det voldsomme fald:
"Investorer bliver nu mere bekymrede over alle disse udgifter med AI uden indtægtsfordelen,"

"Jeg tror ikke, at dette vil markere starten på mistroen på AI. Det betyder simpelthen, at investorerne vil fokusere mere på afkast på dette område end blot at købe hele sektoren," tilføjer hun.

Mange har dog frygtet at de massive investeringer og AI-kapløbet vil komme med en boble-bagside, som risikerer at gentage oplevelserne fra dot.com krakket for over 20 år siden.

Måske skal faldet også ses i en sammenhæng med, at befolkningens og arbejdspladsernes reelle brug af kunstig intelligens slet ikke er så stort endnu, hvilket en undersøgelse tidligere på året viser.
Af den fremgik det, at der slet ikke var så mange brugere af eksemplevis ChapGPT i det vestlige lande, som hypen ellers lod tro.

Og faldet passer og behovet for investeringer passer måske meget godt til Google udmeldinger freda 26. juli: :

I følge mediet The Guardian bruger færre end 50 procent af den britiske faktisk AI-værktøjer i deres arbejdsliv i det daglige.
Det fortæller Debbie Weinstein, administrerende direktør for Google UK, tilThe Guardian:
Hun fortsætter:
"Udbredelsen af AI-værktøjer er meget lav, og jeg tror, at den eneste måde, hvorpå vi kan frigøre potentialet i, hvad AI kan gøre, faktisk er ved at få folk til at bruge dem og føle sig trygge og dygtige til dem.".

Trods astronomiske investeringer i AI, har hverken Google (Alphabet) eller de øvrige techgiganter nemlig formået helt at plante AI i virkelighedens arbejdsliv:
Måske er det derfor, at Google samtidig henviser til ny forskning:

Det er forskning fra tænketanken Public First, bestilt af Google, som fastslår, at 61 procent af de britiske job vil blive "radikalt" transformeret af AI, hvor kun 31 procent vil blive "isoleret" fra teknologien – defineret som at have mindre end en fjerdedel af deres arbejdspladsopgaver med potentiale til at blive automatiseret.
 


Læs også...

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…

Forskere går sammen med erhvervslivet om et nyt center, der skal understøtte fabrikation af mikrochips i Danmark. Det nye center ligger på DTU, og det…

Som de fleste forhåbentlig ved, så må din arbejdsgiver ikke spørge ind til, hvad du fejler, når du melder dig syg. Men hvis du selv fortæller det,…

Et forsøg hos Google betyder, at fagforeninger ikke dukker op i en række brugeres søgeresultater. Situationen rejser kritik både på Christiansborg og…

Hver dag logger 100 millioner brugere ind på det sociale medie Threads. Mediet er en del af Meta, og det blev lanceret i 2023.

En ny form for IT-uddannelse åbner op for, at flere kan blive softwareingeniører. Næste år kan man nemlig søge ind på en trainee-uddannelse hos VIA…

Google tager syvmileskridt mod kvantecomputeren med chippen Willow, TikTok forurener ifølge undersøgelse mest af sociale medier – lige så meget som…

Hvordan er magthierarkiet i det danske tech-miljø? Det forsøger en ny analyse at give svaret på – og umiddelbart er det ikke tekniske profiler, der…

Nye principper skal sikre, at vi ikke lægger hele vores fremtid i hænderne på tech-giganterne. "Tech-giganterne har primært fokus på teknologiske…

Kommunerne har ikke ressourcer nok, når det gælder IT-sikkerhed, og derfor er de uhyre sårbare. Det viser en ny analyse, som ifølge professor i…