portrætfoto

Foto: Søren Holm, Chili

Arbejdskamp

Tillidsmand midt i orkanen

Esben Hansen elsker at nørde. Både med it og med regler. Derfor er webudvikleren sprunget ud som passioneret tillidsrepræsentant. Den nyvalgte TR fik den heftigste start, man kan få – midt i en historisk tid med forhandlinger, fællesskab og udsigt til konflikt

Som far til seks børn i alderen 1 til 13 år har Esben Hansen naturligt nok at se til.

Men den 35-årige webudvikler på Aarhus Universitet lader til at være i besiddelse af et ekstra gear, andre må misunde ham. Derfor er han også fagligt aktiv på sin arbejdsplads. Han blev sidste efterår tillidsrepræsentant for den 20 mand store webafdeling på universitetet, hvor han har været ansat siden 2014.

Men siden februar har han også bestredet posten som fællestillidsrepræsentant, hvor han repræsenterer universitetets syv PROSA-tillidsrepræsentanter og de i alt cirka 300 it-medarbejdere.

Og det oven i købet i en tid, hvor projektørlysene alle blev tændt og rettet mod den fagbevægelsesscene, han netop var trådt op på.

Pludselig var han med midt i orkanen, hvor det hele handlede om de meget omtalte overenskomstforhandlinger, der var tæt på at ende i sammenbrud.

Heftig ilddåb

– Denne vinter og foråret har været en vildt spændende ilddåb for mig. Jeg har været til en masse fællesmøder og virkelig mærket suset fra det historiske sammenhold i fagbevægelsen, siger Esben Hansen.

Han har haft travlt med konstituerende møder for de tre samarbejdsudvalg, han nu er medlem af – både på afdelingsniveau og for hele universitetet.
– Oveni har vi også haft travlt med lokale lønforhandlinger. For flere medarbejdere udgør lokale tillæg op til 20 procent af lønnen, og vi er med til at fordele midler afsat til lønforbedringer, fortæller han og tager et sug af cigaretten.

Og der har været brug for rygepauser undervejs. For kollegerne har også haft mange spørgsmål til den aktuelle konflikt. Hvordan er de stillet under en strejke? Og hvad betyder en lockout egentlig?

Vigtig øjenåbner

– Med OK18 har fagforeningen fået praktisk betydning for folk, og det er et godt niveau at diskutere på, siger Esben Hansen og fortsætter:
– Pludselig blev forhandlingerne en del af den daglige snak i kantinen, og helt konkret stod værdien af fagbevægelsen frem for folk. Det har været en øjenåbner for nogle og været en påmindelse om, hvorfor det er vigtigt at være medlem af et forbund, siger han.

Der er brug for alle, der vil kaste energi ind i at opbygge det faglige fællesskab
- Esben Hansen

Esben Hansen er ikke selv blevet politisk opdraget, men er dog blev indprentet af sine forældre, at det er vigtigt at organisere sig i sit fag sammen med sine kolleger.

En læresætning, han har levet efter lige siden.

Derfor endte han også i sit første job – som nyuddannet datamatiker – med at blive en gazellevoksende virksomheds første arbejdsmiljørepræsentant. Her fik han de første erfaringer med hvervet som tillidsvalgt. Esben Hansen sikrede, at der blev afsat kompetenceudviklingsmidler til alle medarbejdere og lagde et stort stykke arbejde i, at PROSAs lønstatistikker blev mindste udgangspunkt for startløn. Han satte også retning på det sociale arbejdsmiljø og fik blandt andet indført julefrokost og familiedag.

Mødet med en mastodont

– Der er brug for alle, der vil kaste energi ind i at opbygge det faglige fællesskab. Og man skal ikke være bange for ikke at være rustet godt nok til at kunne løfte opgaverne. Det hjælper PROSA med, blandt andet via kurser og vejledning, Det har jeg selv haft glæde af, siger Esben Hansen.

Opskrift på en tillidsrepræsentant

Hovedingredienser:
Lyst til nye udfordringer
Tillid/opbakning fra kolleger
Gåpåmod og hang til nørderi

Tilsæt derpå et udvalg af PROSAs kurser:
TR-introduktion
Ansættelsesret I og II
Topmøde for tillidsvalgte
Forhandlingsteknik
Præsentationsteknik
Lønforhandling
Krydr gerne med kurser for samarbejdsudvalg og kurser i konflikthåndtering og om arbejdsmiljø.
Kilde: Esben Hansen, webudvikler og tillidsrepræsentant

Efter skiftet fra et job i den private iværksættervirksomhed til mastodonten Aarhus Universitet har han måttet sande, at de smidige arbejdsgange, han som tillidsvalgt kendte fra det private, kunne fortabe sig i mere kafkaske bureaukratiske rundture i en organisation, der nærmest er et samfund i samfundet.
– Jeg havde glædet mig til at komme til universitetet, hvor it-folk arbejder på overenskomst, og hvor man ikke skal huske folk på, at de skal kræve den sjette ferieuge og barnets første sygedag i deres første lønforhandling. Det er vilkår, der er tilkæmpet for alle på forhånd takket være fagbevægelsens arbejde i generationer, siger Esben Hansen og fortsætter:
– Til gengæld er tingene mindre gennemsigtige på universitetet. Der er andre svære udfordringer som eksempelvis at sikre kompetenceudvikling for alle, og så diskuterer man løbende, hvor meget det faglige fællesskab må fylde i organisationen, og hvilken rolle vi må udfylde som tillidsrepræsentanter.

Han var dog ikke i tvivl om, at det er udfordringer, han gerne vil være med til at løfte.

Og derfor meldte han sig her som tillidsrepræsentant og blev valgt.

Vil bruge opmærksomheden

Nu hvor OK18-konflikten fortoner sig, vil Esben Hansen arbejde på at gøre PROSA mere nærværende for universitetets knap 200 PROSA-medlemmer og for de it-folk, der ikke har valgt at melde sig ind.
– Det har høj prioritet for mig at komme rundt og hilse på vores it-ansatte og forklare om PROSA. Overenskomstforhandlinger er en god anledning til, at vi kan tale om værdien og vigtigheden af, at vi skal stå sammen i faget. Det har været fantastisk at mærke fællesskabet på tværs i fagbevægelsen under OK18. Jeg var på gaden med morgenaktioner og skilte i de sidste forhandlingsuger sammen med de øvrige fagforbund ved universitetet. Det var en rigtigt god oplevelse, når forbipasserende hoppede af cyklen for at høre mere, og de universitetsstuderende tog også initiativer for at bakke op om os ansatte, siger Esben Hansen.

Overenskomstforhandlinger er en god anledning til, at vi kan tale om værdien og vigtigheden af, at vi skal stå sammen i faget
- Esben Hansen

Nu skal livet som tillidsrepræsentant til at finde et mere normalt leje efter den mest dramatiske start, man kunne forestille sig.
– Jeg har nok fået den heftigste start, man kan få som tillidsvalgt midt i de historiske forhandlinger. Men det har også været sjovt. Jeg synes, det er fedt at repræsentere et forbund som PROSA, der arbejder for overenskomster, og som samtidig har politiske standpunkter og blander sig i debatter om blandt andet privatliv og patentdomstole. Der er ingen tvivl om, at jeg fortsætter med at være fagligt aktiv. Det er lige så spændende at nørde med rettigheder for kolleger, som det er at nørde med it for slutbrugere, siger Esben Hansen.


Læs også...

I den lille, amerikanske by Granbury i Texas summer en bitcoin-mine så meget, at borgerne i byen bliver syge.

Aktivisme er et vanvittigt godt ord til at beskrive rigtigt meget af det, der sker i underskoven af it og tech. Aktivisme er aktivt at deltage. At…

Når teknologien ikke virker, eller vi mennesker skal lære nye systemer at kende, kan det skabe stress. En gruppe forskere fra Roskilde Universitet har…

Et PROSA-medlem fortæller, at hans arbejdsgiver har modtaget en henvendelse om, at han har deltaget i den offentlige debat på Facebook, og at…

Morten Reintoft oplevede, hvordan en uskyldig kommentar i en politisk debat pludselig blev et problem på hans arbejdsplads, fordi en utilfreds læser…

Webtegneserien XKCD har i snart 20 år skabt sig et publikum verden over i det mere nørdede segment. Striberne deles flittigt på sociale medier og på…

Åbne kildekoder er langt hen ad vejen fundamentet under it-udviklingen, så alle kan lære, bidrage, udvikle og arbejde videre på systemer. I Danmark…

I 90’erne var iværksætteren Lars Neupart en af pionererne inden for it-sikkerhed. I dag er han business angel og har investeret i omkring 20…

Lars Neupart har i mange år levet som investor, men tech-manden savner at være iværksætter. Derfor startede han tidligere på året en såkaldt stealth…

23-årige Polly har været en del af det danske cyberlandshold i tre år, og holdet har især lært hende, at det er vigtigt at tro på sig selv.