ferietillæg

Tjek ferietillægget, når du fratræder

Ferietillægget bliver nu udbetalt to gange om året og er samtidig bagudbetalt. Der er derfor grund til at være opmærksom, når du skifter job.

Der er mange ting, der har ændret sig med den nuværende ferielov. De fleste har nok fået styr på de overordnede regler, mens det kan knibe med de mindre gængse bestemmelser. Herunder ferietillægget.

Tidligere blev ferietillægget for de fleste medlemmer udbetalt en gang om året med lønnen for april eller maj. Men med de nye regler sker udbetalingen af ferietillægget på en anden måde, forklarer Signe Rasmussen, der er jurist i PROSA.
– For det første bliver det udbetalt to gange årligt, i maj og august, men det er også bagudbetalt, hvorimod ferietillægget efter de gamle regler var forudbetalt. Det betyder for dig, at du skal huske at se efter, om din arbejdsgiver udbetaler ferietillæg for afholdte feriedage, hvis du fratræder din stilling mellem udbetalingstidspunkterne, siger hun. 

Tjek, at der er styr på ferietillægget, når du fratræder dit job
- Signe Rasmussen, jurist i PROSA

Fratræder du eksempelvis din stilling ved udgangen af februar, har du siden 1. september optjent 12,48 feriedage. Hvis du så har brugt både tre dage på juleferien og fem dage på vinterferien, skal du have udbetalt ferietillægget for de otte feriedage samtidig med din sidste løn. For de feriedage, der ikke er brugt, skal din arbejdsgiver naturligvis stadig betale de 12,5 procent i feriegodtgørelse, understreger juristen.

Er du månedslønnet, udgør ferietillægget en procent af din ferieberettigede løn. Mange har dog gennem overenskomst eller ved forhandling fået et højere ferietillæg.
– Det forhøjede tillæg skal naturligvis også udbetales for afholdte feriedage, når du fratræder. Hvis din arbejdsgiver vælger at udbetale ferietillægget, samtidig med at du holder ferien i stedet for to gange årligt, så er der ingen problemer, siger Signe Rasmussen.

Hun opfordrer alle, der fratræder en stilling, til at være opmærksom på, om der er styr på ferietillægget.
– Er du fratrådt, siden den nye ferielov trådte i kraft, og kan ikke se, at der er udbetalt ferietillæg for dine afholdte feriedage, så tag enten fat i din tidligere arbejdsgiver for at få det afklaret, eller kontakt PROSA, lyder rådet.


Læs også...

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…

Forskere går sammen med erhvervslivet om et nyt center, der skal understøtte fabrikation af mikrochips i Danmark. Det nye center ligger på DTU, og det…

Som de fleste forhåbentlig ved, så må din arbejdsgiver ikke spørge ind til, hvad du fejler, når du melder dig syg. Men hvis du selv fortæller det,…

Et forsøg hos Google betyder, at fagforeninger ikke dukker op i en række brugeres søgeresultater. Situationen rejser kritik både på Christiansborg og…

Hver dag logger 100 millioner brugere ind på det sociale medie Threads. Mediet er en del af Meta, og det blev lanceret i 2023.

En ny form for IT-uddannelse åbner op for, at flere kan blive softwareingeniører. Næste år kan man nemlig søge ind på en trainee-uddannelse hos VIA…

Google tager syvmileskridt mod kvantecomputeren med chippen Willow, TikTok forurener ifølge undersøgelse mest af sociale medier – lige så meget som…

Hvordan er magthierarkiet i det danske tech-miljø? Det forsøger en ny analyse at give svaret på – og umiddelbart er det ikke tekniske profiler, der…