ferietillæg

Tjek ferietillægget, når du fratræder

Ferietillægget bliver nu udbetalt to gange om året og er samtidig bagudbetalt. Der er derfor grund til at være opmærksom, når du skifter job.

Der er mange ting, der har ændret sig med den nuværende ferielov. De fleste har nok fået styr på de overordnede regler, mens det kan knibe med de mindre gængse bestemmelser. Herunder ferietillægget.

Tidligere blev ferietillægget for de fleste medlemmer udbetalt en gang om året med lønnen for april eller maj. Men med de nye regler sker udbetalingen af ferietillægget på en anden måde, forklarer Signe Rasmussen, der er jurist i PROSA.
– For det første bliver det udbetalt to gange årligt, i maj og august, men det er også bagudbetalt, hvorimod ferietillægget efter de gamle regler var forudbetalt. Det betyder for dig, at du skal huske at se efter, om din arbejdsgiver udbetaler ferietillæg for afholdte feriedage, hvis du fratræder din stilling mellem udbetalingstidspunkterne, siger hun. 

Tjek, at der er styr på ferietillægget, når du fratræder dit job
- Signe Rasmussen, jurist i PROSA

Fratræder du eksempelvis din stilling ved udgangen af februar, har du siden 1. september optjent 12,48 feriedage. Hvis du så har brugt både tre dage på juleferien og fem dage på vinterferien, skal du have udbetalt ferietillægget for de otte feriedage samtidig med din sidste løn. For de feriedage, der ikke er brugt, skal din arbejdsgiver naturligvis stadig betale de 12,5 procent i feriegodtgørelse, understreger juristen.

Er du månedslønnet, udgør ferietillægget en procent af din ferieberettigede løn. Mange har dog gennem overenskomst eller ved forhandling fået et højere ferietillæg.
– Det forhøjede tillæg skal naturligvis også udbetales for afholdte feriedage, når du fratræder. Hvis din arbejdsgiver vælger at udbetale ferietillægget, samtidig med at du holder ferien i stedet for to gange årligt, så er der ingen problemer, siger Signe Rasmussen.

Hun opfordrer alle, der fratræder en stilling, til at være opmærksom på, om der er styr på ferietillægget.
– Er du fratrådt, siden den nye ferielov trådte i kraft, og kan ikke se, at der er udbetalt ferietillæg for dine afholdte feriedage, så tag enten fat i din tidligere arbejdsgiver for at få det afklaret, eller kontakt PROSA, lyder rådet.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…