særlov

Undgå social dumping

Et bredt flertal i Folketinget vedtog onsdag 16. marts en særlov, som giver midlertidigt ophold til ukrainere.

Et bredt flertal i Folketinget vedtog onsdag 16. marts en særlov, som giver midlertidigt ophold til ukrainere, som er flygtet til Danmark som følge af Ruslands militære angreb på Ukraine. Særloven skal blandt andet gøre det lettere for ukrainere hurtigt at få et arbejde, komme i skole og modtage offentlige sundhedsydelser.

Særloven omfatter alle ukrainere, der 24. februar 2022 eller senere er rejst ud af Ukraine og inden afrejsen havde bopæl i landet. Personer, der har haft status som flygtning i Ukraine, kan også få opholdstilladelse i Danmark. Særloven gælder også ukrainere, som allerede opholder sig i Danmark på en erhvervsordning eller en midlertidig opholdstilladelse. Hvis man står i en situation, hvor et nært familiemedlem har fået ophold i Danmark, kan man også få opholdstilladelse.

Opholdstilladelsen gælder i to år, og der er mulighed for at forlænge den med et år.
– PROSA støtter formålet med loven, som er at tilvejebringe et særligt og midlertidigt opholdsgrundlag for personer, der som følge af de russiske væbnede styrkers invasion af Ukraine er fordrevet fra landet, siger Hanne Lykke Jespersen, der er næstformand i PROSA.

Risikoen for social dumping skal undgås
- Hanne Lykke Jespersen, næst­formand i PROSA

Den midlertidige opholdstilladelse vil blandt andet betyde, at de flygtede ukrainere vil have mulighed for at arbejde, og blandt andet jobportalen Jobindex har allerede lavet et tiltag, der skal matche arbejdsgivere med ukrainske flygtninge, der er klar til at arbejde.
– PROSA støtter, at de ukrainske flygtninge skal have mulighed for at arbejde. Dog har PROSA den opfattelse, at beskæftigelsen skal være på sædvanlige løn- og ansættelsesvilkår, og det pålægger arbejdsgiverne et særligt ansvar, siger Hanne Lykke Jespersen.

Hun mener, det er et positivt tegn, at regeringen og arbejdsmarkedets parter i kølvandet på særloven har besluttet at nedsætte et partnerskab, der også inddrager virksomheder og frivillige organisationer, med det formål at sikre en hurtig og farbar vej til det danske arbejdsmarked for fordrevne ukrainere. Partnerskabet skal blandt andet have fokus på ordentlige arbejdsvilkår.
– PROSA opfordrer arbejdsgiverne til at spille aktivt ind i det aftalte partnerskab, og vi foreslår samtidig, at der igangsættes trepartsforhandlinger, med det formål at de ukrainske flygtninge ansættes på sædvanlige løn- og ansættelsesvilkår, således at risikoen for social dumping undgås, siger Hanne Lykke Jespersen.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) understreger over for Danmarks Radio, at det er forbundet med stor usikkerhed, hvor mange ukrainere der vil komme til Danmark, da det afhænger af krigens udvikling. Lige nu er der ifølge DR plads til omkring 20.000 ukrainere i det danske asylsystem.

 

 


Læs også...

Det seneste halve år har PROSA oplevet, at antallet af henvendelser om opsigelser overstiger antallet af ansættelseskontrakter. ”Det er nyt og uvant,…

Kommissionens udspil omkring at gøre EU førende inden for AI-udvikling blev offentliggjort 9. april. Der skal blandt andet oprettes AI-gigafabrikker…

I 2026 åbner SDU et nyt campus i Vejle, som skal have fokus på IT- og STEM-uddannelser. Nu har uddannelses- og forskningsministeren godkendt de første…

Meta vil udvide begrænsningerne i de ungdomskonti til Instagram, som virksomheden indførte i blandt andre USA, Canada og England i efteråret. Samtidig…

Surrogatmødre, medforældre og stedbørnsadoptanter får nu udvidede muligheder for at holde barsel. Læs om de nye regler her.

PROSA oplever en stigning blandt især mandlige medlemmer, der opsiges enten i forbindelse med, at de fremsætter ønske om afholdelse af forældreorlov,…

Netcompany har alle de rette kontakter og kontrakter med det offentlige Danmark, men det sker desværre ofte på bekostning af de ansatte. ”Der er for…

Peter var glad og spændt, da han landede sit første job i IT-branchen – en ansættelse i Netcompany. Men nu, et halvt år senere, er han ved at brænde…

Fredag den 4. april er det 50 år siden, at Bill Gates og Paul Allan stiftede virksomheden Microsoft. De gjorde hjemmecomputeren (desktop) til…

Der mangler et opgør og nye alternativer til techgiganternes forretningsmodel, som fremmer hadtale. Tag jer sammen og kom i gang, lyder det fra Maia…