Er du omnolog?

For henved 20 år siden fik jeg en fast læser, da jeg arbejdede på et helt andet fagblad. Han udmærkede sig ved hyppigt at dele sine tanker om stort set alt mellem himmel og jord. Nogle gange var det inspirerende, nogle gange klogt, og et antal gange var det temmelig langt ude i skoven. Læseren underskrev sig som omnolog, altså en person, der ved noget om alting. Og faktisk synes jeg, nogle it-professionelle har en rem af huden, når det angår selvopfattelsen. De ser sig som omnologer, blot fordi de ved noget om it, og det får dumme konsekvenser.

Den forkerte logik er, at det, at man er vidende og kompetent inden for en fagdisciplin, tilsiger, at man også er det inden for alle områder. Mon ikke de fleste kan føle sig ramt af det, dog heldigvis ikke som et konsekvent reaktionsmønster. Jeg skal i hvert fald selv som fagjournalist somme tider minde mig selv om at holde mund og lytte til andre for overhovedet at forsøge at tænke det, som populært kaldes 'ud af boksen'.

Samarbejde med andre fagligheder

It-professionel er en meget vid term og dækker i praksis over en bred vifte af it-relaterede kompetencer. Du kan være superstruktureret driftsmand til fingerspidserne, du kan være en talentfuld programmør med fokus på elegant, forståelig og effektiv kode. Du kan arbejde som UX-ekspert med kognitiv og etnologisk viden, som er afgørende for velfungerende menneske-maskine-interaktion. Men kompleksiteten i it-systemer fordrer næsten altid, at man er i stand til at lytte til og samarbejde med mennesker, som har andre fagligheder end en selv.  

Den slags overvejelser prægede ikke min gamle omnolog, og det samme er tilfældet med de mest stivnakkede it-folk. Jeg kan også genkende de træk hos mig selv og andre aldrende mennesker, hvor holdninger stivner til dogmer. Alle kan vel gå med til at konstatere, at det er en fordel, hvis en arkitekt også kender noget til de nødvendige materialeberegninger som forudsætninger for at lave et realiserbart design af en bygning. Også en super-programmør må kende sin målgruppe. En årsag til, at meget af det bedste software er lavet af og til programmører.

Derfor deler jeg gerne min påmindelse til mig selv om nogle gange at stikke piben ind og lytte og lade sig inspirere til at blive klogere ved at lytte til andre fagfolks viden.    

Skulle du være en af de it-professionelle, som slet ikke kan genkende det billede, jeg tegner, så kan du blot takke dig selv for at have undgået vanetænkning og dogmer. Eller også er du blot en vaskeægte omnolog.


Læs også...

På grund af den nye lov om registrering af arbejdstid, har PROSAs juridiske team hen over sommeren fået mange henvendelser omkring tidsregistrering og…

Forestående ferietid betyder desværre også fyringstid og ”oprydning” i en del virksomheder. Det fortæller jurist Camilla Winter, som her giver et par…

Vi kan ligeså godt se det i øjnene - juli vejret er lunefuldt og rammer ofte sommerdrømmene som en våd karklud. Men fortvivl ikke! PROSAs egen film-…

Internettet og computerbranchen var engang det vilde vesten, et sted, hvor man kunne gøre, hvad man ville uden nogen form for ansvar for almindelige…

Hvad er op og ned i junglen af sundhedstrends? PROSAbladet har spurgt Martin Grønne Jensen, som er dataingeniør, holder foredrag om longevity og er…

Vil du gerne leve længere, så bør du måske give longevity escape velocity-teorien lidt opmærksomhed. Tilhængerne af teorien mener nemlig, at vi kan…

Ny image-analyse fra Computerworld rykker ikke ved, hvem de danske it-professionelle sætter ind på en førsteplads. Til gengæld må Apple se sig slået…

XZ Utils-angrebet havde potentialet til at blive det mest alvorlige supply chain attack til dato, men angrebet blev (heldigvis) spottet i tide, fordi…

JA, siger Isak, Amanda, Lea, Martha og Hannibal. De er mellem 16-26 år og bruger dagligt flere timer på at scrolle gennem de sociale medier for at…

Er du en af de mange dimittender, som står med et nytrykt eksamensdiplom i hånden og er på vej ud på arbejdsmarkedet? Så er Kasper Bach manden, du…