Foto: Shutterstock

Du skal allerede nu få tjek på næste års ferie

Den nye ferielov

PROSA vil løbende afholde kurser om loven, og du er velkommen til at kontakte faglig@prosa.dk, hvis du har spørgsmål.
Som en del af overgangen fra det ene system til det andet indefryses feriepenge, der optjenes fra 1. september 2019 til 31. august 2020. De udbetales først, når du går på pension. Mere information om dette følger.

Læs mere om den nye ferielov på: www.prosa.dk/raad-og-svar/spoergsmaal-til-min-ansaettelse/ferie/

Den måde, vi optjener og afvikler ferie på, bliver ændret radikalt med den nye ferielov.

Børnelærdommen om, at du opsparer ferie i løbet af et kalenderår og afvikler den fra maj måned året efter, er snart fortid. Nu skal vi til at vænne os til ’samtidighedsferie’. Det betyder, at du optjener 2,08 feriedage hver måned, der så kan afvikles straks efter.

Loven har virkning fra 1. september 2020, og overgangen fra det ene system til det andet er temmelig kompleks. Så nu skal du holde tungen lige i munden:

  • Frem til 30. april 2020 holder du ferie, som du plejer. Der er tale om den ferie, du har optjent i 2018.
  • Herefter følger et ”mini-ferieår”. Det begynder 1. maj 2020 og løber frem til og med 31. august 2020, hvorefter samtidighedsferien begynder. Du kan i denne periode afholde 16,7 feriedage, hvilket er de dage, som du har optjent i de første 8 måneder af 2019.
  • Fra 1. september 2020 har du ingen optjent ferie, men du vil hver måned optjene 2,08 feriedage, som du kan afholde måneden efter.

Det betyder, at du allerede nu skal få skaffet dig et overblik over, hvor meget ferie du vil holde i ”mini-ferieåret”, og om du skal holde efterårsferie.
– Du skal allerede nu til at lægge ferieplaner og tage en snak med din chef om, hvordan I vil håndtere overgangen fra det ene til det andet feriesystem på din arbejdsplads, siger jurist i PROSA Lisa Dalsager.

Sommerferie

Du har som nævnt 16,7 feriedage i perioden 1. maj til 31. august 2020. Holder du tre ugers sommerferie, skal du bruge 15 feriedage. Du har så 1,7 dage tilbage. Planlægger du anden ferie i perioden, der varer længere end 1,7 dage, kan du:

  • supplere med feriefridage, seniordage eller andre særlige fridage – du skal dog tjekke de konkrete regler angående disse.
  • overføre feriedage fra det forrige ferieår
  • låne endnu ikke-optjente feriedage af din arbejdsgiver.
  • blive trukket i løn for de dage, du ikke har optjent ferie for.

Der er dog ting, du skal være opmærksom på, påpeger Lisa Dalsager.
– Vælger du at overføre feriedage, skal du huske, at du kommer til at holde mindre ferie i det år, du overfører fra. Samtidig kræver det din chefs accept, at du gør det. Låner du endnu ikke optjente feriedage af din arbejdsgiver, skal du huske på, at du så måske ikke har nok dage til at holde efterårsferie eller juleferie, siger hun.

Efterårsferie

Planlægger du at holde efterårsferie i oktober 2020, bliver du nødt til at lave en aftale med din arbejdsgiver. For når september er ovre, har du optjent 2,08 feriedage. Det betyder, at du skal låne 2,92 dage af din arbejdsgiver, hvis du skal holde en uge fri. Har du gemt de 1,7 dage fra ”mini-ferieåret”, kan du nøjes med at låne 1,22 dage.
– Du bør derfor nøje overveje, hvilken løsning der er bedst for dig, og gøre det allerede nu, så du kan træffes de nødvendige aftaler med din arbejdsgiver. Jeg tror ikke, at arbejdsgiverne vil være genstridige, men du skal være på forkant og få klare linjer på forhånd, så du ikke pludselig står med håret i postkassen, siger Lisa Dalsager.


Læs også...

På grund af den nye lov om registrering af arbejdstid, har PROSAs juridiske team hen over sommeren fået mange henvendelser omkring tidsregistrering og…

Forestående ferietid betyder desværre også fyringstid og ”oprydning” i en del virksomheder. Det fortæller jurist Camilla Winter, som her giver et par…

Vi kan ligeså godt se det i øjnene - juli vejret er lunefuldt og rammer ofte sommerdrømmene som en våd karklud. Men fortvivl ikke! PROSAs egen film-…

Internettet og computerbranchen var engang det vilde vesten, et sted, hvor man kunne gøre, hvad man ville uden nogen form for ansvar for almindelige…

Hvad er op og ned i junglen af sundhedstrends? PROSAbladet har spurgt Martin Grønne Jensen, som er dataingeniør, holder foredrag om longevity og er…

Vil du gerne leve længere, så bør du måske give longevity escape velocity-teorien lidt opmærksomhed. Tilhængerne af teorien mener nemlig, at vi kan…

Ny image-analyse fra Computerworld rykker ikke ved, hvem de danske it-professionelle sætter ind på en førsteplads. Til gengæld må Apple se sig slået…

XZ Utils-angrebet havde potentialet til at blive det mest alvorlige supply chain attack til dato, men angrebet blev (heldigvis) spottet i tide, fordi…

JA, siger Isak, Amanda, Lea, Martha og Hannibal. De er mellem 16-26 år og bruger dagligt flere timer på at scrolle gennem de sociale medier for at…

Er du en af de mange dimittender, som står med et nytrykt eksamensdiplom i hånden og er på vej ud på arbejdsmarkedet? Så er Kasper Bach manden, du…